StoryEditorOCM
4 kantunaEKSPLOZIJA ZARAZE

Zaraženi liječnik radio danima i operacije, cijela bolnica u Biogradu bit će iseljena i dezinficirana! Idućih dana očekuje se porast broja oboljelih!

Piše Ivica Nevešćanin
25. ožujka 2020. - 11:37

Zbog liječnika koji je u utorak otkrio da je pozitivan na korona virus, cijela Ortopedska bolnica u Biogradu bit će ispražnjena i dezinficirana. Podsjetimo, liječnik je početkom ožujka s kolegom boravio u Zagrebu, a simptome bolesti dobio je prošlog petka, odnosno subote. U međuvremenu je kao liječnik normalno radio u bolnici, čak je i obavljao operativne zahvate. Nakon potvrde da je pozitivan, u samoizolaciju je stavljena trećina medicinskih djelatnika bolnice, njih 52-je, plus 23 pacijenta i nekoliko članova njihove obitelji. Samo tijekom utorka u samoizolaciju je na području županije stavljeno 237 osobe, tako da ih je ukupno u izolaciji 837. Istovremeno je iz samoizolacije izašlo 220 osoba, a 16 ih je ozdravilo, naglasio je načelnik stožera Šime Vicković.

- Nažalost, u idućim danima očekujemo povećan broj oboljelih iz ovog broja ljudi stavljenih u samoizolaciju. Moramo na to biti spremni – kazao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

- Bolnica u Biogradu je bila predviđena kao mjesto za prijem lake zaraženih bolesnika u situaciji povećanog broja oboljelih. To više neće biti moguće dok bolnicu ne dezinficiramo. Za sada će u bolnici ostati raditi samo hitan prijem za prihvat pacijenata s traumama, a ostali odjeli će biti zatvoreni. Bolnica u ovom trenutku nema veliki broj pacijenata, ali svi će oni biti iseljeni jer je bolnicu potrebno dezinficirati. To znači da idućih sedam do deset dana bolnicu u Biogradu nećemo moći koristiti za prihvat pacijenata sa slabim simptomima zaraze i ako bude potrebno oni će biti smješteni u zadarsku bolnicu - kazao je epidemiolog Alen Medić.

Zašto liječnik iz Biograda nije prije dolaska na posao u bolnicu nije testiran na koronavirus nakon povratka iz Zagreba, kao što je to bio najavio ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina, kada se otkrilo da je zadarska specijalizantica iz pedijatrije najvjerojatnije zaražena na zagrebačkoj KBC Rebru.

- Testiraju se samo one osobe za koje se zna da su bile u izravnom kontaktu s zaraženim osobama, a svi drugi idu u samoizolaciju. Ako u izolaciji dobiju simptome, onda ih testiramo. Među liječnicima i medicinskim osobljem koji su bili u kontaktu sa specijalizanticom pedijatrije zasad nema pozitivnih na virus. Testiranja provodimo prema svima koji dolaze na pomoć u našu bolnicu – kazao je ravnatelj Čulina.

Medić je na to dodao da svi koji su zaraženi ne moraju imati simptome kao što je to bio slučaj s liječnicom iz zadarske bolnice, odnosno da se testiraju samo oni liječnici koji su bili na radu u zagrebačkim bolnicama KBC rebro i KBC Dubrava, gdje su neki liječnici bili pozitivni na virus. Medić je također naglasio da smo ušli u fazi epidemije kada svi možemo biti nositelji zaraze, bez obzira na simptome, odnosno jesmo li bili u inozemstvu ili ne, što znači da je na zadarskom području došlo do lokalne transmisije zaraze. Zato je izuzetno važno da se svi pojedinci odgovorno ponašaju, poglavito medicinari i medicinsko osoblje, kako bi zajedničkim naporima suzbili širenje virusa.

25. travanj 2024 02:18