StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE PODZEMNU MREŽU

"Zaseok Marasovići na ulazu u NP Paklenica je kulturno dobro, a crni nadzemni vodovi i betonski stupovi sve nagrđuju. I drugdje je tako, maknite to!"

Piše L.B.
30. lipnja 2022. - 15:03

Županijski vijećnik Zlatko Marasović (SDP) dao je konstruktivan prijedlog o prestanku nagrđivanja krajolika elelektroergetskim,  telekomunikacijskim i ostalim mrežama i stupovima. Izlažući svoj prijedlog, ponio ga je lokalpatriotizam, što je bilo pravo osvježenje u redovito namrgođenoj atmosferi sjednica županijskih skupština. Tako je Marasović nadahnuto izložio svoj prijedlog iz kojega je 'prštala' ljubav prema županiji i prema Općini Starigrad.

- Očuvan i raznolik krajolik je najvrjednije što neko područje može imati, on može biti prirodni ili kulturni. Naša županija ima prekrasne prirodne i kulturne krajolike, te bez imalo zadrške možemo reći da smo po tom pitanju jedna od najljepših županija u državi. Briga o krajoliku, posebno kulturnom krajoliku, je briga koju moramo voditi svi mi, te iz tog razloga predlažem inicijativu da se postepeno, kroz neko srednjoročno razdoblje, donese odluka o zabrani postavljanja nadzemne niskonaponske i telefonske mreže. Ovaj model bi najprije trebao zaživjeti u područjima koja su zaštićena, onda na područjima koja su turistički atraktivna, a u konačnici da to bude prihvaćeno za cijelu našu Županiju. U ovu inicijativu će se svakako trebati uključiti svi gradovi i sve jedinice lokalne samouprave, ali i HEP, vlasnici telekomunikacijskih mreža HT i drugi - obrazložio je Marasović.

On je istaknuo da je javna rasvjeta bolje izgledala i na bolji način se radila osamdesetih godina prošlog stoljeća, nego nakon Domovinskog rata.

- Još 80-ih godina prošlog stoljeća javna rasvjeta u mnogim mjestima postavljana je tako da su vodovi bili podzemni, a stupovi izgledom prihvatljivi i nenametljivi, većinom metalni, da bi nakon Domovinskog rata prevladali ružni betonski stupovi, s još ružnijim crnim nadzemnim vodovima, koji doslovno bodu u oči vizure pitoresknih sela i zaseoka naše županije - slikovito je opisao Marasović.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ako bi u nekom zaseoku koje je po nekoj osnovi zaštićeno legalno htjeli obnoviti neku staru kuću morali bi zadovoljiti jako mnogo uvjeta koji bi vam bili naloženi, ali struja bi vam bila priključena s armiranobetonskog stupa koji se zaista ne uklapa u taj prostor. Jasno je da je podzemna niskonaponska i telekomunikacijska mreža skuplja, ali na ovaj način ćemo zaštititi svoj kulturni krajolik - kazao je Marasović.

- Primjer je i zaseok Marasovići na samom ulazu u NP Paklenica. Ovaj zaseok nalazi se u Registru kulturnih dobara RH kao zaštićena graditeljska baština, a iz fotografija je vidljivo koliko su ovakvi načini priključka na elelektroergetsku i telekomunikacijsku mrežu nagrdili njegove vizure. Ista stvar je napravljena i u mnogim drugim mjestima i selima. Svima je jasno da ova inicijativa ne može biti realizirana odmah, ali ju treba provući kroz razvojne strategije. Kada zaživi, kulturni krajolik naše županije će nam biti zahvalan - poetično je zaključio Zlatko Marasović.

Nikakva obećanja na sjednici nije dobio, osim što je župan Božidar Longin ustvrdio da bi i on volio "da je sve podzemno."

19. travanj 2024 02:50