StoryEditor
4 kantunaNAKON PRIVOĐENJA PETORICE POLICIJA NAJAVLJUJE RACIJE PO ZADARSKIM LOKALIMA

Zaštitari su napali 40-godišnjaka jer ih je zatekao kako se drogiraju u WC-u! Policija sumnja da su neki povezani s kontrolom prodaje droge u gradskim noćnim klubovima!

Piše I.N./B.S.
31. srpnja 2019. - 18:22
Kamera1_ (1).PNG

Zbog brutalnog premlaćivanja 40-godišnjeg Zadranina ispred zadarskog kluba Hype na Branimirovoj obali, policija je u ponedjeljak uhitila petoricu Zadrana, dok je šesti još u bijegu.

Muškarac je pretučen u subotu, 20. srpnja, oko četiri sata ujutro nakon što ga je “šestorka”, inače zaštitari koji rade na crno u drugom zadarskom klubu, najprije verbalno napala jer je htio ući u “blokirani” toalet u kojem su konzumirali drogu.

Verbalno su se sukobili, a nakon što je 40-godišnjak “uz pomoć” zaštitara tog lokala izašao iz kluba, na njega su i fizički nasrnuli, te ga šakama i nogama pretukli naočigled posjetitelja.

U tom napadu slomili su mu ruku i nos. Svi sudionici su od ranije poznati policiji zbog kaznenih djela nasilja, a jedan od njih, F.G., je i osuđen zbog napada na bugarske navijače 2017. godine kojima je u Zadru bengalkom zapalio automobil.

- Policija nastavlja kriminalističko istraživanje za kazneno djelo spriječavanja dokazivanja jer raspolaže saznanjima da osobe bliske napadačima nastoje utjecati na svjedoke i spriječiti ih u davanju iskaza. Upravo ovako odlučna kriminalistička istraživanja imaju dugoročni efekt na prevenciji nasilničkog ponašanja i počinjenja drugih kaznenih djela u zoni ugostiteljskih objekata - rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u utorak voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske Bore Mršić.

Napadači F.G. (26), M.G. (31), P.K. (24), J.M. (24), te Š.M. (27), svi iz Zadra u poslijepodnevnim satima ponedjeljka privedeni su iz policije u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru gdje je protiv svih podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi, a za 26-godišnjeg F.G. kod kojeg je pronađena automatska puška i metalna teleskopska palica i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Kako je utvrđeno istragom, 40-godišnjaku je najprije prišao 31-godišnji M.G., te ga snažnim udarcima nogama i rukama udario u glavu. S leđa mu je potom došao i 27-godišnji Š.M. koji ga je udarajući ga više puta šakama u glavu oborio na pod gdje ga je nogama po tijelu nastavio udarati 31-godišnjak.

Napadu su se tada priključila i dvojica 24-godišnjaka, P.K. i J.M., koji su ga udarali nogama po tijelu, a isto tako i 26-godišnji F.G..

Zadranin je potražio liječničku pomoć u zadarskoj Općoj bolnici gdje su mu konstatirane višestruke teške tjelesne ozlijede. Napadači su mu slomili nos i ruku, a on je iz straha od novog napada zatajio način na koji je zadobio ozlijede, a napad nije prijavio policiji. Inače je vlasnik ugostiteljskog objekta u Zadru.

- Posebno šokantna činjenica je da policiju o tom napadu nitko nije obavijestio, već smo te dojave saznali operativnim radom. U posjedu smo kvalitetnih videosnimki koje rasvjetljavaju ovaj brutalni napad. Svi počinitelji su od ranije poznati policiji za veći broj kaznenih djela s elementima nasilja - rekao je zadarski krimovac. Naglasio je kako policija želi reći odlučno ne brutalnom iživljavanju nasilnika nad građanima.

- Za nas vrijedi nulta stopa tolerancije prema nasilju. Naš je cilj da u Zadru i Zadarskoj županiji građani osjećaju istinsku sigurnost te da na zadarskim ulicama zavlada mir - poručio je Mršić, te zbog toga najavio “racije” u zadarskim klubovima.

- Ovo su osobe nedostojne za obavljanje poslova zaštitara. U narednom periodu poduzet ćemo više policijskih radnji kako bi se povećala sigurnost u klubovima - rekao je. Policija, naime, sumnja da su neki od privedenih zaštitara povezani s prodajom droge u zadarskim noćnim klubovima i da na taj način pokušavaju kontrolirati tržište. Napad na 40-godišnjaka, po mišljenju policije, izazvan je upravo iz tog razloga, što ih je zatekao u trenutku konzumacije droge u muškom WC-u.

Mršić je također najavio da će utvrditi i odgovornost zaštitara kluba koji su Zadranina odvojili od skupine iz toaleta ali nisu spriječili da ga napadnu vani. U Hypeu su inače angažirani zaštitari tvrtke Klemm Security.

Automatsku pušku koju je policija pronašla kod 26-godišnjeg F.G. povezuje se s drugim kaznenim djelima iz prošle godine kad je na zadarskim predjelima Voštarnici i Stanovima pucano upravo takvim oružjem. Kod 26-godišnjaka je pronađeno i više mobilnih uređaja, od kojih se jedan koristi kao kumunikacija u zatvorima. Kod 27-godišnjeg Š.M. je pronađena i manja količina 

15. kolovoz 2022 08:13