StoryEditorOCM
4 kantunaVOZNI RED

Zašto Jadrolinija poskupljuje brodske karte za zadarske otoke? Evo primjera koje nam šalju revoltirani čitatelji, nije riječ samo o ljetnoj sezoni

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. lipnja 2023. - 17:40

Nakon što smo nedavno objavili priču revoltiranog čitatelja koji je otkrio kako na službenim stranicama Jadrolinije za brod do Preka na otoku Ugljanu, koji polazi iz grada Zadra, stoji cjenik drugačiji od onog koji će vam stvarno naplatiti, iz državnog brodara brzo su reagirali i objavili točne cijene karata.

A one kažu kako čeveročlana obitelj za 15 minuta vožnje brodom od 2. lipnja mora izdvojiti 30 eura! Naime, karta za jednu osobu košta 7.60 eura, a iz Jadrolinije to objašnjavaju činjenicom da je "riječ o liniji bez obveze javne usluge te sukladno tome brodar formira cijene na tržištu". Ukratko, za takve linije vrijede tržišna pravila.

Evo sada i nastavak priče s iste brodske linije.

"Prvo su nam rekli kako nema popusta za djecu. Ali, na kartama za brod koje smo kupili za naš dvije djevojčice stoji iznos od 5 eura i oznaka 12+ iako niti jedna od njih dvije još nema 12 godina! Kako to može biti regularno? Isto tako, djeca ne mogu dobiti otočku kartu ako nemaju osobnu kartu jer kako dokazati tko kupuje za njih i gde u stvari žive- pita naš čitatelj.

image
Jure Miskovic/Cropix

No, ovo nije jedini slučaj poskupljenja, kako nam javljaju otočani.

Karta za katamaran prema otocima Istu i Molatu prošle je zime koštala 30 kuna, a u ljetnoj sezoni 40 kuna.

- Sada, nakon uvođenja ljetnog reda plovidbe, stoji 7,30 eura što je 55 nekadašnjih kuna i poprilično poskupljenje kad računate odlazak i povratak. Nema nikakve logike niti rezona za ovo. Što je to poskupilo da su oni morali podignuti cijenu karte, željezo možda- revoltirano pita drugi čitatelj.

Ljutiti su i putnici iz Biograda odnosno otoka Pašmana. Prema novom cjeniku Jadrolinije koji je stupio na snagu 2. lipnja, putna karta za trajekt na relaciji Biograd-Tkon postala je skuplja nego ona za trajekt Zadar-Preko iz Gaženice, što nikad ranije nije bio slučaj jer je, za početak, ta vožnja kraća. Sada je putna karta u jednom smjeru iz Biograda 3.72 eura, a iz Zadra 3.45 eura. Karta za automobil na liniji Biograd- Tkon skočila je sa 9.59 na 15.24 eura dok iz Gaženice za otok Ugljan stoji 55 centi manje, 15.79 eura.

Evo što kažu u Jadrolinji...

Na upit o poskupljenima iz Jadrolinije odgovaraju službenim dopisom:

"Zbog porasta troškova koji nastaju uslijed redovnog obavljanja usluge javnog prijevoza s obvezom javne usluge na državnim linijama, Jadrolinija je korigirala sezonske cijene u osnovnim kategorijama. Trajektne karte poskupile po osobi 12+ poskupile su za 0,80 eura, a za vozila 2,50 eura. Cijena brzobrodnih karata koštaju 1 euro više, a brodskih karata 0,80 eura- odgovaraju iz Jadrolinije te dodaju kako se "povećanje ne odnosi na otočno stanovništvo i javne službe".

Također, spomenuto povećanje ne odnosi se na sljedeće državne linije: Valbiska – Lopar i obratno, Preko – (Ošljak) – Zadar/Gaženica i obratno, Vis – Split i obratno, Rogač – Split i obratno te Vodice – Prvić Šepurine – Prvić Luka – Zlarin) – Šibenik i obratno. Sezonski red plovidbene vrijedi za razdoblje od 2. 6. do 1.10.

03. svibanj 2024 22:07