StoryEditorOCM
4 kantunaSTARA POLIKLINIKA OTVORILA  SUKOB U VRHU ŽUPANIJSKOG HDZ-A

Zašto je Bobi ostao bez apsolutne potpore stranke? Ovih pet vijećnika je županu okrenulo leđa…

24. lipnja 2019. - 20:55
zupanijska_skupstina12-240619

Otvoreni sukob u vrhu županijskog HDZ-a oko prodaje zgrade bivše Poliklinike samo je kulminirao na sjednici Skupštine Zadarske županije pretvarajući unutarstranačku napetost u javnu činjenicu. Da će problema biti, osjetilo se još u petak kada je održana sjednica skupštinskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb koji je smatrao da točku o prodaji Poliklinike treba skinuti s dnevnog reda Županijske skupštine. Time su predsjednica Melanija Ražov Radas, te Karolina Biloglav, Mario Pešut, Antonio Radović i Dušan Herenda kao članovi Odbora, poslali jasnu poruku Županijskom odboru HDZ-a koji je dnevni red Skupštine razmatrao također u petak, ali nešto kasnije.

Na ŽO je došlo do otvorenog razilaženja između predsjednika ŽO Božidara Kalmete i župana Božidara Longina, pa ne čudi da se kasniji rasplet sa Županijske skupštine interpretira kao „rat Kalmete i Longina i njihovih ljudi“. U jednom je trenutku na Županijskom odboru atmosfera bila vrlo napeta, a navodno je Mario Pešut izjavio: Kada vidim tko se zalaže za ostanak prodaje Poliklinike na dnevnom redu, ja sam još žešće protiv toga.

Neslužbene informacije govore da je županu Longinu sugerirano da Melanija Ražov Radas još prije rasprave o dnevnom redu izađe za govornicu i otkaže „prodaju Poliklinike“ čime bi se izbjeglo javno otvaranje neslaganja u vodstvu vladajuće stranke. Usput je predloženo da se ide u novu procjenu nekretnine na Kolovarima, jer se većini HDZ-ovaca uopće nije svidjelo neprekidno padanje cijene zgrade bivše Poliklinike. Kako je cijelu tu operaciju vodio župan Longin, jer je Županija vlasnik i stare i nove Poliklinike, sve što se u petak događalo pokazuje da je Longin negdje usput izgubio apsolutnu potporu vlastite stranke koja je, pod cijenu da se sukob estradizira, odlučila zaustaviti „klizajuće obezvrjeđivanje javne imovine“. Što im je i koliko u tome sumnjivo, još nije ni približno poznato.

Županijski odbor je tražio skidanje točke s dnevnog reda, ali do toga nije došlo, što nedvosmisleno znači da je Longin odlučio preuzeti rizik „odvajanja od matice“ i djelovati mimo stava vlastite stranke. U prvoj je rundi izgubio, došlo je do presedana u kojemu HDZ po prvi puta nije bio kompaktno posložen iza leđa svog župana.

Inicijativu je preuzela opozicija koju su navodno podržala četiri vijećnika HDZ-a. Nitko to nije htio službeno potvrditi, ali se u stranačkim kuloarima tvrdi da su opozicijski, ali i prijedlog vlastitog ŽO, podržali Nevenka Marinović, Željko Šoša, Dario Vrsaljko i Melanija Ražov Radas, a Mario Pešut je sjednicu demonstrativno napustio i prije glasanja.  

24. travanj 2024 15:23