StoryEditorOCM
4 kantuna"NIJE IZNENADA"

Zašto je poznati zadarski ugostitelj Stipe Knežević dao ostavku na mjesto predsjednika Obrtničke komore i hoće li mu politika "birati" nasljednika?

Piše Predrag Opačić
26. ožujka 2021. - 11:51

Poznati zadarski ugostitelj Stipe Knežević podnio je ostavku na mjesto predsjednika Obrtničke komore Zadarske županije iako mu je mandat trebao završiti tek iduće godine. Tko će Kneževića naslijediti na mjestu predsjednika, odlučit će Skupština koja je zakazana za 8. travnja.

Zašto je Knežević odlučio otići?

- Imam 68 godina i već sam najavio da ću se povući, nije ovo nikakva iznenadna odluka. Predsjedniku Hrvatske obrtničke komore sam rekao da podnosim ostavku na mjesto predsjednika Županijske Obrtničke komore, ali ću ostati na mjestu podpredsjednika Hrvatske obrtničke komore. Najradije bih otišao u mirovinu, ali to još ne mogu, kaže Knežević.

Restoran „Stipe” će i dalje raditi?

- Da, radit ću i dalje u restoranu. Otišao bih u mirovinu kada bih taj svoj posao mogao nekome prepustiti, ali situacija nije takva. Okolnosti u kojima se nalaze svi naši obrtnici je oduvijek teška, naporan je to posao, ali otkako smo u epidemiji stvari su postale još teže.

Tko će naslijediti Kneževića na mjestu predsjednika?

Očekivalo se da će to biti sadašnji podpredsjednik Emilio Bajlo, ali neslužbene informacije govore da će se pred 19 članova Skupštine naći dva kandidata. Uz zadarskog obrtnika Bajla, u igri je i biogradski obrtnik Ante Lukačić, pa bi se moglo raditi o neizvjesnoj utrci.

Uključi li se politika i u ovu „izbornu utrku”, porast će šanse Ante Lukačića, jer je biogradski obrtnik i svojedobni gradski vijećnik HDZ-a u Biogradu tu na „domaćem terenu”. Pitanje je bi li njegov izbor izazvao nezadovoljstvo zadarskih obrtnika koji čine uvjerljivu većinu od čak 75 posto članova Županijske obrtničke komore.

Od 19 članova Skupštine, njih devet je iza Zadra, dva su iz Benkovca, tri iz Paga, a pet ih je iz Biograda.

- Ne znam za koga će se Skupština odlučiti, ali znam da u brojnim županijskim komorama predsjednici obrtničke komore nisu iz gradova koji su županijska središta. U Osijeku je predsjednik iz Našica, u Istri je iz Poreča, u Primorsko-goranskoj županiji je iz Crikvenice, u Dubrovačkoj županiji je iz Metkovića. Dakle, ako se Skupština odluči za nekoga tko nije iz Zadra, to ne bi bio presedan, kaže Stipe Knežević.

Županijska obrtnička komora okuplja oko 4.600, ljeti ta brojka naraste do 5.000 obrtnika, a komora s troje zaposlenika raspolaže godišnjim proračunom od 1,1 milijun kuna. U kakvom stanju Knežević ostavlja županijske obrtnike?

- Najteže je stanje u turizmu i u djelatnostima koje su izravno s njim povezane. Vlasnici turističkih agencija, iznajmljivači i vlasnici apartmana, turistički vodiči, autobusni prijevoznici i brojni drugi obrtnici koji posluju u turizmu ili su od njega ovisni, nalaze se u gotovo katastrofalnoj situaciji, kaže Knežević.

"Obrtnike ubija papirologija"

- Neke jedinice lokalne samouprave su s mjerama zaštite i poticajima obrtnicima da prežive epidemiju napravile dosta, ali neke baš i nisu. Iz iskustva znam, jer se mnogi obrtnici na to žale, da je prekomplicirana procedura ishodovanja svih potrebnih dokumenata za dobivanje poticaja, a u najgoroj su situaciji obrtnici koji imaju dugove prema bankama, pa ne mogu dobiti kreditna sredstva. Mislim da se rješenje krije u tome da bi takvim obrtnicima trebalo subvencionirati makar kamate i smanjiti birokratiziranje, jer obrtnike ubija papirologija, pa mnogi odustaju od zahtjeva, kaže Stipe Knežević.

16. travanj 2024 20:06