StoryEditorOCM
4 kantunaPITAMO DIREKTORA

Zašto je u utorak bez najave pola Zadra ostalo bez vode? Obavijest je bila na stranicama Vodovoda, ali za nju razumjeti treba imati - šifrarnik!

Piše Iva Ivanac
23. listopada 2024. - 16:54

Ništa ovog ljeta u Zadarskoj županiji nije bio toliki problem kao redovita vodoopskrba kućanstava. Ni smeće koje se nije danima odvozilo, ni raskopane prometnice po cijelom gradu, ni kroničan nedostatak parkinga... ništa od toga nije stvaralo nezadovoljstvo građana koliko nedostatak tekuće vode, jednog od osnovnih ljudskih prava. 

Problemi s vodoopskrbom nastavili su se i nakon turističke sezone, na području cijele županije. Oni koji pola ljeta nisu imali vode sada dolaze računi veći nego ikada, nakon prvih jesenskih kiša voda je danima bila zamućena, a u utorak popodne bez vode su ostali veliki dijelovi Zadra. Brojni građani pokušali su na stranicama Vodovoda potražiti objašnjenje zašto njihova ulica ili kvart nisu imali vode od podne do sedam navečer, ali bezuspješno.

Rasprava oko nestašice vode povela se i u popularnoj grupi na Facebooku "Trn u oku – Zadar". Građani su izvještavali kako vode nema na Skročinima, Bokanjcu, Novom Bokanjcu, Crnom, Bilom brigu...

Što se točno dogodilo i zbog čega je u utorak "pola" grada ostalo bez vode upitali smo direktora Vodovoda Tomislava Mateka.

- Sanirali smo veliki gubitak vode koji smo imali na Bravaru, zbog toga je bilo potrebno zatvoriti dio glavnog voda. Sanirali smo veliki gubitak na cijevi promjera 400 mm gdje je u sekundi istjecalo 70 do 80 litra vode. Zbog radova se praznio dio regionalnog cjevovoda, a kasnije smo ga malo po malo morali puniti. Iako smo dan prije punili sve vodospreme u Zadru, one nisu "izdržale" kada su u pitanju visoke zone u gradu, kazao nam je direktor Matek. Na pitanje zašto obavijest o radovima nije stavljena na stranice Vodovoda, odgovorio je obavijest objavljena 18. listopada.

Obavijest je uistinu objavljena, ali da bi je dešifrirati prvo morate znati na koji  regionalni cjevovod spojen vaš kvart, odnosno dio grada.

Naime, obavijest glasi: "Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu u RK Bravar, dana 22.10.2024.godine (utorak) u vremenu od 8 do 14 sati mogući su problemi u vodoopskrbi svih korisnika spojenih na regionalni cjevovod od Milanaca do Pudarice."

Građani bi dakle ubuduće trebali znati na koji su regionalni cjevovod spojeni kako bi mogli riješiti jednadžbu zadarskog Vodovoda. Uostalom, informacija Vodovoda glasi kako se problemi u vodoopskrbi mogu pojaviti u periodu od 8 ujutro do 14 sati popodne, a u visokim zonama Zadra voda je nestala u utorak oko podne i došla tek oko 19 sati navečer.

Kada smo direktoru Mateku kazali kako bi bilo u redu da je Vodovod, kada su već ustanovili da će im za sanaciju gubitka trebati puno više vremena od predviđenog, mogao napisati obavijest i objasniti na koga se obavijest sve odnosi, nije baš najbolje reagirao.

- Taj cjevovod je star 40 godina, nikad ne znate što ćete zateći kada otkopate cijev. Nije sanirati gubitak otići u dućan i kupit kilogram brašna. Treba malo cijeniti te ljude na terenu. Oni su u ponoć završili s radovima, došli su mokri do gole kože, kazao je Matek koji očito nije shvatio da upitom o jasnijoj obavijesti nismo ni htjeli ni mislili podcijeniti radnike Vodovoda koji su do ponoći bili na terenu. 

Naime, ono što je direktoru Mateku i ljudima iz Vodovoda jasno kao "dobar dan", većini građana ništa ne znači. Pogotovo onim građanima koji su se u utorak našli bez vode i koji nemaju shemu regionalnog cjevovoda "u malom prstu".

Uostalom, ako je primijećeno da će saniranje gubitka ići puno teže i dulje od predviđenog vremena, javnost se također mogla izvijestiti kako problemi u vodoopskrbi neće trajati do 14 sati već do kasnih poslijepodnevnih ili večernjih sati. Direktor Matek je u utorak poslijepodne također mogao odgovoriti i na telefonske pozive novinara pa bi tu "brigu" Vodovoda novinari preuzeli na sebe i izvijestili građane zbog čega su ostali bez vode i kada se očekuje njen ponovni dolazak.

Na koncu ispada da problem Vodovoda nisu isključenja vode nego komunikacija s građanima, jer svatko ne mora znati na koji je regionalni cjevovod njegov ulica priključena.

23. listopad 2024 17:00