StoryEditorOCM
4 kantunaVLASTITA SREDSTVA

Zašto jedni plaćaju karte za kazalište, a drugi ne? Nekić: "Grad nema veze s tim. Vrtići sami odlučuju hoće li roditelji plaćati karte ili ne"

Piše Iva Ivanac
9. veljače 2023. - 18:32
Zadar, 210622. Velika vijecnica, Narodni trg. 12. sjednica Gradskog vijeca grada Zadra. Na fotografiji: Joso Nekic, procelnik.Jure Miskovic/Cropix

Nakon što je gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša poslala priopćenje u kojem ističe kako djeca koja pohađaju Dječji vrtić Radost ne plaćaju karte za odlazak u kazalište, dok djeca koja pohađaju Dječji vrtić Sunce i Dječji vrtić Latica isti taj odlazak plaćaju, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Josu Nekića upitali smo zbog čega se radi razlika između djece koja pohađaju vrtiće kojima je Grad Zadar osnivač.

- DV Radost je tijekom 2022. godine iz svojih sredstava platio odlazak na dvije predstave svoj djeci koja su uključena u taj program. Za djecu iz drugih ustanova karte su platili roditelji. No, Grad Zadar nema veze s tim. Naime, vrtići sami odlučuju hoće li roditelji plaćati odlazak u kazalište ili ne jer oni cijenu karte pokrivaju iz vlastitih sredstava, kazao je Nekić potvrđujući nejednaku praksu među vrtićima.

- Od završetka pandemije posjete Kazalištu lutaka Zadar za djecu iz DV Sunce u cijelosti podmiruju roditelji. Tom uslugom su obuhvaćena sva djeca u vrtićkom programu ove Ustanove. Dinamika odlazaka svake skupine je oko pet odlazaka u jednoj pedagoškoj godini, a u dogovoru s roditeljima i ovu pedagošku 2023. godinu Ustanova će nastavili s istom praksom. Djeca iz DV Radost tijekom 2022. godine dva puta su posjetila kazalište i to djeca starijih, srednjih i mješovitih odgojno obrazovnih skupina (od 4 do 7 godina). U svibnju 2022. godine otišlo je 491 dijete, trošak je iznosio 8.347 kuna, te u listopadu 427 djece, a trošak je iznosio 8.540,00 kuna. Troškove posjeta kazalištu snosila je Ustanova. Od 1. siječnja 2023. godine troškove posjeta kazalištu snosit će roditelji, a isti će se planirati i organizirati sukladno Godišnjem planu i programu rada, istaknuo je pročelnik dodajući kako će roditelji u ovoj godini sami pokrivati trošak odlaska djece u kazalište.

- Čuo sam i razmišljanja SDP-a koja se svode na to da Grad u budućnosti sufinancira karte za djecu svih vrtića i onima kojima je Grad Zadar osnivač, ali i djeci koja idu u vrtiće drugih osnivača. U suradnji sa svim ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, bez obzira tko je osnivač ustanove, želimo poduprijeti ustanove kako bi osigurali jednake uvjete za svu djecu, odnosno mogle sufinancirati iznos potreban za odlazak u kazalište svoj djeci, a u potpunosti financirati djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, govori Nekić koji je vijećnici Vukoši poručio da Grad neće moći sufinancirati kazališne karte sve dok je gradski proračun blokiran.

23. travanj 2024 10:34