StoryEditorOCM
4 kantunaSTRUKA POD PRESINGOM

Zašto karantena nije uvedena u Biogradu? Medić tvrdi da nema lokalne transmisije, a kaže da se virus tako sada prenosi u cijeloj Hrvatskoj!

Piše Ivica Nevešćanin
27. ožujka 2020. - 12:14

Epidemiolog Alan Medić jučer je (četvrtak) gotovo cijeli dan proveo u Biogradu gdje je utvrđivao okolnosti širenja zaraze, kako bi mogao donijeti odluku treba li grad uvesti u karantenu. Na konferenciji za novinare jučer je stao iza odluke Županijskog stožera civilne zaštite kako bi se u Biogradu zbog sumnje u lokalnu transmisiju trebala uvesti karantena, i kako je karantena za njega više "da" nego "ne".

Nakon toga je opet otišao u Biograd gdje je o situaciji na terenu razgovarao s Gradskim stožerom civilne zaštite kojeg vodi zamjenik gradonačelnika Marijan Stopfer. U poslijepodnevnim satima Županijski stožer je ipak odustao od uvođenja karantene pod obrazloženjem da većina od 87 osoba koje rade u biogradskoj bolnici i koje su dobile mjere izolacije, ne živi u Biogradu, odnosno samo njih 12 ima prebivalište na području grada.

Uvođenje karantene u takvim okolnostima, objašnjeno je, ne bi imalo efekta. No ostavila se mogućnost da se uvođenje karantene opet razmotri ako dođe do porasta broja zaraženih.

U petak je potvrđeno da je od 34 novo testiranih devet zaraženo, a od toga je sedam osoba s područja Biograda. Je li broj novo zaraženih dokaz da je u Biogradu ipak došlo do lokalne transmisije zaraze, što je ključni uvjet za uvođenje karantene?

- U Biogradu nije došlo do lokalne transmisije virusa – odgovorio je Medić na inzistiranje novinara.

- Veliki broj ljudi iz bolnice koji su stavljeni pod mjere nadzora ne živi u Biogradu. Karantena u takvim uvjetima nema epidemiološkog smisla i o tome sam se jučer konzultirao s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – kazao je Medić dodajući da u idućim danima nažalost očekuje povećanje broja zaraženih s biogradskog područja iz bazena osoba koje su stavljene pod mjere izolacije, a takvih je više od 200.

- Više nije potrebno doći iz inozemstva da bi prenijeli virus. Virus se sada širi lokalnom transmisijom, tako je u cijeloj Hrvatskoj. Svatko od nas sada može biti prenositelj zaraze – kazao je Medić.

24. travanj 2024 23:39