StoryEditorOCM
4 kantunaKLJUČNO PITANJE

Zašto Natura Jadera upravlja Perivojem Vladimira Nazora, ali ne i Kraljice Jelene? Da je park pod njima, ne bi se u njemu mogla otvoriti Ledana!

Piše Ivica Nevešćanin
13. srpnja 2022. - 20:30

Da je Perivoj kraljice Jelene Madijevke pod upravom Nature Jadere, bi li došlo do tragičnog pada mladog gosta iz Irske s bedema bastiona Grimani u Perivoju kraljice Jelene Madijevke? Zašto je Grad Zadra taj povijesni perivoj uopće prepustio Nasadima na korištenje? Odnosno, zašto Perivoj kraljice Jelene Madijevke, kao nesumnjivo vrijedan spomenik parkovne arhitekture, podignut na dijelu bedema pod zaštitom UNESCO-a, nije pod upravom Nature Jadere, javne ustave za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije?

Naime, u portfelju Nature Jadere su spomenici parkovne arhitekture Park Folco Borelli u Sv. Filipu i Jakovu te Perivoj Vladimira Nazora u Zadru. Zašto je Perivoj Vladimira Nadzora pod upravom Nature Jadere, a ne i Perivoj kraljice Jelene Madijevke, nije potpuno jasno ni ravnatelju Nature Jadere Damiru Periću, ali ni Josipu Krnčeviću, direktoru Nasada. No obojica se slažu da bi se pod upravom Nature Jadere u Perivoj kraljice Jelene Madijevke teško mogao otvoriti noćni klub kao što je Ledana. Štoviše, kada je prije 17 godina pokrenut postupak da se Perivoj na Trgu pet bunara stavi pod upravu javne ustanove, taj je prijedlog iz nepoznatih razloga ”zapeo” negdje u administraciji Zadarske županije i nikada nije došao pred županijske vijećnike! 

image

Damir Perić, ravnatelj Natura Jadere

Zadarski.hr/

Ravnatelj Damir Perić ističe kako Natura Jadera upravlja Perivojem Vladimira Nazora od 30. srpnja 2009. godine, a kategoriju spomenika parkovne arhitekture taj je perivoj dobio znatno ranije od Ministarstva kulture i zaštite okoliša. Prijedlog da i Perivoj kraljice Jelene Madijevke bude pod njihovom upravom pokrenuli su 2005. zajednički s Nasadima, no prijedlog nikad nije dobio suglasnost Skupštine Zadarske županije.

- Državni zavod za zaštitu prirode je 2005. godine izradio stručnu podlogu za prijedlog da se Perivoj kraljice Jelene Madijevke zaštiti kao spomenik parkovne arhitekture, međutim taj prijedlog nikad nije došao na sjednicu Skupštine Zadarske županije. Da su se oni s tim složili, prijedlog bi išao nadležnom ministarstvu na potvrđivanje. Nažalost, to se nikada nije dogodilo, a zašto nije, ne znam. To je ujedno i razlog zašto perivoj nije pod našom upravom jer nikad nije dobio kategoriju zaštite koju zasužuje kao spomenik parkovne arhitekture – kaže ravnatelj Perić dodajući da je prijedlog sastavljen i upućen još u vrijeme dok je ravnatelj javne ustanove bio Mirko Đinđić. Da je njihov prijedlog prošao, kaže, Perivoj u centru grada nikad ne bi mogao postati noćni klub na otvorenome.

- Natura Jadera kao javna ustanova upravlja, među ostalim, i područjem plaže Sakarun na Dugom otoku. Svake godine dobijemo desetke zahtijeva da se na tom prostoru omoguće događanja i sadržaji koji bi taj zaštićeni prostor pretvorili u Zrće. Mi to ne želimo dopustiti. Jednako tako ne bi nikad dozvolili da se noćni klub otvori na prostoru Perivoja Vladimira Nazora - naglašava Perić i nastavlja.

- Naši uvjeti korištenja kao javne ustanove su očito rigorozniji nego kod Nasada, odnosno Grada Zadra. Mi upravljamo zaštićenom područjima, ali nismo njihovi vlasnici. Postavljamo jasne i precizne uvjete što se na takvim područjima može događati s ciljem njegove zaštite i održivog gospodarenja. Da mi upravljamo Perivojem kraljice Jelene, odredili bi mjere i uvjete korištenja u skladu s kategorijom zaštite. Kako je to Grada Zadar napravio s Nasadima, odnosno Ledanom, ne znam. Ali mišljenja sam da noćnom klubu sigurno nije mjesto na takvom povijesnom spomeniku i zelenoj zoni u centru grada, naglašava Perić.

image

Zadar, 090913.
Perivoj Vladimira Nazora.
U Perivoju Vladimira Nazora u tijeku je prvi dan radova na njegovom uredjivanju.
U sklopu projekta Zeleni otoci uredjivat ce se pjesacke staze, ribnjak i vjezbaliste, a sve financirano sredstvima Europske unije.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

Da je prošao prijedlog iz 2005. i Perivoj kraljice Jelene Madijevke prešao pod upravu Nature Jadere, jedina obveza zadarske županije bila bi osiguranje sredstava za upravljanje. Riječ je o razmjerno malim iznosima, naglašava Perić, jer i danas za sva zaštićena područja o kojima vode brigu od Županije godišnje dobiju oko milijun kuna. Ostale prihode osiguravaju kroz projekte i koncesijska odobrenja. Koncesijska odobrenja izdaju se uz suglasnost Upravnog vijeća, a ravnatelj samostalno ima pravo odlučivati samo o koncesijskim odobrenjima u trajanju od jednog dana (npr. za održavanje neke manifestacije).

Na pitanje zašto Perivoj kraljice Jelene Madijevke nije pod upravom Nature Jadere, odnosno zašto nije zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, direktor Josip Krnčević kaže da bi to trebalo pitati Ministarstvo kulture. Smatra da bi bilo logično da Natura Jadera i njime upravlja, s obzirom na to da upravlja susjednim Perivojem Vladimira Nazora, koji uživa spomeničku zaštitu.

- Kad se gleda povijesno, po raznolikosti vegetacije, hortikulturno i izgrađenim objektima, prostor Perivoja kraljice Jelene, koji je otvoren 1829. je jednako vrijedan, ako ne i vredniji, od Perivoja Vladimira Nazora koji je napravljen 1890. godine. Stanje s Ledanom i ugovorima ja sam zatekao, a o prijenosu upravljačkih prava za Perivoj na Naturu Jaderu nitko sa mnom nije razgovarao. Nasadi su korisnici a ne upravitelji Perivoja kraljice Jelene koji je u vlasništvu Grada Zadra, a sve su to različite pravne kategorije – ističe Krnčević.

image

Josip Krnčević direktor tvrtke Nasadi
 

Jure Miskovic/Cropix

Direktor Nasada nema ništa protiv da se upravljanje Perivoja prepusti Natura Jaderi, a da bi do toga došlo, kaže, dovoljno je pokrenuti proceduru o njegovoj zaštiti. Dokumentacija za to postoji još od 2005., samo je treba uputiti Zadarskoj županiji na suglasnost, a potom i nadležnom ministarstvu na odobrenje. Naravno, ako se uopće želi Perivoj primjerno zaštiti.

Najlogičnije bi bilo da to pokrene Grad Zadar kao vlasnik, no gradska je politika 2012. odlučila perivoj monetizirati preko Nasada iznajmljujući dio površine za noćni klub. Što su posljedice toga, vidimo ovih dana, kada su zabave u Ledani postale glavna tema stranica crnih kronika, a poslovanje tog noćnog kluba predmet policijskih istraga.   

Zadarsku županiju smo na koncu pitali što se dogodilo s prijedlogom iz 2005. da se Perivoj kraljice Jelene proglasi spomenikom parkovne arhitekture i zaštićenim krajobrazom pod upravom Nature Jadera (tada Javne ustanove za brigu o zaštićenim područjima Zadarske županije). Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, odgovorili su nam da u njihovom uredu ne postoji takav prijedlog jer su dokumenti iz tog vremena prebačeni u arhivu, a zašto prijedlog prije 17 godina nije došao do županijske Skupštine, nitko se ne sjeća.

image

Zadar, 080722.
Gradski i zupanijski vijecnici Akcije mladih Marjana Botic i Marko Pupic Bakrac odrzali su konferenciju za medije ispred kluba Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke gdje jucer u padu s bedema poginuo 20-godisnji mladic iz Irske.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

Spomenik UNESCO-a bez upisa u ZK

Na svim česticama Perivoja kraljice Jelene Madijevke istog je dana upisana zabilježba temeljem rješenja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zadru. Datum rješenja je 8. veljače 2016. i odnosi se na čestice broj 10761, 10762/2, 10762/3, 10762/4, a u njemu se navodi „da je fortifikacijski sustav 16. stoljeća na zadarskom poluotoku, Zadar, Bedemi zadarskih pobuna, stavljen pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra sukladno članu 12. zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a najduže tri godine od dana donošenja citiranog Rješenja”.

Tri godine su odavno prošle, u međuvremenu su bedemi ušli pod zaštitu UNESCO-a, dakle postali su i službeno zaštićeno kulturno dobro svjetske vrijednosti, no to u zemljišnim knjigama nije upisano. 

25. travanj 2024 17:36