StoryEditorOCM
4 kantunaPATENT ZA MAŠTEL

Zašto policija ne istražuje odgovornost Grada koji ni nakon dva tjedna nije popravio semafor, nego traži građane koji su postavili ‘rotor‘ na Boriku?

Piše Iva Ivanac
13. listopada 2020. - 22:15

„A maštel?” zapitao se naglas mladi Puntamičanin dok su ga prijatelji gledali razrogačenih očiju, kao da je otkrio formulu za pretvaranje olova u zlato.

„Maštel, maštel!” ponovili su kao mantru i krenuli prema raskrižju, a ostalo je povijest...

Nakon što su danima razbijali glavu na koji način popraviti semafor, kad se već nitko, evo sad će treći tjedan, nije udostojio doći i popraviti ga, Puntamičaninu je sinula originalna ideja.

- Po srid raskrižja stavit ćemo maštel i to će bit rotor! Pa nek se rotiraju oko njega – kazao je mladac, a sumještani su potvrdno kimali glavama. Ideja je zapravo bila genijalna: jematva je baš završila, i praznih badnjeva se lako nađe u svakoj boljoj konobi...

- Bili papir!, ponovno će genije s Puntamike.

- Od bilog papira ćemo napravit strelice i - to je to. Nek semafor žmirka narančasto koliko god hoće, mi ćemo znati kuda treba voziti..- zaključio je, a svi oko njega pali su u nesvijest od oduševljenja.

„Tebra, tebi treba dati nagradu Grada Zadra...”

Otprilike tako nekako izgledao je kreativni put od ideje do realizacije novog kružnog toka na raskrižju iznad Borika. Kružni tok, iliti rotor, instaliran je nasred križanja ulica Puta Dikla i Antuna Gustava Matoša kao privremeno prometno rješenje, no čim je njihov performans završio, vozači su ga prihvatili kao da je tu oduvijek. Kao spas za nevjerojatnu činjenicu da semafor na tom velikom i prometnom gradskom križanju ne radi već više od dva tjedna...

- Nije to neki mali nezamjetni semafor, to je semafor na velikom raskrižju. Dnevno se kroz njega slijevaju tisuće automobila i autobusa, ali i velik broj ljudi i učenika obližnje srednje škole. Što da se nekome nešto dogodilo ili da se nekom, u narednim danima, ne daj Bože i dogodi? Tko bi bio odgovoran? Tko bi bio kriv? Dva tjedna ni policije nema da uspostavi privremenu regulaciju, a još je uvijek upitno kada će biti popravljen – kažu mještani Borika i Puntamike.

Kako su nadležni mogli dozvoliti da tako frekventni semafor ne radi više od 15 dana? Apsurdnije od toga je činjenica da nakon objave urnebesnog videa na portalu Zadarski.hr, koji je dokumentirao „rotor performans”, policija sada utvrđuje tko je postavio maštel na sred ceste, a ne tko je odgovoran što je sigurnost prometa na toj gradskoj prometnici zadnja dva tjedna bila smrtonosna za sve sudionike prometa.

Iz perspektive birokratskih mozgova uvijek je važnije tko je ukazao na problem, makar i ovakvom duhovitom građanskom „diverzijom”, nego tko je odgovoran za njegovo rješavanje. Da skratimo: zašto policija ne istražuje odgovornost Grada Zadar koji ni nakon dva tjedna još nije riješio problem?

- Policija ima saznanja o navedenom slučaju, ali dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja, nije utvrđeno takvo stanje. Policija poduzima sve mjere i radnje s obzirom na navedeni događaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kazali su nam iz PU zadarske.

A koja je 'šema' sa semaforom? Takva da je semafor star i da nema više rezervnih dijelova za popraviti tu 'bijesnu tehnologiju'. Unatoč milijunima kuna potrošenih za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, milijunima koje se 'utuku' u kojekakve kružne tokove s bonsai stablima kakvih se ne bi posramio ni Dubai, jedan običan semafor na Puntamici ne može se popraviti puna dva tjedna!

- Stradala je elektronika upravljačke jedinice semafora na križanju Puta Dikla i A.G. Matoša. Kako je riječ o izlaznoj tehnologiji iskoristit ćemo dijelove elektronike s demontiranih semafora s križanju u Vruljici. Tu elektroniku potrebno je prilagoditi, programirati i uskladiti za montažu i puštanje u rad na novoj lokaciji. Riječ je o interventnoj situaciji, nastojat ćemo problem riješiti u što kraćem roku. Molimo sugrađane za strpljenje i opreznost uz poštivanje prometne signalizacije na križanju, objasnio je pročelnik gradskog odjela za komunalne djelatnosti, Robertino Dujela.

Predsjednik Mjesnog odbora Puntamika Niko Marin kaže kako je performans njegovih sumještana oblik prosvjeda, odnosno rezultat činjenice što semaforizirano raskrižje već duže vrijeme ne radi.

- Obratili smo se za pomoć Gradu Zadru, no tamo su nam rekli da je riječ o starim semaforima, te da zbog toga treba duže čekati njihov popravak. To već dosta dugo traje i srećom dosad nije bilo ozbiljnijih posljedica. Za "rotor" ne znam, ali očito je mještanima prekipjelo - rekao je predsjednik Mjesnog odbora i sam se čudeći kako još uvijek semafor nije popravljen.

- Momci su postavljanjem maštela očigledno iskazali ljutnju. Da se sve napravilo na vrijeme, vjerujem kako do toga uopće ne bi došlo, ali, eto, očito im je dozlogrdilo, govori Marin.

Kad malo bolje razmislimo, momci bi trebali patentirati 'maštel-rotor', a policija i Grad bi ih trebala tražiti, ne zato što su svojim performansom ugrozili promet, već da im prodaju prava na patent.

Zapravo bi svaki kvart u Zadru pokraj semaforiziranih raskrižja trebao imati maštel s bijelim strelicama. Pa onda kad idući put usred obilnije kiše ili grmljavine iskoči kompletna elektronika semafora, onaj tko se prvi zatekne na tom raskrižju, izađe iz auta i stavi maštel na sredinu. Pa nek se onda svi vrtimo oko njega, kao što i nadležni oko prsta vrte Puntamičane, evo već dva tjedna...

image
Improvizirani rotor na raskrižju ulice Put Dikla i A.G. MAtoša
Zadarski.hr
image
Improvizirani rotor na raskrižju ulice Put Dikla i A.G. MAtoša
Zadarski.hr
image
Improvizirani rotor na raskrižju ulice Put Dikla i A.G. MAtoša
Zadarski.hr
20. travanj 2024 15:32