StoryEditorOCM
4 kantunaŠUM U KANALU

Zašto roditelji mališana iz Kolana vrtić u susjednom Pagu moraju plaćati 2667 kuna mjesečno? I zašto ne pristaju na model koji im nudi Općina?

Piše AVŠ
16. rujna 2022. - 16:52

Priča o mališanima iz Kolana, koji pohađaju dječji vrtić u susjednom Gradu Pagu po cijeni od čak 2667 kuna mjesečno, može se problematizirati na nekoliko načina, iz nekoliko kuteva. Najvažniji je sigurno onaj roditeljski pa smo vrlo ozbiljno shvatili njihov alarmantni dopis kako sada, prvi put od svog osnutka 2003. godine, Općina Kolan neće sufinancirati cijenu vrtića odnosno potpisati Ugovor o sufinanciranju, već će roditelji sami morati podnijeti kompletni trošak.

Za početak ove priče treba znati nekoliko činjenica.

U Kolanu vrtić još uvijek nije izgrađen pa djeca, njih ukupno 22, pohađaju dječji vrtić Paški mališan čiji je osnivač Grad Pag. Dosadašnja cijena koju su plaćali roditelji iznosila je 744 kune mjesečno, dok je općina financirala ostatak do ekonomske cijene usluga vrtića od spomenutih 2667 kuna. I onda, od 1. kolovoza ove godine, stoji u tom dopisu roditelja medijima, Općina Kolan više ne sufinancira cijenu vrtića.

- To je ogroman udarac na roditelje koji svoju djecu iz Kolana svakodnevno voze u udaljeni Pag, po 20 kilometara u jednom smjeru o svom trošku. Sada plaćamo 2667 kuna po djetetu, uz dodatan trošak za gorivo za 40 kilometara puta dnevno. Mi kao roditelji želimo samo jedno, da općina nastavi subvencionirati dječji vrtić u Pagu dok nam ne izgrade novi u Kolanu i da to čine na zakonit način- stoji u dopisu koji je potpisala grupa neimenovanih roditelja, usput teško optužujući općinskog načelnika Šimu Gligoru (MOST) da je "sebi povećao plaću te da ovom odlukom udara na najranjiviju skupinu dok su svima puna usta demografija".

No, priča nije baš crno-bijela kakvom je se predstavlja, a uz to, kolanjskim je roditeljima još 25. kolovoza poslan dopis u kojemu ih se detaljno obavještava do kakvih je promjena i problema došlo nakon što je dječji vrtić u Pagu odlučio poskupiti svoju cijenu za nevjerojatnih sto posto!

- Iako smo i ranije imali informaciju da će vrtić poskupjeti, u srpnju nas je dočekao hladan tuš kad smo dobili novi ugovor iz Paga. Nije samo cijena bila sto posto veća nego je i način sufinanciranja u potpunosti promijenjen. Nije nam ponuđeno da plaćamo razliku u cijeni za svako dijete kao do sada, već ugovor na 80 tisuća kuna za maksimalno 25 djece. Ostali smo zatečeni jer je to puno više nego da plaćamo ekonomsku cijenu za svako dijete. Nakon toga sazvali smo roditeljski sastanak, bilo je to još 8. kolovoza, i objasnili im kako se od nas traži nešto za što nema rezona. Predložili smo im da oni od 1. rujna plaćaju svoj dio kao i do sada, a Općina će nakon dokaza o izvršenoj uplati izvršiti plaćanje preostalog dijela. Sve vrl9o jednostavno i transparentno. Zašto to nekima nije prihvatljivo, stvarno mi nije jasno jer je matematika vrlo jednostavna i sve govori sama za sebe- kaže načelnik Gligora.

A evo kakve bi bile cijene: za cjelodnevni boravak u vrtiću po djetetu roditelji bi plaćali 510 kuna umjesto dosadašnjih 410, a za jaslice 544 umjesto dosadašnjih 444 kune. Dakle, puno manje od 2667 kuna, kako piše u dopisu uznemirenih roditelja.

- Ja ne znam tko stoji iza tih dopisa medijima I što se pokušava postići, ali još jednom pozivam roditelje da nam se obrate ukoliko im nešto nije jasno. Uostalom, taj ugovor od 80 tisuća kuna ja niti ne mogu potpisati bez rebalansa i odluke općinskog vijeća jer se traži bianco mjenica na 100 tisuća kuna- zaključuje načelnik Gligora. 

03. svibanj 2024 23:28