StoryEditorOCM
4 kantunaUSKOK NA SVEUČILIŠTU

Zašto se čekalo s uhićenjem Vican? Kako je ‘pala‘ bivša rektorica? Jesu li oštećeni građani Zadra? Uhićeni Stanišić je iz - Petrčana!

Piše Ana Vučetić Škrbić
7. studenog 2023. - 16:26

Dan nakon što je uhićena u Zadru i potom ispitana u Zagrebu, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora za donedavnu zadarsku rektoricu Dijanu Vican i građevinskog poduzetnika Antu Stanišića koji su, uz bivšu državnu tajnicu Josipu Pleslić ex Rimac, osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te zlouporabe položaja i ovlasti.

Uz njih troje, okrivljena je i Stanišićeva tvrtka Graditelji svratišta koja je 2019. godine bila jedan od sedam ponuditelja na natječaju za izgradnju studentskog doma i menze u Zadru. Iako posao nisu dobili, upravo ta ponuda od 74,8 milijuna kuna, koja je natječaju dobila najveći broj bodova kao najpovoljnija, razlog je zašto se spomenuti trojac našao na meti istražitelja. O čemu se radi?

image

Zadar, 041022
Boravak u Zadarskoj zupaniji predsjednik Vlade zavrsio je svecanim otvorenjem Studentskog doma i studentskog restorana Diadora na Novom kampusu Sveucilista u Zadru.
Na fotografiji: otvorenje i obilazak Studentskog doma i restorana Diadora.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/

Prilikom prijave na natječaj svi ponuditelji, pa tako i Graditelj svratiša, bili su dužni uplatiti bankovno jamstvo od 1.45 milijuna kuna koje se aktivira u slučaju da se ne dostave "ažurirani podaci popratnih dokumenata". U ovom slučaju, ažurirani podaci odnose se na izvatke iz kaznene evidencije za ostalih dvojicu članova uprave Graditelja svratišta, Dragana Radića i Marka Bilića koji su rođeni u Bosni i Hercegovini. Prema službenom zapisniku Sveučilišta u Zadru o pregledu i ocjeni ponuda vidljivo je kako su u srpnju 2019. godine u dva navrata od te tvrtke zatraženi ažurirani podaci o nekažnjavanju Radića i Bilića.

Nakon što su se oglušili oba zahjeva, Povjerenstvo za javnu nabavu njihovu ponudu, iako je najpovoljnija, odbija kao neprihvatljivu jer ne ispunjava propisane kriterije. Time su se stekli uvjeti za aktivaciju uplaćene garancije od 1.45 milijuna kuna koju je Sveučilište u Zadru i zatražilo. Međutim, na traženje Ante Stanišića, Josipa Rimac, koja tada kao državna tajnica živi u stanu Graditelja svratišta, tada naziva rektoricu Vican i od nje traži da, protivno interesima Sveučilišta u Zadru, opozove navedeni zahtjev za naplatu. Vican je, tvrdi USKOK, to i učinila iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije čime je oštetila svoju matičnu ustanovu.

image

Bivša rektorica Dijana Vican

Luka Gerlanc/Cropix

Na ispitivanju pred istražiteljima, bivša rektorica aktivno se branila kako nema nikakve veze s Josipom Rimac i da nije postupala po njezinim traženjima. Kako je izjavio njezin odvjetnik Alan Kubat, Vican je ukazala na razloge zbog kojih ne postoji nikakva njezina odgovornost u ovom slučaju, a izvori bliski istrazi kažu kako je odgovornost za ovaj slučaj prebacila na svoje suradnike koji su bili zaduženi provođenje javne nabave. Kubat je komentirao i tajming istrage rekavši kako je "odluka USKOK-a zašto su baš sada odlučili uhititi gospođu Vican i pokrenuti ovaj postupak". Riječ je, naime, o slučaju iz 2019. godine koji je isplivao tijekom istrage protiv Josipe Rimac, a pokrenut je tek sada, pet godina nakon što je zatvoren natječaj za dom i menzu koji su odavno završeni i useljeni.

No, znakovito je kako se uhićenje dogodilo svega mjesec dana nakon što je Dijani Vican službeno završio drugi rektorski mandat. U Zadru se već mjesecima nagađalo kako će bivša rektorica nakon odlaska sa sveučilišta aktivirati političku karijeru i biti važan adut na predstojećim izborima, prije svega zbog "velikih infastrukturnih projekata koje je uspješno provela u svoja dva mandata". Međutim, uhićenje i istraga sada bacaju novo svjetlo na financiranje tih projekata.

image

Josipa Pleslić

Damir Krajac/Cropix

Naime, Sveučilištu u Zadru su za provedbu projekta ‘Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu‘ dodijeljena bespovratna sredstva Europske unije u iznosu 67 milijuna kuna, a ukupna odobrena vrijednost projekta bila je 74 milijuna kuna. Kako je na otvorenju rekao sam premijer Plenković, u novi je objekt na kraju uloženo čak 95 milijuna kuna. Razliku financiranja Sveučilište je osiguralo od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 13 milijuna kuna te od Grada Zadra u iznosu od šest milijuna kuna.

Jure Zubčić, predsjednik SDP-a Zadarske županije, kazao je kako su još prije četiri godine upozoravali na sporno financiranje tog projekta, odnosno na činjenicu da je Vican od Grada Zadra tražila 6,2 milijuna kuna za dodatne troškove izgradnje studentskog doma. Kako Ministarstvo, na čijem je čelu tada bila Blaženka Divjak, nije htjelo financirati te dodatne troškove, na kraju pokrio ih Grad Zadar odlikom Gradskom vijeća.

– Danas, četiri godine kasnije, rektorica Vican je uhićena jer nije naplatila 1,5 milijuna kuna bankovne garancije. Kao vjernoj štovateljici HDZ-a bilo je logično tražiti javni novac svih građana, a pritom poštedjeti izvođača, napisao je Zubčić na svom Facebooku.

Uhićeni Stanišić rodim iz Petrčana

Poduzetnik Ante Stanišić, koji je uhićen zajedno s Dijanom Vican, postao je direktor zagrebačke tvrtke Graditelj svratišta u ožujka ove godine. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu poduzetnika Dragana Radića iz Bosne i Hercegovine, a lani su prijavili 18,9 milijuna eura prihoda te dobit veću od 800 tisuća eura. Stanišić je, inače, rodom iz Petrčana kod Zadra gdje u vlasništvu ima dvije apartmanske zgrade sa stanovima.

image

Zgrada Rektorata
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Tko je bio u povjerenstvu za javnu nabavu

Veliki posao izgradnje doma i menze, za koji se natjecala tvrtka Graditelj svratišta, na kraju je dobila Projektgradnja, tvrtka koja je bila u vlasništu Fortenove. Odluku o odabiru potpisala je 6. kolovoza 2019.godine upravo rektorica Dijana Vican. Povjerenstvo koje je pregledavalo i ocjenjivalo ponude te postupak javne nabave činilo je pet članova: Anđelko Šegvić, Antonella Lovrić, Zrinka Bolić, Tamara Glušić te Dijana Čičin Šajn. Upravo to povjerenstvo u je više navrata pismenim dopisima upozoravalo Graditelje svratišta da dostave potrebne podatke o nekažnjavanju te na kraju njihovu ponudu odbacilo kao neprihvatljivu. Temeljem toga pokrenuta je naplata garancije koju je, tvrdi sada USKOK, osobno zaustavila Dijana Vican na traženje Josipe Rimac.

04. svibanj 2024 22:35