StoryEditorOCM
4 kantunaKRIVO VRIJEME

Zašto se gradski satovi kod Male pošte i u Jazinama tako često kvare? I zašto sve više Zadrana u svojim kvartovima želi imati javne satove?

Piše Ivica Nevešćanin
26. prosinca 2022. - 19:02

Zašto gradski satovi nisu točni? Zašto pokazuju krivo vrijeme?

Od kada je u svibnju 2021. gradski sat postavljen kod Male pošte, gotovo da nije bilo dana a da kazaljke na njemu nisu pokazivale krivo vrijeme. Digitalni displej je uglavnom bio točan, ali četiri ploče s kazaljkama, kao da žive u nekim drugim vremenskim zonama. Zadnji popravak bio je baš uoči Božića, opet su radnici uz pomoć dizalice ručno trebali kazaljke na satu uskladiti s digitalnim displejem.

U tih 19 mjeseci rada, ostavlja se dojam, sat je na Voštarnici više vremena bio neispravan nego ispravan, no i takav je dva puta dnevno pokazivao točno vrijeme. Nešto više sreće imamo s gradskim satom u Jazinama, postavljenim u listopadu 2019. godine. I on je dosad prošao nekoliko popravaka, ali se u zadnje vrijeme manje kvari, što ne znači da već sutra neće stati. 

image

Je li sat kod Male pošte na krivom mjestu?

Luka Gerlanc/Cropix
image

Neusklađeno vrijeme između digitalnog sata i kazaljki

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Izbor lokacija i sam ”retro” izgled satova, također zaslužuju poseban komentar, no odluku gradskih vlasti da na istaknutim lokacijama, prometnim čvorištima i u novim gradskim središtima postavi javne satove, načelno treba pohvaliti. Zadar je bio jedan od rijetkih gradova koji izvan povijesne jezgre, odnosno Trga, nije imao nijedan sat u javnom prostoru. Ta potreba za satovima kao simboličkim točkama urbaniteta sigurno postoji, no problemi s čestim kvarovima dobru su namjeru doveli do apsurda.  

Zašto se satovi tako često kvare, je li u pitanju loša kvaliteta uređaja ili problem održavanja, pitali smo gradskog pročelnika za komunalne poslove, Robertina Dujelu

- Dok je gradski sat na lokaciji u uvali Jazine, mišljenja su i konzervatori, estetski prihvatljiv, sa zanemarivim poteškoćama u radu koje ugovoreni izvođač radova promptno otklanja, s ovim kod Male pošte nikako na zelenu granu, priznaje Dujela, iznoseći kratku ”povijest bolesti”.

Prvi prigovori odnosili su se na izbor lokacije. Uska zelena površina kod autobusne stanice, zaklonjena krošnjama kostela, sigurno nije idealna. Dujela je zbog toga obećao preseliti sat na lokaciju preko puta, a trošak preseljenja, kao ”svoj krimen”, osobno pokriti. Obećanje još nije ispunio...

image

Robertino Dujela, pročelnik za komunalno gospodarstvo
 

Jure Miskovic/

- Obećanje i dalje vrijedi. Čak je po mišljenju pješaka ta lokacija i prihvatljiva jer ne oduzima potrebnu pozornost vozača, no stoji zaključak da nije najsretnije rješenje. 

Ali nakon postavljanja sata kreću problemi s njegovim radom. Dujela ističe da je sve dosadašnje kvarove u garantnom roku od dvije godine otklonio ugovoreni izvođač, tvrtka Marex Elektrostroj, te da popravci nisu dodatno koštali građane. Među tim čestim popravcima trebalo je zamijeniti i jedan displej jer je nakon ugradnje na njemu utvrđena tvornička greška. S druge pak strane, garancija je istekla satu u Jazinama, no to ne znači da novih popravaka neće biti...

- Poteškoće u radu satova događale su se u pravilu nakon izbacivanja zaštite ili uslijed nestanka električne energije zbog, primjerice, radova HEP-a na električnoj mreži ili nekim drugim radovima na električnoj mreži koji zahtijevaju beznaponsko stanje. Konkretno, na lokaciji kod Male pošte zadnjih su se mjeseci odvijali pripremni radovi za ugradnju displeja na autobusnim postajama. Displeji imaju istu priključnu točku za napajanje, oni su dio tzv. pametnog sustava upravljanja prometom – objašnjava pročelnik.

image

Sat u Jazinima je također imao problema

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image
Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Kod svakog nestanka struje satovi se automatski resetiraju, no ako i to zakaže, što se događalo, potrebno je izaći na teren i obaviti ručni popravak. Takvih je usklađivanje kazaljki dosad bilo nekoliko, no pitanje je bi li takvih slučajeva bilo manje da je u pitanju kvalitetniji uređaj.

- Možda smo trebali odvažno zatražiti sat nekog renomiranog proizvođača, neki od modela poput onih u Zagrebu ili po uzoru na druge europske sredine. No nameće se pitanje kako bi takav potez javnost doživjela, kao razbacivanje proračunskih sredstava ili možda kao podizanje standarda javnog prostora na razinu kakvu Zadar zaslužuje – pita se Dujela.

Bez obzira na probleme s uhodavanjem, gradska uprava ne misli odustati od postavljanja novih gradskih satova. Dujela naglašava da satove u svojim četvrtima žele stanovnici Bilog briga, Stanova, Crvenih kuća, Crnog... i lista je svakim danom sve duža. 

- U brojnim gradskim četvrtima stanari žele da im postavimo baš ovakav model sata kakav imamo u Jazinama i kod Male pošte. Za sada pratimo reakcije javnosti i sugrađana te razmatramo moguće opcije. Ako bi ova dva sata osigurala kontinuitet ispravnog rada, premjestili bi ih na neke druge prihvatljive lokacije, a njih bi zamijenili novijim, boljim modelima. Želja nam je i u povijesnoj jezgri instalirati jedan takav sat koji bi naravno zadovoljio uvjete konzervatora, a imao bi oznake brenda dokazane kvalitete – poručuje pročelnik Robertino Dujela.  

image

Neusklađeno vrijeme između digitalnog sata i kazaljki

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Naime, gradski satovi su kao oprema bili sastavni dio troškovnika javne nabave za održavanja gradske opreme, a izlicitirana cijena za svaki sat iznosila je po 81.000 kuna plus PDV. Gradskih satovi poznatih brendova, kakvi se mogu vidjeti po europskim središtima, koštaju nedvojbeno puno, puno više...

30. lipanj 2024 11:23