StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO VJEROVATI HDZ-U

Zašto se ne provode amandmani? SDP optužuje Enija za naivnost, Rubeša zove, ali nitko ne trza, a Dukić umiruje: Neću dozvoliti bankrot!

Piše Iva Ivanac
23. veljače 2022. - 22:00

Gradski vijećnici SDP-a, Akcije mladih i liste Enija Meštrovića pitaju se gdje je zastala provedba amandmana na proračun Grada Zadra, vrijednih gotovo 20 milijuna kuna. Naime, čelnici stranaka i nezavisna lista žale se kako  usvojeni amandmani nisu zaživjeli iako je provedba nekih već trebala i mogla započeti.

Upravo na ovu temu nedavno se Daniel Radeta (SDP) obrušio na gradonačelnika Branka Dukića zato što Grad više od mjesec dana nije Liburniji poslao odluku kojom svi korisnici socijalne skrbi i beskućnici imaju pravo na besplatan pokaz. Amandman  Akcije mladih, vezan uz 50 postotno sufinanciranje pokaznih karti za srednjoškolce, također čeka da bude poslan upravi gradskog prijevoznika Liburnije. Vijećnik AM Ante Rubeša tvrdi kako se nijedan njihov amandman nije započeo provoditi.

- Posljednjih nekoliko tjedana zovem, dolazim, tražim i pišem mailove raznim pročelnicima, ali svugdje nailazim na odbijenicu i dobivam negativne odgovore na pitanje kada će se započeti s provedbom naših amandmana. Od početka godine kontaktiram pročelnike i tražim razgovore sa njima. Neki su rekli da bi možda bilo bolje neke amandmane prebaciti u drugi odjel i to nije problem, samo je bitno da započne njihova provedba. Nudili smo im i pomoć, kako bi im, koliko god je to moguće, olakšali provedbu amandmana, ali ni to ih ne zanima. Međutim, mi nećemo odustati, kaže Rubeša dodajući kako su srednjoškolci već trebali započeti s plaćanjem samo pola pokazne karte.

- Gradonačelnik je u svojim prijašnjim priopćenjima govorio kako smo uništili Liburniju, a ovim amandmanom za sufinanciranje srednjoškolskog pokaza bi se tom gradskom poduzeću uplatilo 750 tisuća kuna. No, zbog toga što odluka Grada još nije stigla u Liburniju, oni ne mogu dobiti sredstva, a niti započeti sa sufinanciranjem srednjoškolskih pokaza, tvrdi Rubeša navodeći kako se i amandman za sufinanciranja dadilja već trebao započeti provoditi, ali nije.

I nezavisni Enio Meštrović ističe kako njihovi amandmani nisu krenuli, a dodaje i kako će od gradonačelnika i pročelnika već na idućoj sjednici Gradskog vijeća tražiti razlog zbog kojih provedba nije započela.

- Ne znam zbog čega, ako su amandmani prihvaćeni, vladajući čekaju s provedbom. Mi se nećemo odreći niti jednog svog amandmana jer na osnovu onog što smo sve mogli, ionako smo povukli simbolični novčani iznos. Naime, razgovori vezani uz proračun održavani su samo 15 dana prije sjednice na kojoj se izglasavao proračun, a podržali smo sve amandmane za koje smo smatrali da su dobri za ovaj grad. Da je ovo HDZ-ov proračun nitko ne bi opstruirao provođenje amandmana, a to ću SDP-u ponavljati cijelu godinu, jer nas optužuju da smo podržali HDZ-ov proračun, naglašava Meštrović.

SDP je jedina stranka kojoj su dva amandmana u provedbi: amandman vezan uz naplatu parkinga stanovnicima i obrtnicima na Poluotoku te sufinanciranje pokaznih karta za korisnike socijalne skrbi. Ostali njihovi amandmani su također na čekanju. 

- Cijelo vrijeme sam Akciji mladih i nezavisnoj listi Enia Meštrovića govorio, a oni nikako da se susretnu s istinom, da su prenaivno pružili ruku HDZ-u i očekuju da će HDZ ispoštovati sve što su oni zajedno dogovarali. Međutim, to se neće dogoditi. HDZ je samo htio njihovu ruku. Umjesto da smo zajedno nakon 30 godina srušili vlast u Zadru, oni su za partnere izabrali HDZ, što je sasvim legitimno, ali isto tako to treba javno priznati i snositi političku odgovornost. Ne očekujem da će se išta realizirati od onoga što je predloženo, a ako se i realizira, to će biti nekakve kozmetičke sitnice da se njima minimalizira politička šteta, kazao je Radeta dodajući kako će nakon svega biti "pojeo vuk Bleke i Konje".

Gradonačelnik Dukić umiruje aktere Gradskog vijeća govoreći kako će se svi amandmani u dogledno vrijeme provesti, ali i ponavljajući da su gradske tvrtke zbog brojnih amandmana financijski opustošene. 

- Odluke Gradskog vijeća se provode i tu rasprave nema. S druge strane svi smo vidjeli da su prilikom izglasavanja proračuna neke stavke toliko smanjene ili u potpunosti ukinute, zbog čega je došlo u pitanje funkcioniranje pojedinih gradskih ustanova i tvrtki ili isporuka nekih usluga koje osiguravaju naši upravni odjeli. Ponavljam, svi prihvaćeni amandmani će se realizirati, ali onda kad se za to stvore uvjeti i ne bude ugroženo poslovanje ni Grada ni naših tvrtki. Neću dozvoliti bankrot ili prekid pružanja usluge građanima, zaključuje gradonačelnik. 

18. travanj 2024 16:27