StoryEditorOCM
4 kantunaIZVJEŠĆE USTANOVE

Zašto se rasprava o Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar pretvorila u raspravu o Hrvatskom nogometnom klubu Zadar?

Piše Iva Ivanac
29. studenog 2023. - 13:56

Rasprava o Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, na današnjem Gradskom vijeću, pretvorila se u raspravu o Hrvatskom nogometnom klubu Zadar.

Nakon što je ravnatelj kazališta Renato Švorinić izložio izvješće o radu za prošlu godinu i kazao kako po pitanju poslovanja imao višak od preko 330 tisuća kuna te više od 18 tisuća gledatelja, gradska vijećnica Danijela Vukoša (SDP) kazala je kako Švorinić u 20 godina nije promijenio način vođenja ustanove. 

- Uvijek imam osjećaj da se ponavljam kada pričam o kazalištu, Namjeno ću preskočiti šlamperaj kazališnog vijeća oko izbora novog/starog ravnatelja. Na tom ste mjestu 20 godina, a u 20 godina malo ste i gotovo ništa promijenili. Ne kažem da ne vodite kazalište,  već da ga vodite u krivom smjeru. Ono što smo očekivali jest činjenica da ste se učlanili u HDZ. Sredstva koja se izdvajaju iz gradskog proračuna su mala, ali veći je problem da je to, za ono što nudite, nažalost dovoljno. Očekivali smo vaše učlanjenje u HDZ, ali žalosti nas što ne možemo očekivati nove programe ideje i inicijative, kazala je Vukoša, a Davor Karlović (HDZ) joj je kazao kako “ima pik na Švorinića”. 

- Ja sam česti posjetitelj kazališta i sve što govorite je neistina, jer je svaka predstava rasprodana i traži se karta više, a da ravnatelj radi loše to ne bi bilo tako, kazao je Karlović. 

Duško Vuković pohvalio je rad kazališta dodajući kako je to punkt kulture kazao kako Grad mora razmišljati o izgradnji reprezentativnoga objekta. 

Marjana Botić (Akcija mladih) ironično je kazala kako je ravnatelj “baš dobro, u kunu” rasporedio višak od 330 tisuća kuna. 

Damir Burčul kazao je kako mu je žao što je rasprava krenula u političkom smjeru, jer je to “bezveze”. 

- Napravite vi inicijativu da se sagradi novo kazalište. Da ste nešto konkretno iznijeli, to je druga stvar, ali vi gluparije izvodite. Ravnatelj je trošio višak onako kako mu je ponuda došla,  nije on pisao ponudu za sanaciju krovišta, kazao je Burčul. 

- Zašto mislite da sam implicirala da ravnatelj kazališta mora biti optužen jer je u HDZ-u?, replicirala je Vukoša.

- Rekao sam da ste vi njega za nešto konkretno optužili, a ja nisam vidio ništa sporno u njegovom izvješću, a u izvješću nogometnog kluba to niste vidjeli, kazao je Burčul i izazvao komešanje u vijećnici. 

- Burčul nas upozorava da ne govorimo politički, valjda trebamo govoriti koliko je ravnatelj lijep dobar drag i ko s njim pije piće. Ovdje ste došli s opasnim idejama koje se ne smiju čuti s ove govornice, a onda ste spomenuli NK Zadar, sram vas može biti. Zahtijevali ste da se da pozajmica nogometnom klubu i zahtijevali da se 20 godina taj klub financira, sad kažete da se novci bacaju u vjetar, a za to bacanje novaca ste vi glasali, kazala je Irena Dragić (SDP). 

Burčul je kazao kako je on glasao za pozajmicu, ali i kako je pozajmicu predložio gradonačelnik pročitao je i poruku koju mu je gradonačelnik poslao 22. prosinca 2022. godine. 

- U poruci jasno stoji: “Hvala Dado na povjerenju.”, a ja sam mu odgovorio: “Sve je u redu, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, uvijek sam za to da se da prilika nekome na početku.” Ne sjećate se da sam se ja posvađao s gradonačelnikom jer sam tražio da se vrati pozajmica nogometnog kluba i proslijedi KK Zadar. Vi ste lažovi i prevaranti, zaključio je Burčul. 

Riječ je preuzeo Švorinić koji je Vukoši prigovorio da već ide s istim tezama. 

- Ne znam koja je korelacija članstva u HDZ-u i ravnateljske pozicije, ideološki vam ta teza ne stoji i nema nikakve veze s repertoarom kazališta. Ja sam samostalni umjetnika od 1998. godine i imam umjetničku karijeru na respektabilnom nivou. Sve što radim, radim u interesu građana, predstave su sve pune. Ja nisam kriv za hibridni model kazališta, a ne želim biti u dugovima i nikad nikome nisam ostao dužan po čemu je i zadarsko kazalište poznato. U posljednjih 20 godina uloženo je preko 18 milijuna kuna u zgradu i održavanje, a novac ostavljam sa strane jer se sutra može dogoditi da cijeli krov propadne, kazao je Švorinić dodajući kako Zadar treba imati novo kazalište i novu referentu dvoranu gdje može imati pravi ansambl. 

07. svibanj 2024 18:37