StoryEditorOCM
4 kantunaDUKIĆEVO IZVJEŠĆE

Zašto su vijećnici spomenuli "nogicu očerupane kokoši", "kriminalno partnerstvo s Nadbiskupijom", plaćanje "PR maga nizašto" i grobnice od 10.000 €?

Piše Predrag Opačić
23. ožujka 2021. - 15:19

Gradonačelnik Branko Dukić podnio je posljednje šestomjesečno izvješće o radu u tekućem mandatu kojeg je njegova administracija započela u godini velike poplave, a okončala u uvjetima pandemije koja je, ustvrdio je Dukić, „promijenila naše osobne i profesionalne živote”. Pandemija je imala bitnog utjecaja na punjenje gradskog proračuna, štete su bile velike, ali taj pad prihoda zbog COVID-a nije po Dukiću bio alibi gradskoj upravi i komunalnim poduzećima nego poticaj za dodatni angažman.

- Unatoč svemu, mi nismo odustali ni zaustavili ni jedan kapitalni projekt kojeg smo započeli ili najavili i nastavili smo niz javnih investicija čija realizacija je neophodna potpora poduzetnicima jer se stvaraju temeljni infrastrukturni preduvjeti za razvoj i izgradnju grada, konstatirao je Dukić nabrajajući cijeli niz projekata.

Spomenuo je obnovu Providurove palače i gradskih bedema, završetak Mocira, osnovnu školu u Novom Bokanjcu, POS-ove stanove, vrtiće na Višnjiku, Diklu i Crvenim kućama, uređenje plaža, nastavak radova na sveučilišnom kampusu i Centru za mlade, radove na infrastrukturi Gospodarske zone Crno i Novog Gradskog groblja koje čeka građevinsku dozvolu, te aglomeraciju kojom će 95 posto domaćinstava biti priključeno na kanalizacijsku mrežu, a u pripremi je i obnova Rive.

- U Zadru traju radovi na različitim projektima teški milijardu i pol kuna, rekao je Dukić.

Dakako, opozicija je udarila kontru, pa je Daniel Radeta izjavio kako mu je žao što je Dukić svoj profesionalni liječnički rad kompromitirao politikom zbog čega će ostati upamćen kao najgori gradonačelnik u povijesti Zadra.

- Pa vi niste u stanju obnoviti 5 metara rive u Foši, rekao je Radeta prisjećajući se debakla od koncerta Rite Ore, izbora „prijatelja Marija Paleke za predsjednika najgore TZ u Hrvatskoj” i „afere Mercedes".

Ante Rubeša (Akcija mladih) je Dukićevo izvješće nazvao „neozbiljnim testamentom” krcatim naslijeđenim i desetljećima starim projektima.

- O Mocirama se govori 15 ili više godina, ali vama je draža vaša stražnjica i fiktivni zaposlenici gradskih poduzeća. Na upis u vrtić treba čekati nekoliko godina, a pročišćivač na Boriku ne radi tri godine i kroz njega fekalije prolaze u more, jer to niste u stanju riješiti, kao ni cestu prema Boriku koju svako jugo potopi. Zona Crno i novo groblje se rade deset godina, ali grobnice i dalje koštaju 10.000 eura. A s gradnjom škole na Novom Bokanjcu doslovno financiramo Katoličku crkvu, rekao je Rubeša pitajući se zbog čega se smanjuju pješačke zone, a zemljište za nogostup i širenje Tuđmanove se ne oduzima od HDZ-ovca Pere Špike.

Razlog kašnjenju projekata Elvira Sterle (HDZ) je našla u „birokratskoj neusklađenosti” između Grada i nadležnih institucija, a u budućnosti Zadar treba uvrstiti na „listu zelenih gradova”.

- Gledamo potpisivanje raznih ugovora s ministrima u kampanji, a hospicij ste najavljuje po drugi put, Vrata Zadra su iz 2008, hotel Maraska iz 2017., obnova Trga sv. Frane iz 2016. godine. Shvaćate li koliko to traje? I ne radi se o „odnosu nadležnih institucija” nego o nesposobnosti gradske vlasti, rekao je Jure Zubčić (SDP) dok je njegov stranački kolega Ivan Matešić podsjetio Dukića na „aferu Mercedes” smatrajući da je „tada trebao podnijeti ostavku jer ste građane napravili budalama”.

- U izvješću su omaškom izostala i ova „ostvarenja”: dovođenje svojih prijatelja bez kompetencija u TZ i HNK Zadar, plaćanje PR maga Jerka Trogrlića preko 10.000 kuna nizašto, milijuni kuna otišli su u klubove, a košarka i nogomet su ubijeni, a onkološki pacijenti i dalje putuju u Split, nastavila je Irena Dragić (SDP).

Danijela Vukoša (SDP) se zapitala tko li će raditi u Provudoroj plači (neka nova Renata Peroš?), zašto je nepoznat model upravljanja Centrom za mlade, zašto u 30 godina nije izgrađen ni jedan park.

- Je li vam neugodno vidjeti ostatke nekad moćnih industrijskih pogona od kojih je ostala „očerupana kokoš” čiju „nogicu” možete okačiti o retrovizor da vas podsjeća koliko ste moćni, pitala je Vukoša.

Budućim naraštajima ostavljate izbetonirani grad, od tisuća obećanih radnih mjesta zaposlili ste 50-ak svojih stranačkih prijatelja, milijune razbacujete za koncerte i sportske udruge, a nemate novca za građane, nabrajao ja Antonio Baus (AM) smatrajući partnerstvo s crkvom u gradnji škole na Novom Bokanjcu kriminalnim.

- Mocire gradite desetljećima, Nadbiskupija je pošteno izigrala Grad, zatvaranje deponija kasni, a Vrata Zadra zaključajte i bacite ključ jer ih ionako nikada nećete otvoriti, smatra Mladen Malta (Most).

- Nakon četiri godine sam miran, napravili smo puno, Zadar ide naprijed. S našim poduzetnicima, obrtnicima i Vladom bili smo na visini zadatka, skoncentrirali smo se na izgradnju infrastrukture, prometnica, škola, vrtića. Slažem se da nam je zadatak u idućem mandatu napraviti više parking mjesta i zelenih površina. CGO će dogodine biti završen, dovest ćemo i linearni akcelerator i OB Zadar omogućiti da postane Klinički bolnički centar. A pritom, unatoč teškim vremenima, nismo smanjili sredstva za socijalu, zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.

25. travanj 2024 13:07