StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: KAKO JE „APATINSKO ODMARALIŠTE“ PRETVORENO U ODLAGALIŠTE?

Zastrašujući prizori sa Silbe: kontejneri su krcati, smeće se širi uokolo, a zeleni otok postao je ilegalni deponij

Piše Iva Ivanac
21. kolovoza 2019. - 23:05

"Zadar je lijep koliko je i čist", slogan je to kojom se godinama služi gradska tvrtka "Čistoća". No, jesu li i administrativna područja koja pripadaju Gradu Zadru lijepa koliko su i čista? Sudeći prema fotografijama koje smo dobili od čitatelja, jedan od najljepših otoka u zadarskom arhipelagu, Silba, nije nimalo lijepa.

Naime, kod napuštenog odmarališta Apatin na Silbi, koje je od trajektnog pristaništa udaljeno dvjestotinjak metara, napravljen je "zeleni otok". Na njemu su dodatno postavljeni veliki kontejneri za odlaganje glomaznog otpada i sve bi to bilo u najboljem redu da se "zeleni otok" nije pretvorio, barem prema slikama, u roku od par dana u ilegalni deponij.

Svi kontejneri koje se nalaze na tom improviziranom odlagalištu su krcati, a oko njih je smeće posvuda. Otpad je razbacan oko kanti i proteže se na još nekoliko desetaka kvadratnih metara uokolo.

Unatoč tome što je jasno naznačeno da je "zabranjeno odlagati otpad izvan spremnika", obližnje površine zatrpane su smećem jer su kontejneri dupkom puni. Prizor je zastrašujući, pogotovo kada znate da se odlagalište nalazi u centru mjesta koje zimi broji samo dvjestotinjak ljudi, a ljeti i više od pet tisuća.

Što se točno dogodilo i zašto je apatinsko odlagalište, pardon, odmaralište, zatrpano smećem, upitali smo direktora zadarske "Čistoće" Dragana Maračića, koji nas je podsjetio kako je uopće došlo do toga da se "pretovarna stanica" napravi tek nekoliko metara od mora.

- Čistoća je 2005. godine krenula u sanaciju otočnih deponija na područjima koja administrativno pripadaju Gradu Zadru te su se na svim otocima napravile pretovarne stanice. Na Silbi je određena lokacija Apatin, jedina do koje kamioni mogu doći, s obzirom da je zabranjeno prometovanje po otoku. Po pitanju smeća koje se trenutno nalazi na Silbi, znam da je prošli tjedan "Šangulin", brod specijaliziran za odvoz otpada, očistio cijeli Apatin - kazao je direktor Maračić i dodao kako je početkom sezone objavio natječaj za još jednog radnika "Čistoće", međutim, na njega se nitko nije javio.

Što se točno dogodilo i zašto je Apatin prekrcan iako je "Šangulin" prošli tjedan odvezao smeće, ni Maračiću nije bilo jasno te nas je uputio na tehničkog direktora Peru Zubčića.

- U osmom mjesecu "Šangulin" je sa Silbe vozio 2. i 12., te danas (21. kolovoza). Što se točno dogodilo i zašto se u tako malo vremena stvorilo toliko smeća, ne znam. Znam da je u nedjelju u Apatinu bilo sve u redu, te smo mislili "Šangulin" slati tek u petak. No, u ponedjeljak smo zaprimili dojavu da je Apatin zatrpan, a danas je ekipa već dolje i vjerujem da će sav otpad biti odnesen jer smo poslali osam spremnika, a u svaki stane 30 kubika smeća - ističe tehnički direktor Zubčić i dodaje kako im je otežana okolnost na Silbi ta što nije konstituiran Mjesni odbor, jer članovi mjesnih odbora konstatno komuniciraju s "Čistoćom" i dogovaraju odvoz smeća.

Nije ovo prvi put da je Silba u turističkoj sezoni zatrpana smećem. Gotovo se svake godine pojavi problem vezan uz otpad na otoku, a mještani s kojima smo razgovarali nadu i spas u rješavanju ovoga gorućeg problema u špici sezone vide jedino u nabavi malenog kamiona koji ima presu. Ističu kako bi se na taj način sakupljanje otpada po otoku višestruko ubrzalo jer se smeće sada iz kućanstava odvozi traktorom te se krca i iskrcava na ruke.

I dok smo privodili tekst kraju, od mještana Silbe dobili smo fotografiju gdje se vidi kako je na otok stigao "Šangulin" koji će odnijeti sav otpad s odlagališta Apatin i očistiti njihovo mjesto.

No, očito je da se odlagalište treba premjestiti iz srca turističkog bisera...

 

Gdje premjestiti odlagalište?
Mještani Silbe već neko vrijeme pokušavaju odlagalište smeća premjestiti na sjevernu stranu otoka, a tu inicijativu pismeno je potvrdio i direktor zadarske 'Čistoće' Dragan Maračić. No, gdje je zapelo s promjenom lokacije odlagališta smeća.
Mjesto na koje su Silbenjani htjeli prebaciti odlagalište označeno je kao turistička zona. Mještani su predali zahtjev da se te parcele prenamijene kako bi se na njima, daleko od centra, moglo izgraditi veće i modernije odlagalište, ali izmjene plana još uvijek nisu gotove. Druga prednost sjeverne lokacije je i lučica Mul, gdje bi "Šangulin" s lakoćom mogao izvesti kamione i isprazniti odlagalište. Ali ni to nije tako jednostavno jer je Mul valjda jedina luka koja je ostala izvan ingerencije Županijske lučke uprave Zadar. Izmjenom prostornog plana Mul će pripasti pod upravljanje ŽLU koja onda može napraviti novu rivu koja će služiti za pretovar otpada i kao trajektno pristanište u slučaju lošeg vremena.

 

 

26. travanj 2024 14:07