StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO ‘PRETRESANJE‘

Zatraženo izuzimanje dokaza iz optužnice koja 15 osoba i pet tvrtki tereti za gospodarski kriminal u Zadru: jesu li dokazi bili zakoniti?

Piše Božana Sviličić
1. prosinca 2022. - 19:22

Na sjednici optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru nije potvrđena optužnica koja 15 osoba i pet tvrtki tereti za organizirani gospodarski kriminal u Zadru jer je zatraženo izuzimanje određenih dokaza iz spisa. Optužnica za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, utaju poreza i carine, odnosno pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, te pomaganja kod utaje poreza i carine, podignuta je još u svibnju prošle godine.

- Na sjednici je branitelj jednog od okrivljenika istakao prijedlog da se određeni dokazi u spisu izdvoje kao nezakoniti. Nakon što odluka optužnog vijeća o istaknutom prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza bude pravomoćna, zakazat će se nova sjednica optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju predmetne optužnice. Dakle, da u konkretnoj situaciji vijeće najprije odlučuje o zakonitosti dokaza, a nakon pravomoćnosti tog rješenja, će se odlučivati o optužnici, rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru, sutkinja Sandra Radanović.

O kojem se branitelju i dokazima radi službeno nije poznato, jer je sjednica, kako navodi sutkinja Radanović, bila zatvorena za javnost.

Preko tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina optuženi su izvukli više od 12 milijuna kuna. Najveći iznos, oko pet milijuna kuna, iz svojih je tvrtki izvukao Vedran Ikić, bivši svjetski prvak u džiju-džicu i pripadnik specijalne policije iz Zadra, a zajedno sa svojom poslovnim partnerom i bivšim policajcem Markom Čulinom Makom, na isti je način izvukao dodatnih 800 tisuća kuna.

Kriminalistička policija Zadarske policijske uprave čiji je voditelj tada bio Bore Mršić podnijela je kaznene prijave za organizirani kriminal u Zadru u kolovozu 2019.

Uz županijsko državno odvjetništvo na sjednicu su bili pozvani prvookrivljeni Vedran Ikić, drugookrivljeni Budimir Savarin, trećeokrivljeni Žilijen Satmari, četvrtookrivljeni Dejan Adam, petookrivljeni Marko Čulina, šestokrivljeni Andrija Čulina, sedmookrivljeni Mario Bilić, osmookrivljeni Mate Ivković, devetookrivljena Irena Knego, desetookrivljeni Žarko Vlahović, 11-okrivljeni Franko Klarica, 12 -okrivljeni Toni Šimićev, 13-okrivljeni Domagoj Miloš, 14-okrivljeni Krešimir Bušljeta, 15-okrivljeni Dalibor Bakmaz, predstavnici tvrtki 16-okrivljena pravna osoba Bilić Gradnja d.o.o., Zadar, 17-okrivljena pravna osoba Zadruga Sokol, 23226 Pridraga, 18-okrivljena pravna osoba Atena d.o.o, Zadar, 19-okrivljena pravna osoba Diklovac d.o.o., 20-okrivljena pravna osoba Ira Grad d.o.o., Zadar.

Optužnicom se pojedine okrivljenike tereti da su izdavali neistinite račune za neistinite poslove, robu i usluge, iako ti radovi, roba i usluge nisu izvršeni niti isporučeni, pa su na temelju takvih računa obavljene isplate sa računa trgovačkih društava izdavateljima tih računa koji su potom, tako isplaćene novčane iznose podizali sa računa svojih trgovačkih društava i u gotovini predavali pojedinim okrivljenicima. Pored kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima su oštećena pojedina trgovačka društva nezakonitim isplatama, te pored kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, ostvarena su i obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine jer po takvim računima nije bilo moguće knjiženje niti unos evidencija poreznim tijelima. Nije mogao biti iskorišteni niti pretporez jer nije bilo nikakvog utemeljenja za uplatu po tim računima jer nije bilo nikakvih isporuka. Time je oštećen proračun Republike Hrvatske. Za kazneno djelo utaje poreza ili carine tereti se pet pravnih osoba čije su se odgovorne osobe okoristile zakidanjem proračuna u određenim iznosima.U optužnici je predloženo da s od devetero okrivljenika oduzme imovinska korist u ukupnom iznosu od 12.370.508,74 kuna.

19. travanj 2024 23:27