StoryEditorOCM
4 kantunaTRI SATA BEZ SVIJESTI

Zatvorska kazna zbog šverca migranata: na sudu tvrdio kako nije bježao policiji već se onesvijestio i otkotrljao niz brdoviti teren u Lici

Piše Božana Sviličić
9. kolovoza 2024. - 20:54

Gruzijski državljanin G. A., (29), osuđen je na zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci zbog šverca ilegalnih migranata. Prevozio je četrnaest državljana Sirije i jednog državljanina Turske u kombiju marke "Ford Transit" s britanskim registarskim oznakama. Na sudu je tvrdio da nije bio svjestan da prevozi ilegalne migrante te da nije bježao od policije, već da se onesvijestio kad je izašao iz vozila i otkotrljao niz brdoviti teren u Lici.

-Teren je bio malo brdovit i tu sam onesvijestio i malo otkotrljao. Čuo sam glasove, ali se nisam mogao osvijestiti – ispričao je na sudu, 29-godišnjak pojasnivši kako je u njegovoj zemlji pravilo da se mora izaći iz vozila kad prilazi policija, pa je zato izašao. Tad mu je došlo loše i onesvijestio se, tako da je tu ležao dok se nije osvijestio, a onda se javio policiji.

Policija ga je pronašla oko 1.50 sati, neposredno u blizini mjesta događaja.

G. A. je priznao da je vozio ilegalne migrante iz Mađarske prema neodređenoj lokaciji u EU, a da je za prijevoz trebao primiti 2.000 eura. Također, izjavio je da je došao iz Gruzije u Mađarsku avionom, a potom nastavio putovanje prema Hrvatskoj. U obrani je tvrdio da mu je Ukrajinac, koji ga je dovezao u Hrvatsku i platio za hranu, rekao da je potrebna vozačka usluga.

Prema njegovim izjavama, bio je u kontaktu s Ukrajincem preko mobitela koji mu je taj Ukrajinac dao. On je također tvrdio da nije znao da je ono što čini nezakonito, iako su policajci pronašli brojne nedosljednosti u njegovim izjavama, uključujući tvrdnje da je prodao automobil kako bi platio put do Hrvatske.

Na sudu je objasnio da je na društvenoj mreži pronašao oglas za posao vozača za 2.000 eura, zbog čega je avionom stigao iz Gruzije u Mađarsku, gdje ga je dočekao nepoznati Ukrajinac. Nakon što su se uputili u Hrvatsku, boravio je tri dana u hotelu čekajući instrukcije, a zatim je preuzeo migrante i vozio ih do trenutka kad je naišao na policiju.

Sud nije prihvatio njegovu obranu, ocijenivši je nevjerodostojnom. Sutkinja Općinskog suda u Gospiću Karmela Miškulin Banić istaknula je da je neuvjerljivo da bi se on onesvijestio i otkotrljao niz brdo, s obzirom na konfiguraciju terena i činjenicu da je pronađen tek tri i pol sata nakon što je napustio vozilo. Također, sud je odbacio tvrdnju da nije znao da sudjeluje u nezakonitim aktivnostima, naglašavajući da je cijela situacija bila sumnjiva, uključujući noćno preuzimanje migranata i savjet Ukrajinca da pobjegne kad je vidio policiju.

Incident se dogodio 17. prosinca 2023. godine oko 22:20 sati na području općine Udbina, kada je G. A., prema dogovoru s nepoznatom osobom, za novčanu naknadu od 2.000 eura preuzeo migrante u teretnom kombiju. Prevozio ih je prema nepoznatoj lokaciji s ciljem odlaska u zemlje Europske unije, ali je u mjestu Bunić zaustavljen od strane policije. 

20. rujan 2024 03:07