StoryEditorOCM
4 kantunaKREĆE ZAPRAŠIVANJE

Zavod za javno zdravstvo: komaraca je više nego lani, savjetujemo da se izvrši adulticidna dezinsekcija već početkom lipnja! Evo koji kvartovi...

Piše M.K.
28. svibnja 2023. - 08:49

Sve ih je više, zuje, bodu, čak i usred dana, a noću postaju nesnosni. S tim što "pravo" ljeto još nije niti počelo. Nije baš kao da je Osijek, ali izgleda da se i na zadarskom području događa najezda letećih napasnika - komaraca! Zbog obilja padalina, čak i poplava koje su pogodile neke dijelove Zadarske županije, ovoga se proljeća izgleda značajno povećao broj komaraca. Da se to osjetiti i na vlastitoj koži, komaraca je očigledno više nego lani.

Grad Zadar svake godine poduzima mjere zaprašivanja, kako bi se broj komaraca na gradskom području barem smanjio jer u vrućim ljetnim danima i "domaći" komarci i oni "uvozni" tigrasti - ne daju mira. Prate li u gradskoj upravi stanje s komarcima i hoće li poduzeti izvanredne mjere zaprašivanja?

- Stručni nadzor nad provedbom preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije provodi nadležni Zavod za javno zdravstvo koji daje smjernice o potrebnim aktivnostima i eventualnim izvanrednim mjerama i koji vrši monitoring.

Za sada je tretman adulticidne dezinsekcije planiran krajem lipnja. Do tada će se odrađivati lokalna tretiranja po eventualnim dojavama, te područja koja su već poznata po većoj pojavnosti komaraca (područja oko groblja, Ričine, Vruljice i slična područja gdje ima vode) - odgovorili su nam iz Grada.

U međuvremenu je stiglo i stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo o trenutnom stanju. Evo što kažu:

- Budući da su u posljednje vrijeme zabilježene velike količine oborina što je dovelo do stvaranja vodenih retencija na području grada Zadra, savjetujemo da se izvrši adulticidna dezinsekcija početkom mjeseca lipnja na pojedinim područjima grada. Poučeni iskustvom ranijih godina i samim izvidom na terenu primjećene su mikrolokacije na kojima je pojačana aktivnost komaraca (larve i odrasle krilatice), a najčešće je to područje Poluotoka, Vruljica parka i okolica parka, okolne ulice kod groblja Belafuža, okolne ulice oko Gradskog groblja Zadar, Novi Bokanjac, Žmirići, a te lokacije nam je putem maila potvrdio i izvođač radova - stoji u mišljenju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Odjela za nadzor DDD-a i praćenje zoonoza.

Stručnjaci su dakle potvrdili ono što smo i sami primijetili - komaraca je više, a porastom temperature njihov broj će sigurno još više rasti. Grad Zadar će stoga poduzeti izvanredne mjere zaprašivanja, raspored tretiranja na pojedinim područjima grada možemo očekivati već ovih dana.

A do tada, strpite se i ne češkajte...

27. travanj 2024 18:13