StoryEditorOCM
4 kantuna75 OD 86 ZARAŽENIH

Završio je natječaj za ravnatelja bolnice u Biogradu: hoće li opet proći Marcelić ili će ‘platiti‘ za eksploziju zaraze i stranačko zapošljavanje?

Piše Ivica Nevešćanin
3. svibnja 2020. - 11:27

U subotu 2. svibnja istekao je rok od 15 dana za prijavu kandidata za mjesto ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Natječaj je raspisan 17. travnja u Narodnim novinama, a rezultati natječaja bit će objavljeni na web stranicama biogradske bolnice, u roku od 45 dana od dana zaključenja natječaja.

Tko se prijavio na natječaj za ravnatelja druge po veličini medicinske ustanove u Zadarskoj županiji s preko dvjesto zaposlenih u nedjelju nismo mogli doznati, ali među kandidatima bi se zasigurno mogao naći dosadašnji ravnatelj Andrija Marcelić. Marcelić je svoju kandidaturu najavio na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije prije nešto više od dva tjedna kad je odgovarao na novinarska pitanja u svezi odgovornosti za propuste koji su doveli do eksplozije zaraze koronavirusa u Ortopedskoj bolnici .

Kao što je poznato, od 86 ukupno zaraženih osoba na području Zadarske županiji od izbijanja epidemije, njih čak 75 je izravno ili neizravno povezano s bolnicom u Biogradu, a još sedam ih je u Šibensko-kninskoj županiji. Ukupno dakle 82 osobe zaražene su „zahvaljujući” biogradskoj bolnici i jedna od njih je nažalost preminula.

Iako je epidemiolog Alan Medić u više navrata istaknuo da je do širenja zaraze u bolnici među medicinskim osobljem i pacijentima došlo jer se nisu pridržavali mjera zaštite od virusa, ravnatelj Marcelić je odbio svaku odgovornost za to i smatra da je svoj posao radio u skladu sa svim pripisanim mjera.

Hoće li Marcelić ostati na čelu bolnice još jedna mandat, gdje je došao kao posljedica nekadašnje koalicije HSP AS i HDZ-a, pitanje je politike, odnosno Upravnog vijeća na čijem je čelu gradonačelnik Biograda Ivan Knez (HDZ), ali i osnivača bolnice, Zadarske županije, koju vodi Božidar Longin (HDZ).

Iako između Longina i Knez vlada „duh razumijevanja” neslužbene informacije govore da će Marcelić jako teško zadržati svoju ravnateljsku fotelju, a tko bi mogao doći na njegovo mjesto, još se uvijek ne zna. Marceliću se naime osim 'grijeha' počinjenog kod izbijanja epidemije, na teret stavljaju i neka zapošljavanja u bolnici povezana s pravaškim stranačkim iskaznicama.

Odmah nakon izbijanja zaraze, biogradska bolnica je ispražnjena i dezinficirana te je od 30. ožujka prenamijenjena u bolnicu za smještaj isključivo lakše oboljelih pacijenata od Covida-19. Županijski stožer civilne zaštite u subotu je objavio da u biogradskoj bolnici više nema pacijenata oboljelih od korone te da je bolnica dezinficirana kako bi se pripremila za povratak svojoj osnovnoj djelatnosti, brizi i skrbi o ortopedskim pacijentima.

19. travanj 2024 03:16