StoryEditorOCM
4 kantunaNI RADNIKA NI STROJA

Zbog kašnjenja radova na gradilištu dnevne bolnice, raskinut ugovor sa slovenskom tvrtkom Solid

Piše AVŠ
29. lipnja 2021. - 18:56

Zbog višemjesečnog kašnjenja, zadarska Opća bolnica pokrenula je raskid ugovora sa slovenskom tvrtkom Solid koja je bila glavni izvođač radova na velikom projektu dnevne bolnice. U ravnateljstvu bolnice na ovaj su se korak odlučili nakon što se zadnjih dva mjeseca na gradilištu radnici pojavljivali sporadično ili nikako, iako su iz tvrtke Solid uvjeravali kako nemaju nikakvih problema u poslovanju.

"S obzirom na to da izvođač radova u ugovorenom vremenskom roku nije ispunio svoju obvezu, zbog zaštite interesa Opće bolnice Zadar, pokrenut je postupak raskida ugovora", potvrđeno nam je u ravnateljstvu bolnice, odakle dodaju kako je izvođač mora prekinuti sve daljnje radove, osim onih koje naredi nadzorni inženjer, predati dokumentaciju i postrojenja te napustiti gradilište.

Kad će se radovi nastaviti i kojom dinamikom, za sada je teško govoriti, no raskid ugovora neće utjecati na financiranje teško čak 50 milijuna kuna koje je zadarska bolnica za realizaciju ovog projekta dobila iz EU fondova. Bolnica je zbog problema s izvođačima već tražila produljenje ugovora, a s problemom pomicanja rokova upoznata je i državna agencija koja se bavi financiranjem projekata iz europskih fondova.

Nakon prvog natječaja koji je bio raspisan u siječnju 2018. godine, na kojem izvođač nije pronađen jer su ponude svih šest građevinskih tvrtki bile daleko iznad procijenjene vrijednosti radova od 32 milijuna kuna, ponovljeni je bio u rujnu iste godine kada je izabran upravo slovenski Solid. Njihova ponuda iznosila je 37,6 milijuna kuna i bila najpovoljnija između ukupno pet tvrtki. No, nakon izbora izvođača, zapelo se na izboru nadzora tako da je Solid uveden u posao tek krajem svibnja 2019. godine.

Kad su radovi konačno krenuli, srušena je stara kamena zgrada Zaraznog odjela na čijem je mjestu izgrađen potpuno novi objekt u kojemu će biti smještene dnevne bolnice četiriju odjela – Pulmologije, Onkologije, Dermatologije i obnovljene Infektologije – te adaptaciju dnevne bolnice Službe za kirurgiju. U podzemnom dijelu zgrade bit će smješten aparat za zračenje, linearni akcelerator, jednom kad bude kupljen. Solid je ugovorom dobio rok od 16 mjeseci za izvođenje ovog projekta, no, taj je rok odavno prošao, a zgrada nije ni blizu završetka zbog čega je slovenska tvrtka ostala bez posla.

24. travanj 2024 05:55