StoryEditorOCM
4 kantunaNAJSTROŽA KARANTENA

Zbog korona virusa zadarski zatvorenici ne smiju primati posjete, ali smiju duže razgovarati telefonom!

Piše Božana Sviličić
25. ožujka 2020. - 21:30

Produženi telefonski razgovori jedina su spona sa vanjskim svijetom koja je ostala zatvorenicima Zatvora u Zadru od kada je Uprava za zatvorski sustav privremeno zabranila sve posjete i vikend izlaske kao mjeru prevencije od zaraze koronavirusom.

- Minutaža razgovora je produžena, zatvorenici mogu duže komunicirati s obiteljima jer ih više ne mogu vidjeti. Osim što su zabranjeni posjeti, ograničeni su i svi ostali ulasci u zatvor. Oni koji dolaze moraju najprije proći propisane mjere dezinfekcije na ulazu. Moraju dezinficirati obuću i odjeću, ruke i nositi maske - kažu nam iz pravosudnih krugova.
U Zatvoru u Zadru koji se nalazi u centru grada Zadra zasad nema sumnje na korona virus. Svi novi zatvorenici koji tamo dolaze najprije se smještaju su zasebnu ćeliju kako bi se utvrdilo da nemaju simptome virusa.

- Novi zatvorenici idu u zasebnu ćeliju. Ukoliko kroz određeno vrijeme nema simptoma koji bi ukazivali na bolest, premještaju se u “normalnu” ćeliju s ostalima. Prostorije se dezinficiraju, a u ćelijama su dezinfekcijska sredstva- kažu nam.

Osim zabrana posjeta, u zatvoru su privremeno obustavljene i aktivnosti koje su provodile civilne udruge, a zatvorenike se više ne šalje ni na rad kod poslodavaca izvan zatvora, što je prije bio dio procesa resocijalizacije osuđenih osoba. Do 1. travnja odgođeni su i svi sudski postupci koji nisu žurni. Kako bi se smanjio broj odvođenja zatvorenika na sudove, Ministarstvo tražilo da se intenzivira korištenje video-linkova.
Na posao telefonom i elektronskom poštom do 1. travnja prešli su i sudovi, te državna odvjetništva. Županijski sud u Zadru isključivo prima stranke kojima je upućen sudski poziv u svrhu provođenja određene sudske radnje. Svi ostali upućuju se na elektroničku poštu. U situacijama u kojima iz objektivnih razloga to nije moguće njihovi podnesci će biti zaprimljeni u prijemnoj pisarnici suda.

Kako bi se u najvećoj mogućnoj mjeri reducirao pristup u zgrade sudova podneske elektronskom poštom dostavljaju i odvjetnici, te javni bilježnici.

- Ova odluka će se primjenjivati ubuduće sve do opoziva iste, odnosno dok se ne ostvare uvjeti za rad suda bez opasnosti od oboljenja zaposlenika i stranaka. Odluka će biti istaknuta na zgradi, na adresi sjedišta suda i stalnih službi, te objavljena na web stranici suda i u sredstvima javnog priopćavanja – navela je predsjednica Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov. Državna odvjetništva samo u hitnim predmetima dozvoljavaju fizički uvid u spis i njegovo kopiranje spisa uz prethodnu najavu telefonom.

20. travanj 2024 15:54