StoryEditorOCM
Zadar plusNAGRADNO PUTOVANJE

Zbog dizajna održive ‘zelene‘ zgrade za koju su osvojili drugo mjesto na međunarodnom EU natjecanju zadarski osnovci bili u Bukureštu!

Piše B.S.
1. srpnja 2022. - 12:15

Učenici zadarskih Osnovnih škola 'Šime Budinića' i 'Smiljevca' bili su od 22. do 25. lipnja na nagradnom putovanju u Bukureštu koje su dobili nakon osvojenog drugog mjesta na Međunarodnom EU CONEXUS natjecanju „Think smart, create green“. Domaćin im je bio UTCB – Technical University of Civil Engineering Buchurest, a sudionici cjelokupnog programa bili su osvajači prva tri mjesta na međunarodnom natjecanju obje kategorije – od 12 do 14 godina i od 14 do 16 godina, predstavnici Hrvatske, Cipra, Španjolske i Rumunjske.

image

Učenici OŠ Šime Budinić i OŠ Smiljevac

Nagradu su, a time i put u Bukurešt osvojili očenici 'Smiljevca' Ana Marić, Eva Karaban i Zara Crnjak zajedno s mentoricom Josipom Zanki. te učenici 'Šime Budinića' Frano Kolega, Helena Kadija, Ivan Čirjak i Tonina Kolega zajedno s mentoricom Tamarom Valčić.

- Prvi dan programa, 23. lipnja počeli smo u zgradi Rektorata, gdje smo nakon pozdravnog govora rektora sudjelovali u dvije radionice: 'How to do nZEB buildings (nearly zero energy building)' i 'Climate Fresk Workshopu'. Drugi dan programa, 24. lipnja organiziran je obilazak zgrade Rumunjskog parlamenta uz stručno vođenje, a nakon toga smo boravili i sudjelovali u predavanjima i radionicama u zgradi Faculty of Building Services Engineering. Posjetili smo i „Sustainable City“ u sklopu sveučilišnog kampusa gdje nam je predstavljen održivi grad budućnosti kojeg su izradili studenti navedenog Sveučilišta – navode profesorice Josipa Zanki i Tamara Valčić, te dodaju kako iz glavnog grada Rumunjske nose puno lijepih uspomena i novih znanja. Zahvaljuju organizatorima u Rumunjskoj na domaćinstvu i cjelokupnom programu, a Sveučilištu u Zadru na organiziranju nagradnog putovanja.

image

Učenici OŠ Šime Budinić i OŠ Smiljevac

Finalno natjecanje održano je u 5. svibnja u Valenciji, a učenici su svoje radove izlagali virtualnim putem. Učenici 'Šime Budinića' Ivan Čirjak, Helena Kadija, Tonina Kolega I Frano Kolega s mentoricom Tamarom Valčić u kategoriji od 12 do 14 godina predstavili su se 3D modelom održive zelene zgrade za pametne gradove, kojim su pobijedili na nacionalnom natjecanju. Njihova „zelena“ zgrada zamišljena je s dva paralelna objekta, zelenim balkonima, visećim vrtovima, solarnim panelima, teretanom u kojoj stanari vježbanjem stvaraju električnu energiju i slično.

Po ocjenama međunarodnog žirija podijelili su drugo mjesto s timom iz Španjolske, a pobijedili su učenici iz Grčke. U konkurenciji 14 do 16 godina učenici 'Smiljvca' također su osvojili drugo mjesto.

image

Učenici OŠ Šime Budinić i OŠ Smiljevac

Zadrani su predstavili 3D model zgrade povezane sa staklenikom, u kojoj svaki stanar ima svoj prostor za uzgoj voća i povrća. Tim OŠ Smiljevac činili su Zara Crnjak, Antonia Čirjak, Eva Karaban i Ana Marić s mentoricom Josipom Zanki. Pobijedili su učenici iz Rumunjske a treće mjesto osvojili su Ciprani.

image

Učenici OŠ Šime Budinić i OŠ Smiljevac

image

Učenici OŠ Šime Budinić i OŠ Smiljevac

20. travanj 2024 00:19