StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI RADOVI I ROKOVI

Zbog loše statike, obnova kompleksa Sv. Nikole će kasniti i nadmašit će osigurani iznos od 30 milijuna kuna. "Tražimo rješenje i na dobrom smo tragu"

Piše Predrag Opačić
1. ožujka 2022. - 22:40

Radovi na obnovi kompleksa Sv. Nikole započeli su u ožujku prošle godine s namjerom njegovog pretvaranja u multifunkcionalni prostor za potrebe Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Međutim, po neslužbenim je informacijama izvođač radova „Krekić Avangard” obustavio radove jer je naknadno utvrđeno da je statika objekta puno lošija negoli se na početku mislilo, pa se u Zadru počelo govoriti o probijanju rokova, o čemu je sa svojim domaćinima razgovarala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za nedavnog boravka u Zadru. Osim rokova, navodno bi za čak pet milijuna kuna mogao biti nadmašen i predviđeni iznos ove investicije.

Radi se o projektu ukupno vrijednom 29,9 milijuna kuna od čega je vrijednost radova 24,4 milijuna dok ostatak otpada na opremanje kompleksa. Kroz ITU program Grada Zadra osigurano je 85 posto bespovratnih sredstava, a preostalih 15 posto pokrilo je Ministarstvo kulture, uključujući i 4,4 milijuna kuna inicijalnih sredstava.

image
Ministrica kulture Nina Obuljen Korzinek prilikom posjeta Zadru  obisla je i radove na obnovi i revitalizaciji bivse crkve i samostana sv. Nikole
Luka Gerlanc/Cropix

U Upravnom odjelu za EU fondove su nam samo kazali da su na rekonstrukcijama kulturne baštine dosta česti dodatni radovi i produljenje rokova, ali su nas za pojašnjenja oko probijanja rokova i ukupno predviđenog iznosa, preusmjerili na Mladena Pešića, ravnatelja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju koji operativno provodi cijeli projekt. U nadležnosti Centra je, skreću pažnju iz gradskoj upravi, i eventualno namicanje dodatnih sredstava.

- Obnova kulturne baštine je uvijek zahtjevan posao, jer se često ne može utvrditi na što će se naići kada se krene s građevinskom realizacijom projekta. Kada su u crkvi Sv. Nikole i oko nje postavljene skele i otučena žbuka, ispostavile su se neke nepredvidive stvari. Ukazale su se pukotine i oštećenja, pa nam je od strane nadzornog organa sugeriran pregled konstrukcije radi utvrđivanja njegovog realnog stanja. Geomehanička ispitivanja su pokazala da statika djelomično nije zadovoljavajuća, pa smo morali ići u trenutne dopune i izmjene statičkih proračuna radi pojačanja konstrukcije, kaže ravnatelj Mladen Pešić dodajući kako su naknadna ispitivanja obavljena i da su „rješenja na pomolu”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Pešić demantira da su radovi na uređenju kompleksa u cijelosti zaustavljeni:

- Dosta toga, kada je riječ o građevinskom zahvatu, jest zaustavljeno, ali su se konzervatorsko-restauratorski radovi nastavili. Zbog naknadnih spoznaja o statici objekta uskoro će se ići i na izmjene i dopune građevinske dozvole radi potrebnog učvršćivanja zidova, najavljuje ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Pešić tvrdi da je u ovom trenutku prerano govoriti o „probijanju investicije”, pogotovo „probijanju” teškom pet milijuna kuna, jer još traju razgovori s izvođačem radova od kojega konkretna ponuda još nije stigla.

- Kod svih ovakvih projekata konačan iznos investicije poznat je na kraju, kada projekt bude realiziran. Osim toga, unutar ITU fonda postoje i mogućnosti za osiguranje dodatnih sredstava, a nadamo se i pomoći Ministarstva kulture. Treba voditi računa i da su uvijek moguće određene uštede i racionalizacije, pa je zbog svega toga zaista preuranjeno govoriti o konačnom iznosu, pogotovo što razgovori i pregovori oko toga traju. Prekoračenja će biti, ali sam uvjeren da ono neće biti toliko. Mislim da smo na dobrom tragu da pronađemo zadovoljavajuće rješenje, navodi ravnatelj Pešić koji smatra da je prerano govoriti o rokovima.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Rok za dovršetak građevinskih radova je listopad ove godine, do kraja 2022. bi sve trebalo biti završeno, a Pešić objašnjava kako je ugovorom predviđena i mogućnost da sve ipak bude zgotovoljeno do kraja 2023. godine. Ma koliko kašnjenje bilo, direktor Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju je duboko uvjeren da će to biti iz opravdanih razloga.

04. svibanj 2024 01:27