StoryEditor
4 kantunaNAKON ISTRAGE

Zbog napada na policajce u postaji u Benkovcu podignuta optužnicu protiv 34-godišnjeg zaštitara: Urlao im A.C.A.B., i da su pandurska g...!

Piše B.S.
3. svibnja 2021. - 21:32
IlustracijaZeljko Puhovski/Cropix

Zbog napada na policajce u Policijskoj postaji u Benkovcu gdje je prošle godine u kolovozu doveden zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjeg zaštitara iz Benkovca.

Sukob u policijskoj postaji u Benkovcu izbio je, prema optužnici, 6. kolovoza 2020. u 6.20 sati kada je 36-godišnji zaštitar ni s čim izazvan iznenada počeo vrijeđati policajce vičući im da su pandurska g.... Pritom je urlao i parolu 'A.C.A. B.' (akronim za rečenicu na engleskom All cops are bastards ili Svi policajci su gadovi). Iako su mu, prema optužnici, policajci izdali upozorenje, a potom i naredbu da prestane s vrijeđanjem i omalovažavanjem jer će u protivnom upotrijebiti sredstva prisile, 36-godišnjak se oglušio na njihove riječi i nastavio sa vikanjem i mahanjem rukama.
Dok su ga pokušavali svladati 36-godišnjak je u jednom trenutku dok je mahao rukama, u lijevo oko udario jednog od policajaca. Optužen je da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – pokušaja prisile prema službenoj osobi.

- Bilo je vidljivo da ga kolege neće moći sami savladati. U jednom trenutku kolega ga je uspio pokositi na tlo, na što smo svi priskočili kako bi mu stavili lisice- ispričao je jedan od policajaca benkovačke postaje koji je to jutro dok su vršili kirminalističku obradu u drogoj prostoriji čuo viku u hodniku na što su izašli vani i vidjeli da kolege pokušavaju savladati 36-godišnjaka koji je urlao i mahao rukama, te vikao i vrijeđao policiju.

U svojoj je obrani zaštitar je ispričao da su ga policajci ružno tretirali i govorili mu svakakve uvrede i prijetnje, što ga je vrijeđalo, dok je u policijsku postaju došao jer ga je prethodno udario izvjesni R.M. Naveo je i kako ne zna zbog čega su ga policijski službenici maltretirali, jer se 'ne sjeća cijelog događaja'.
Drugi je policajac posvjedočio je kako je tog dana došao u policijsku postaju raditi jutarnju smjenu, da bi u trenutku dok se nalazio u drugoj prostoriji čuo 36-godišnjaka kako viče govoreći razne pogrdne riječi, vrijeđajući policijske službenike, kao i da je mahao rukama. Upozorio ga je na ponašanje i rekao mu da prestane s vrijeđanjem i omalovažavanjem, ali on je i dalje nastavio sa vikom i galamom.

- Oglušio se na sva upozorenja i krenuo prema nama tako da nismo imali drugog izbora nego ga savladati. Kako bi spriječio napad podigao sam ruku s namjerom da ga odgurnem od sebe. To ga nije spriječilo već je samo zateturao i nastavio pružati otpor. U trenutku kada ga je kolega uhvatio za ruku, a ja za drugu ruku pokušavajući ga spustiti na tlo, dok je mahao rukama, otimajući se udario me u predjelu oka – ispričao je policajac koji je zadobio ozljedu u vidu kontuzije očnog kapka i podljeva oka.
Medicisnkim vještačenjem koje je provedeno nakon ispitivanja svjedoka utvrđeno je daje ozljeda koju je policajac zadobio lakša, a da je 36-godišnjak bio u alkoholiziranom stanju s očitanom koncentracijom od 1,30 promila.

21. lipanj 2021 15:46