StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJAVIO I POLICIJU

Zbog napada na vlasnika portala uhićena dvojica Zadrana: ‘Pretučen sam, a u policiji su mi rekli, a gospodine Bajlo mi uvijek za vama moramo trčati!‘

Piše Božana Sviličić
25. travnja 2023. - 13:43

Zbog fizičkog napada na vlasnika portala ‘Zadar News‘, 38-godišnjeg Hrvoja Bajla, policija je u petak poslijepodne uhitila dvojicu Zadrana. Prema informacijama iz policije, napad na vlasnika zadarskog portala odigrao se u noći s četvrtak na petak u Ulici Hrvatskog sabora.

- Policija je u 3.44 sati zaprimila dojavu 38-godišnjaka. Prijavio je kako su ga blizini kioska u Ulici Hrvatskog sabora fizički napala dvojica muškaraca. Nakon kriminalističke obrade, muškarci u dobi od 29 i 42 godine privedeni su na Prekršajni sud u Zadru uz optužni prijedlog zbog naročito nepristojnog i drskog ponašanja – rekli su u zadarskoj policiji dodajući kako napadnuti muškarac dosad nije zatražio liječničku pomoć.

Vlasnik portala na svom je Facebooku u petak pak javno prozvao zadarsku policiju navodeći kako je uhićenje napadača zapravo uslijedilo tek nakon što je osobno posjetio Ravnateljstvo policije u Zagrebu. Naveo je kako je sve prijavio unutarnjoj kontroli jer mu je dosta nekorektnog ponašanja policije prema njemu, kao i po pitanju lažnih prijava na njegov račun s namjerom da ga se diskreditira.

- U Zadru je iza 16 sati uslijedilo uhićenje dvojca koji me fizički napao. Jedan je prilikom uhićenja imao preko 1,1 promila alkohola u krvi. Inače, ja sam dobro, ali lijeva ruka i dalje boli. Ne kao jučer, ali dobro, bolje je. Proći će, nije kraj svita - naveo je Bajlo.

Opisao je kako je tu večer imao u planu dovršiti jednu od svojih pjesama ‘Posljednji susret‘, a nakon toga i tekst o Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću i suđenju koje im uskoro opet počinje. Odlučio je popiti pivo kraj trafike u ulici Hrvatskog sabora gdje je susreo poznanika sa bratom, te još dvojicom njegovih prijatelja.

- Bili su to mlađi momci, možda deset godina mlađi od mene. Jedan me pitao jesam li novinar, na što je netko rekao ‘on ti je onaj što piše o HDZ-u i Kalmeti‘. Uz sve to, prišao mi je i jedan lik koji mi je rekao da je u Tornadu, da je nekad bio vatreni navijač i da pozna Jakova Suraća, koji mi je slomio ruku zbog mog pisanja o aferi Gaženica u tjedniku Nacional i za moj ‘Zadar news‘ - opisao je Bajlo.

Nakon rasprava vezanih uz Domovinski rat u čemu nije htio sudjelovati, poznanikov brat ga je priupitao kako mu se zove zubarica i koliko joj treba da mu popravi razbijene zube. Zatrčao se za njim i počeo ga udarati.

- Nakon što sam pao na tlo, nastavio me udarati i u tom trenutku sam osjetio da na glavi nemam naočale. Dok sam dobijao udarce u tijelo, čuo sam riječi ‘eto ti jugokomunistu‘, ‘samo ti piši protiv Hrvatske i Hrvata‘ i slične gluposti. Nakon što sam pozvao policiju, napao me još jedan. Udarao me, nakon čega sam opet pao na pod. Krvavih dlanova, nabijenih ruku i raskrvarenog prsta na desnoj ruci koji mi je utrnuo i razbijenog mobitela opet sam nazvao policiju koja mi je tada rekla da stiže ophodnja. Jedan od likova tada se opet zaletio za mnom, a ja sam pobjegao niz Bili Brig. U međuvremenu sam nazvao opet policiju.

‘A gospodine Bajlo mi uvijek za vama moramo trčati‘, rekla mi je gospođa u policiji navodeći kako su ‘sve jedinice policije poslane kod trafike‘. Gospođi sam rekao da snimam razgovor i da joj ponašanje nije u redu, a ona je konstatirala da ja od policije ‘pravim budale‘ jer kraj trafike nema nikoga. Naravno da nema kada su se razbježali, rekao sam joj. Nakon toga me više nitko iz policije nije zvao. Kako sam do današnjeg dana imao izuzetno neugodna iskustva sa zadarskom policijom, a prijetnje koje su mi izrečene zbog mog novinarskog rada nisu shvaćene ozbiljno, odlučio sam prvim sljedećim autobusom otići u Zagreb i sve tamo prijaviti nadležnima - opisao je Bajlo, te dodao kako mu, srećom, ovaj put ništa nije slomljeno.

- Glava mi je i dalje na vratu, a greška koju sam napravio nazvavši zadarsku policiju u pomoć, više se neće ponoviti - objavio je.

Na Općinskom sudu u Zadru upravo je u tijeku obnovljeni postupak bivšem nogometašu i kapetanu NK Zadra, 48-godišnjem Jakovu Suraću koji se optužnicom tereti da je Bajla premlatio 24. lipnja 2018. godine na parkiralištu u Zadru.

Kao povod za taj nasrtaj Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je ‘dotakao samu vrhušku zadarske politike‘. Surać je najprije proglašen krivim za nanošenje teške tjelesne ozlijede i osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci. Županijski sud u Bjelovaru preinačio je, međutim, tu presudu na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci. Surać je nakon toga preko podnio zahtjev za obnovom postupka temeljem novih dokaza i činjenica koje ukazuju da on nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

27. travanj 2024 22:51