StoryEditorOCM
4 kantunaNINJANIMA JE DOSTA

Zbog nebrige države, nekadašnja vojna baza Šepurine prestaje biti turistička zona i postaje park šuma. "Ovo je znak upozorenja i poziv upomoć jer ovako dalje ne ide"

Piše Ana Vučetić Škrbić
1. kolovoza 2022. - 21:46

Na svojoj zadnjoj sjednici održanoj prije nekoliko dana, gradsko vijeće Grada Nina donijelo je odluku kojom se turističke zone nekadašnje Vojne baze Šepurine te Ciglane prenamijenjuju u zonu park-šume!

Nakon više od 20 godina nebrige i maćehinskog odnosa države kao vlasnika prema tom izuzetno perspektivnom i vrijednom, a posve uništenom prostornom resursu, Grad Nin odlučio se na jedini potez koji im je preostao: promijeniti njegovu namjenu ne bi li tako pokrenuli stvari s mrtve točke.

- Ovo je istovremeno znak upozorenja i poziv upomoć prema državi kao vlasniku da ovako dalje ne ide. Zbog tog nesretnog izostanka brige i ignorantskog stava, danas na prostoru Grada Nina, turističkog bisera, imamo sramotan ekocid za koji je odgovorna država. A mi, na čijem se administrativnom prostoru kompleks nalazi, potpuno smo nemoćni jer tamo nemamo nikakve ovlasti, počevši od uklanjaja tog pustog smeća koje je Šepurine pretvorilo u ruglo cijele regije. Tražimo bilo kakvu reakciju jer ovaj status quo predugo traje i od njega svi samo gubimo- kaže nam ninski gradonačelnik Emil Ćurko.

A povijest nebrige za Šepurine, više od kvadrata zemljišta između turističkog naselja Zaton i mjesta Petrčane, duga je i bolna. Još 2007. godine, nakon službenog odlaska vojske, Grad Nin je zahtijevao da im se Šepurine dodjele na upravljanje. U najboljoj namjeri, čak se osnovala i tvrtka Aenona s partnerskim udjelima Tankerske plovidbe Zadar, Turisthotela, Vrane i Grada Nina, no sluha od strane tadašnjeg resornog Ministarstva nije bilo. Na prostoru o kojem vlasnik ne vodi brigu, od 2012. godine počinju ogromne devastacije: svi vojni objekti su razrušeni, pokradeno je i odnešeno sve što se moglo, da bi nakon toga uslijedila zadnja faza uništenja- milijun kvadrata prekrasnog šumskog zemljište na samom moru postalo je najveći ilegalni deponij u Zadarskoj županiji.

- Ovo traje više od dva desetljeća, pomaka nema, osim što se nadležnost za Šepurine prebacuje iz jednog ministarstva u drugo. Država se uvijek vadila na to da postoje sudske tužbe te zahtjevi za povrat oduzetih nekretnina od strane nekadašnjih vlasnika. No, to je problem na samo jednom manjem dijelu kompleksa. Odavno je prijedlog Grada bio da se taj sporni problem zone Šepurine izdvoji te da se na ostatku formira nova parcela koja se potom može dodijeliti lokalnoj samoupravi na upravljanje i brigu. Mi smo sada, prije donošenja ove odluke, razgovarali sa svima, uključujući vlasnike. Svi su suglasni da nešto treba poduzeti kako bi animirali državu da konačno stvari pokrene s mrtve točke. Jedino logično i razumno rješenje jest Šepurine konačno predati Gradu Ninu na upravljanje. Imamo more ideja, ali jednostavno smo nemoćni dok taj prostor propada- kaže ninski gradonačelnik koji, uz bivšu vojnu zonu, sličan problem ima u centru grada. Riječ je o Ciglani, još jednoj bivšoj turističkoj zoni u djelomičnom vlasništvu države na kojoj se nalaze ruševni ostaci bivše tvornice opeka Branko Štulić. Iako ne radi već 40 godina taj prostor, ponovno zbog nebrige države, nikad nije priveden drugoj namjeni već se pretvorio u opasno smetlište.

- Nemjerljivo je nezadovoljstvo gradskih službi i građana Nina kojima su nekretnine oduzimane za izgradnju te tvornice opeka, a danas nakon pola stoljeća u najatraktivnijem dijelu svoga grada, prisiljeni su nemoćno gledati ruglo devastiranog prostora, kojemu se i turisti ne mogu načuditi- kaže Ćurko.

Nakon odluke Gradskog vijeća, sada je na potezu država. Da to čekanje ne bi potrajalo predugo, Grad Nin upravo ovih dana kreće u veliku akciju čišćenja otpada koji se nagomilao na samom ulazu u Šepurine. Samo taj mali dio stajat će oko 200 tisuća kuna. Kad se posao napravi, račun će fakturirati državi. Kad se već ne brinu o svojoj imovini, neka plate račun kad to napravi netko umjesto njih.

 

19. travanj 2024 05:33