StoryEditorOCM
4 kantunaZAGAĐIVALI POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Zbog otpadnih voda iz pogona za preradu ribe, "Ostrei" i Nevenu Badurini izrečene novčane kazne!

12. lipnja 2018. - 00:23
o1

Zbog ispuštanja otpadnih voda iz tvornice za preradu ribe na poljoprivredno zemljište Velim u mjestu Stankovci u svibnju prošle godine, "Ostrea" i odgovorna osoba Neven Badurina kažnjeni su novčanim kaznama. Presudom Prekršajnog suda u Zadru proglašeni su krivima za prekršaj iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu. "Ostrei" je kao pravnoj osobi izrečena kazna od šest tisuća kuna, dok je Badurini određena novčana kazna od 1500 kuna.

Nakon inspekcije na terenu, Ministarstvo poljoprivrede 7.lipnja prošle godine izdalo je prekršajni nalog protiv Ostree i Badurine, a u dokaznom postupku na sudu saslušan je viši poljoprivredni inspektor Stanko Klarica koji je izjavio kako se sjeća da je 31. svibnja 2017. u mjestu Stankovci obavio inspekcijski nadzor na poljoprivrednom zemljištu Velim gdje je utvrdio da se radi o otpadnim vodama iz tvornice koje sadrže organske onečišćujuće tvari odnosno ostatke od prerade ribe, glave, utrobe, te da se parcelom se širi nesnosan smrad.

Pojasnio je da su okrivljenici prenamijenili proizvodnju iz soljenja u pakiranje ribe u konzerve gdje je potrošnja vode 50 puta veća nego za soljenje, za što oni nemaju tehnološke mogućnosti poput bazena za prihvat voda.
- Čak je i cijela tvornica i dvorište poplavljeno tim otpadnim vodama- rekao je tada inspektor.

Okrivljenici su, međutim, naveli kako su ispuštali vodu koja je nastala od defrostacije i odmrzavanja smrznute ribe, te da je onečišćenje odmah nakon provedenog inspekcijskog nadzora sanirano, te je spriječeno daljnje istjecanje vode na susjednu parcelu. 
U odnosu na navode okrivljenika da su sanirali onečišćenje inspektor je na sudu rekao kako to nije istina jer je u naknadnom nadzoru 20. lipnja 2017. utvrdio da je parcela i dalje onečišćena.

Svjedok oštećenik Zoran Petrović izjavio je na sudu kako otpadna voda od kad se otvorila tvornica ide u oborinske vode u šahtove. Voda se preljeva preko poljoprivrednog zemljišta, a prije toga je išla na krš koji više ne može upijati vodu jer se posušio.
- Posušila se i susjedna šuma. Moje poljoprivredno zemljište je još uvijek poplavljeno i pitanje je da li će se išta moći obrađivati na tom zemljištu zbog kemikalija koje sadrži voda. Sve se bilje osušilo od te vode pa znam da je došlo do onečišćenja njegovog i okolnog zemljišta jer se ne bi biljke sušile da je voda čista- rekao je Petrović
Sud je u cijelosti prihvatio iskaze saslušanih svjedoka jer su djelovali jasno uvjerljivo i nadasve objektivno, dok je obranu okrivljenika cijenio kao neutemeljenu i usmjerenu ka izbjegavanju prekršajne odgovornosti. Prilikom odmjeravanja novčane kazne Sud je okrivljenicima cijenio sve relevantne okolnosti koje utječu na visinu kazne, a posebno težinu, značaj i posljedice počinjenja djela prekršaja, te stupanj odgovornosti okrivljenika. Kao olakotne okolnosti sud je okrivljenicima cijenio njihovu dosadašnju prekršajnu nekažnjavanost za iste ili slične prekršaje i korektno ponašanje u tijeku postupka dok im posebno otegotnih okolnosti nije našao.

"Ostrei" je još u veljači 2015. bila istekla vodopravna dozvola za ispuštanje otpadnih voda, te je doneseno je rješenje kojim joj se zabranjuje ispuštanje do dobivanja dozvole. Prekršajni sud u Zadru tada je donio presudu kojim se Ostrea d.o.o. proglašava krivom i kažnjava s 12.000,00 kn. S obzirom da je i u studenom 2016. utvrđeno da se otpadne vode iz tvornice i dalje ispuštaju bez vodopravne dozvole izrečena je novčana kazna direktoru, a kako okrivljenik nije platio novčanu kaznu 24. veljače 2017. upućen je zahtjev za prisilnom naplatom.

07. svibanj 2024 09:50