StoryEditorOCM
4 kantunaNASILJE U VAROŠI

Zbog prijetnji u trgovini na Poluotoku optužen 56-godišnjak: "Znaš li ti gdje si došao raditi, ovo je Zadar, ubit ćemo te..."

Piše B. S.
15. srpnja 2024. - 18:10

Zbog prijetnji smrću u trgovini "Valentino moda" u ulici Mihe Klaića na zadarskom Poluotoku, 16. srpnja 2022. godine, oko 16 sati, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv 56-godišnjeg Josipa P. 

Prema optužnici, 56-godišnjak je nakon verbalnog sukoba, uputio ozbiljne prijetnje Atifu B. U nastojanju da ga zastraši, rekao mu je: "Znaš li ti gdje si došao raditi, ovo je Zadar, ubit ćemo te". Po dolasku drugih osoba, nastavio je prijetiti da će pozvati ljude da ga ubiju i zapale mu trgovinu, što je kod njega izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i život njegove obitelji.

Optužen je za kazneno djelo prijetnje, te je predloženo da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Nekoliko sati prije incidenta već je bio u trgovini gdje je najprije verbalno napao njegpvu suprugu. Kasnije se vratio s još jednom osobom i ponovno verbalno napao Atifa, izjavivši prijetnje o ubojstvu i paljenju trgovine. 

Prema izjavama svjedoka, 56-godišnjak je najprije razbacivao stvari po dućanu, nakon čega je otišao.

Nekoliko sati kasnije, vratio se s još jednom nepoznatom osobom i ponovno ušao u trgovinu. Ovaj put su pokušali izvući Atifa  iz dućana, psujući ga i prijeteći mu smrću. Nakon što ga je Atif pitao tko su oni i zašto ga napadaju, ovaj mu je odgovorio: "Jel znaš ti koga si dirao ovdje? Moga brata i moju sestru si udario šakom."

Iz zapisnika o ispitivanju alkohola utvrđeno je da je 56-godišnjak u organizmu imao 1.56 promila alkohola.

Ispričao je kako je na dan incidenta, oko 16 sati, ušao u trgovinu s namjerom da kupi majicu. Prilikom kupovine komentirao je da je cijena majice previsoka, na što mu je Atif odgovorio sarkastično, rekavši mu da, ako mu je preskupo, može otići "dolje". Isprovociran tim komentarom, odgovorio da ide kod žene koju je navodno vukao za kosu i šutao prije 20 dana.

Nakon tog verbalnog sukoba, s prijateljem otišao na piće, a kada su krenuli prema autu, Atif mu je nešto dobacivao iz trgovine. Odgovorio mu je tako što ga je nekoliko puta pozvao da izađe van iz trgovine. U tom trenutku, njegova supriga skočila je na vrata lokala i počela vikati da se zove policija. Prema njegovim riječima on je na to samo odmahnuo rukom i krenuo prema svom automobilu.

21. kolovoz 2024 11:48