StoryEditorOCM
4 kantunaOŠ‘ SAD TWITTAT?

Zbog slavlja bez maski nakon rezultata drugog kruga policijska upozorenja dobili Kalmeta, Longin, Vicković, Dukić, Erlić i Lukić

Piše I. Ivanac
18. lipnja 2021. - 10:37

Mlada zadarska konobarica popila je prošlog vikenda jezikovu juhu ministra zdravstva zato što mu je poslužila kavu ne noseći masku na licu. Ljutiti Beroš odmah je to objavio na svom Twitter profilu, zgražajući se nad neodgovornim ponašanjem mlade Zadranke koja je imala potvrdu da masku ne mora nositi.

Zato će sada biti zanimljivo pratiti na koji će način ministar Vili pokuditi glavne zadarske HDZ-ovce koji su u izbornoj noći slavili pobjedu u Zadru također bez maski. 

Naime, slavlje koje se održalo u stožeru HDZ-a nakon što su doznali rezultate drugog kruga lokalnih izbora rezultiralo je pisanim policijskim upozorenjima zbog kršenja članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, točnije zato jer sudionici nisu nosili maske. 

Iz PU zadarske nam odgovaraju kako je policijska uprava odmah nakon objave snimke započela s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

- Snimka je nastala 30. svibnja oko 22 sata u zatvorenim prostorijama u Ulici Andrije Medulića u Zadru. Do sada provedenim kriminalističkom istraživanjem utvrđeno je da je ukupno pet osoba u dobi od 31, 36, 55, 61 i 63 godine, koje se vide na snimci, počinilo prekršaj iz članka 47. st.2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a nakon čega su im izdane pisane mjere upozorenja za prekršaj iz čl. 47. st. 2. t 9. kažnjivo po čl. 76. c Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kazali su nam iz PU zadarske dodjući kako je 11. lipnja još jedna osoba procesuirana te joj je izdano upozorenje, što znači da je ukupno šest HDZ-ovaca zaradilo upozorenja.

A upozorenja su, kako doznajemo, redom dobili sljedeći akteri videa: Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite grada Zadra, zamjenik župana Šime Vicković, inače načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta. Posljednje je procesuiran i predsjednik gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić.

Policija i dalje poduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta ostalih sudionika i eventualnih daljnjih prekršajnih odgovornosti te nastavlja s kriminalističkim istraživanjem.

Predsjednik gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić nam govori kako su institucije odradile svoj posao te kako su dobili pisana upozorenja. 

- Od tog petka, kada su bili izbori, na snagu su stupile blaže mjere, a broj okupljanja se povećao na sto osoba. Smatrali smo da nema kršenja mjera je je unutar stožera bilo manje od sto ljudi. Međutim, uvidom je policija utvrdila kako trebamo obratiti veću pozornost na epidemiološke mjere, a upozorenja smo shvatili, kazao je Erlić dodajući kako je HDZ cijelu kampanju brinuo o epidemiološkim mjerama i poštivao ih. 

- Zbog ublažavanja mjera dva dana prije izbora nismo mislili da kršimo mjere. Ovdje se ipak radi o blagom prekršaju, istaknuo je Erlić.

Podsjetimo kako je za vrijeme izborne noći slavlja bilo i u drugim stožerima u gradu: u prostorijama SDP-a i prostorijama nezavisnog kandidata Ivice Žuvele

18. travanj 2024 09:14