StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA UDAR

Zbog smanjenja prihoda Grad i Županija odustaju od financiranja dijela programa i naknada. Evo što se i dalje isplaćuje, a što čeka bolja vremena...

Piše AVŠ
26. lipnja 2020. - 18:02

Financijski udar koji je sa sobom donijela korona kriza uzrokovao je brojne rezove u lokalnim samoupravama. U početku su to bile uglavnom plaće zaposlenih koji su smanjene za deset do 15 posto, međutim, rezove će osjetiti i korisnici programa koji su se financirali iz lokalnih proračuna. Zato smo od Zadarske županije i Grada Zadra tražili podatke o tome koji će se projekti i programi zbog krize uzrokovane pandemijom ove godine ukinuti, a koji će se nastaviti isplaćivati.

Što se tiče onih najpopularnijih mjera, a riječ je o naknadama u području zdravstva i socijalne skrbi, u Zadarskoj županiji potvrdili su nam kako će nastaviti isplaćivati potpore za novorođenčad koje iznose po tisuću kuna za prvo i drugo dijete te po 5.000 kuna za treće i svako iduće dijete. Isto tako, nastavljaju se dijeliti naknade za sufinanciranje smještaja u privatne domove sa 500 kuna mjesečno.

Iznimno jednokratno sufinanciraju se programi udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Za one programe koji su prihvaćeni temeljem javnog poziva početkom godine naknada će biti isplaćena redovito u mjesečnim ratama u odobrenom iznosu.

Za razliku od socijalnih mjera, koje su u Županiji odlučili isplaćivati unatoč manjku prihoda, Upravi odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove u ovoj godini neće provoditi Program energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije. Taj je javni poziv trebao biti raspisan u svibnju, kao i do sada, međutim, ove se godine od toga odustalo.
Što se tiče rasporeda sredstava po programima javnih potreba u kulturi i športu, detalji još uvijek nisu poznati. Naime, javni poziv je bio raspisan prije proglašenja epidemije, ali donošenje rasporeda sredstava je odgođeno zbog novonastale situacije.

Od većih manifestacija Grad Zadar u cijelosti je zaustavio projekt organizacije prvog međunarodnog zrakoplovnog mitinga Croimas 2020, te humanitarnu utrku Wings for life. Zbog manjih prihoda Gradska uprava grada smanjila je svoje rashode za zaposlene, materijalne rashode i rashode za usluge.

Konkretno, do značajnih smanjenja rashoda došlo je kod programa održavanja komunalne infrastrukture, komunalne izgradnje, financiranja javnih potreba u kulturi, financiranja javnih potreba u športu, financiranja promidžbene aktivnosti, programa zaštite okoliša, sanacija komunalnog otpada te ulaganja u mjesne odbore. Kako za sada stvari stoje, u socijalna davanja te školske potpore i stipendije neće se dirati.

- Tijekom srpnja imati ćemo sjednicu Gradskog vijeća sa rebalansom proračuna gdje ćemo detaljno izvijestiti o uravnoteženju proračuna zbog novonastalih okolnosti- kazala nam je Marina Mihovilović Pajkin, glasnogovornica Grada Zadra.

27. travanj 2024 00:06