StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA ‘MUNICIJA‘

Zdenko Košutić, pilot iz vojne baze u Zemuniku, podnio tužbu protiv rješenja MORH-a: traži poništenje stegovne mjere o prestanku djelatne vojne službe

Piše Katarina Marić Banje
3. travnja 2021. - 08:54
Vojnostegovni sud bojnika Košutića kažnjava otpustom, a Upravni sud smatra da ima i blažih načina kazne za tog vrsnog pilota HRZ-aJure Miskovic/Cropix

Na Upravnom sudu u Splitu u tijeku je postupak po tužbi bojnika Zdenka Košutića, pilota iz vojne baze u Zemuniku, koji je tražio poništavanje rješenja Ministarstva obrane nakon što mu je izrečena stegovna kazna prestanka djelatne vojne službe.

Najteža stegovna mjera izrečena mu je u veljači 2020. godine zbog četiri prijestupa, koja su uključivala dovođenje u vojnu bazu civila, kojeg je poveo na let vojnim zrakoplovom, te uzimanje vojnog streljiva i njegovo nelegalno posjedovanje. Protiv toga rješenja Vojnostegovnog suda bojnik Košutić je u ožujku prošle godine podnio prvu upravnu tužbu, koja je usvojena te je u rujnu donesena presuda kojom je rješenje poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje. U presudi Upravnog suda u Splitu zatražili su od Vojnostegovnog suda, među ostalim, da bolje pojasne u obrazloženju različita mjerila prigodom odlučivanja o stegovnim kaznama nad sudionicima afere, od kojih je jedino on dobio prestanak djelatne službe.

Trojica odgovorna

Afera "Municija" izišla je u javnost u rujnu 2019. godine, a u veljači 2020. godine Vojnostegovni sud proveo je postupak protiv bojnika Zdenka Košutića, pukovnika Domagoja Nekića, bojnika Ivana Krizmana i skupnika Marina Baljka. Sva četvorica bila su prisutna na usmenoj raspravi, nakon čega je doneseno rješenje kojim su trojica proglašena odgovornima, a jedan je oslobođen odgovornosti. Pukovnik Domagoj Nekić oslobođen je odgovornosti da je 5. rujna 2019. godine samovoljno i neovlašteno kao kopilot poveo na let vojnim helikopterom civilnu osobu Mišela Pavlovića te da je istu osobu nakon toga privatnim osobnim vozilom izveo iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić", Zemunik Donji.

Bojniku Zdenku Košutiću izrečena je mjera prestanka djelatne vojne službe jer je 5. rujna 2019. godine privatnim vozilom neovlašteno uveo u vojarnu Mišela Pavlovića, koji je radi lakšeg ulaska bio odjeven u zelenu odjeću. Nakon toga ga je od 22.10 do 23.25 poveo na let vojnim helikopterom Bell 206B te mu dao da koristi vojnu pilotsku kacigu i vojni uređaj za noćno motrenje. Vojnostegovni sud riješio je i da je odgovoran jer je početkom srpnja iste godine, kao voditelj gađanja na strelištu Lisičić, uzeo i za sebe zadržao 600 komada streljiva kalibra 5,56x45 mm koje je bilo namijenjeno gađanju. Proglašen je odgovornim i što je 7. studenoga u stanu u Zadru posjedovao 600 komada streljiva kalibra 5,56x45 mm te pet spremnika za pušku marke Heckler & Koch.

Bojniku Ivanu Krizmanu izrečena je kazna smjenjivanja sa zapovjedne dužnosti sa zabranom imenovanja na takvu dužnost u trajanju od pet godina jer je tijekom sudjelovanja na radionici 2018. godine u vojarni "Josip Jović" u Udbini uzeo i za sebe zadržao 260 komada vojnog streljiva kalibra 5,56x45 mm, a odgovoran je i zbog posjedovanja streljiva.

Skupnik Marin Baljak dobio je kaznu smanjenja plaće za četvrtinu u trajanju od šest mjeseci jer 5. rujna 2019. godine, kao vojni policajac, na nadzorno-propusnoj postaji vojarne u Zemuniku Donjem nije spriječio nedopušten ulazak civila Mišela Pavlovića u vojarnu.

Prilikom poništavanja rješenja kojim je bojnik Zdenko Košutić dobio kaznu prestanka djelatne službe, Upravni sud u Splitu je u rujnu prošle godine naveo kako Vojnostegovni sud ne daje nesporne razloge zbog kojih bi prestanak službe bio jedina i opravdana mjera. Tako je u presudi navedeno da sud primjećuje kako je u odnosu na Ivana Krizmana izrečena blaža kazna, što je obrazloženo da su se olakotnim cijenile njegove dobre radne i moralne karakteristike, dosadašnja nekažnjavanost te to što je više puta bio pohvaljen i odlikovan.

Discipliniran pilot

Sud ističe kako su bojnika Zdenka Košutića nadređeni opisali kao discipliniranog pilota koji provedbi letačkih zadaća pristupa odgovorno, koji je uzornog vojničkog ponašanja i iznimne psihofizičke spremnosti, čija je osposobljenost i stručnost s obzirom na nadolazeće zadaće i misije Eskadrile helikoptera neophodna za njezino daljnje funkcioniranje. S obzirom na navedeno, Upravni sud je smatrao kako Vojnostegovni sud nije u dovoljnoj mjeri obrazložio razloge zbog kojih bi prestanak službe bio jedina kazna koja bi postigla svrhu.

Sud ih pita zašto isključuju mogućnost da se nekom drugom stegovnom kaznom bojnika može upozoriti na visoke standarde koji proizlaze iz važnosti službe. Nakon toga je u presudi naveden niz stegovnih kazni koje prethode onoj najtežoj – prestanak djelatne službe, koja se kao takva treba primjenjivati samo kao krajnja mjera.

Vojnostegovni sud je nakon dva mjeseca, u studenome prošle godine, ponovno odlučivao i ostao pri najtežoj kazni, nakon čega je bojnik Košutić u prosincu drugi put od Upravnog suda zatražio poništenje rješenja. Pokrenut je drugi upravni postupak te je na splitski sud nedavno zaprimljen odgovor Ministarstva obrane, u kojem traže da se tužba vojnog pilota odbije i potvrdi njihovo rješenje.

TRI OPTUŽNICE Protiv civila, pilota i dogradonačelnika



U srpnju 2020. godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je tri optužnice vezane uz navedeni slučaj. Prva optužnica bila je protiv trojice civilnih sudionika: Borisa Ercegovića, vlasnika i direktora splitske tvrtke "Aservo", koja se bavi trgovinom oružjem, Mišela Pavlovića, vlasnika Auto-salona BMW iz Bibinja, i Zadranina Mladenka Bencuna zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
Druga optužnica teretila je vojne pilote Zdenka Košutića i Ivana Krizmana zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari.
U trećoj optužnici bio je sam Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik Zadra, kojeg se također teretilo da je početkom studenoge 2019. godine u obiteljskoj kući u Zadru, bez ovlaštenja nadležnog tijela, držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla.

18. travanj 2024 11:12