StoryEditorOCM
4 kantunaAKCIJA SUMANUTIH

ŽDO i policija provode izvide zbog otkrivanja povjerljivih podataka od strane Akcije mladih i nekih portala u slučaju osumnjičenog nastavnika!

Piše I. n.
14. ožujka 2024. - 13:03

Nakon što su gradski i županijski vijećnici Akcije mladih u Zadru na 45 medijskih adresa u Hrvatskoj uputili fotografije djece koje se dovode u kontekst navodnih kaznenih djela na štetu spolnih sloboda djeteta za koja se sumnjiči 50-godišnji nastavnik iz jedne zadarske osnovne škole, zatražili smo komentar zadarskog Županijskog državnog odvjetništva.

Naime, kroz fotografije, ali i sadržaj skandaloznog priopćenja iza kojeg stoje Marko Pupić Bakrač i Petra Žitko (Zadarska županija) te Marjana Botić, Ante Rubeša i Roko Tadin (Grad Zadar), članovi Akcije mladih su praktički počinili najmanje jedno kazneno djelo na štetu djeteta, te povrijedili tajnost istražnog postupka, što je nezapamćen slučaj u hrvatskoj javnosti! 

Akcija mladih je pritom koristila fotografije i neprovjerene činjenice jednog zadarskog portala koji od otkrića Zadarskog.hr kontinuirano objavljuje povjerljive podatke koji zbog interesa maloljetnih oštećenika po zakonu moraju ostati tajni! 

Objavljene fotografije pritom se dovode u kontekst kaznenog djela za kojeg se tereti nastavnika, iako s obzirom na tijek istražnog postupka nije poznato imaju li one ikakve veze s djelima za koja se tereti 50-godišnjak, te raspolažu li istražni organi uopće s dovoljno dokaza za pokretanje njegove navodne kaznene odgovornosti. 

Podsjetimo, 50-godišnji nastavnik nalazi se u istražnom zatvoru već dva tjedna, a sumnjiči ga se za kaznena djela protiv spolne slobodne djeteta u pokušaju. Pritvoren je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.  

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru uputili smo sljedeća pitanja:

- Što je ŽDO poduzelo povodom kontinuiranog otkrivanja povjerljivih podataka iz istrage u slučaju 50-godišnjeg nastavnika osumnjičenog za kaznena djela na štetu djeteta na nekim zadarskim portalima te na njihovim društvenim mrežama? 

- Je li tražena sudska mjera zabrane objavljivanja takvih sadržaja, s obzirom da se moguće radi o kaznenim djelima na štetu djeteta?

- Što je ŽDO poduzelo nakon što su fotografije djece navodno povezane s kaznenim djelima u srijedu odaslane na 45 medijskih adresa u sklopu priopćenje stranke Akcija mladih iz Zadra, te što je ŽDO poduzeo povodom samog sadržaja priopćenja u kojem se otkrivaju zaštićeni podaci u svezi navodnih kaznenih djela na štetu djece?

"U svezi s Vašim upitom vezanim uz otkrivanje povjerljivih podataka iz istrage u slučaju 50-godišnjeg nastavnika napominjemo da su okolnosti koje navodite u svojem dopisu predmetom izvidnog postupanja policije i državnog odvjetništva", stoji u odgovoru Denisa Sokola, v.d. županijskog državnog odvjetnika.

04. svibanj 2024 14:22