StoryEditorOCM
4 kantunaONO, ČAST&UGLED...

Zdravko Livaković je tužio za klevetu bivšeg predsjednika zadarskog SDP-a i novinara portala Zadarski.hr. Evo kako je završilo...

Piše B.S.
4. siječnja 2023. - 21:39

Bivši predsjednik zadarskog SDP-a Antun Novoselović oslobođen je optužbe da je klevetao bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ksenija Bratković oslobodila je Novoselovića optužbe da je na konferenciji za novinare 23. veljače 2017. kao gradski vijećnik SDP-a svjesno iznosio neistine o Livakoviću koje mogu naškoditi njegovoj časti i ugledu. 

Novoselović je tada sazvao tiskovnu konferenciju zbog stanja u NK Zadar po radnim naslovom ”sport u raljama” politike. Novoselović je govorio o teškom stanju u NK Zadar do kojeg ga je dovela uprava kluba pod kontrolom Rena Sinovčića, a sve uz znanje tadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmete. Novoselović je govorio o tome kako je novac iz proračuna Grada Zadra godinama završavao u džepovima ili na računima privatnih tvrtki Rena Sinovčića, zbog čega je Sinovčić završio kao optuženik USKOK-a u aferi Ribar. Livakovića međutim nije to zasmetalo nego Novoselovićev odgovor na pitanje o navodnoj Livakovićevoj povezanosti s NK Zadar koje je na presici postavio novinar Ivica Nevešćanin te njegov odgovor kasnije prenio na portalu Zadarski.hr.

Naime, nakon što je Novoselović iznio svoja stajališta o stanju u NK Zadar, novinari su dobili pravo postavljanja pitanja, a samo je novinar Nevešćanin postavio dva pitanja. Jedno od njih glasilo je ima li saznanja da je Livaković povezan s funkcioniranjem kluba kao vanjski suradnik, o čemu je tada već bilo govora u javnosti.

Novoselović je rekao da ima nekih „rekla kazala, neprovjerenih informacija, za koje nema dokaza”, po kojima je Livaković, u namjeri da pomogne teško stanje u klubu, plaćao neke igrače NK Zadra na crno. Livaković je u svjedočenju odbacio takvu insinuaciju tvrdeći da igračima nikad nije plaćao bilo kakav novac, da nema nikakve poslovne odnose s NK Zadrom niti namjerava postati njegov vlasnik jer "protiv mene još uvijek nije završen kazneni potupak pred sudom u Zagrebu, moja imovina je blokirana, da sam toliko glup da idem u jednu takvu operaciju u tom životnom razdoblju, onda bi bio idiot."

Novinari koji su bili na presici prenijeli su Novoselovićeve riječi da Livaković navodno neke igrače plaća na crno, što je potaknulo Livakovića da podnese privatnu tužbe za klevetu protiv Novoselovića i novinara Nevešćanina, ali ne i drugih novinara. Osim za klevetu, Livaković ih je optužio da su napad na njega počinili u međusobnom dogovoru, tako da su unaprijed dogovorili pitanja i odgovore odnosno njegovo klevetanje, a sve kako bi naškodili njegovoj časti i ugledu, jer je Livaković medijski poznata osoba, protiv koje je USKOK u to vrijeme vodio kazneni postupak zbog sumnje u izvlačenje novca iz državnih tvrtki u sklopu afere Remorker.   

No nakon što je predmet promijenio nekoliko sudaca te konačno dospio do sutkinje Bratković, Livaković je u listopadu 2021. odustao od privatne tužbe protiv drugooptuženog Nevešćanina, a sutkinja je sada oslobodila i Novoselovića za kazneno djelo klevete.

„...Riječi izgovorene od strane okrivljenika na tiskovnoj konferenciji kao odgovor na novinarsko pitanje ne sadrže objektivnu tvrdnju koja je neistinita, niti je moguće zaključiti o postojanju subjektivnog elementa namjere klevetanja. Dakle nije dokazano da bi time okrivljenik imao namjeru oklevetati privatnog tužitelja Zdravka Livakovića” zaključila je sutkinja Bratković. 

28. travanj 2024 15:32