StoryEditorOCM
4 kantunaZADNJE PORUKE

Udružena oporba pozvala građane da u nedjelju podrže evoluciju: ovo je referendum za promjene u gradu i županiji! Crkva protiv Vučetićevog svećenika!

Piše Iva Ivanac
27. svibnja 2021. - 11:52

Nezavisni kandidat za župana, Ivica Žuvela i kandidat za gradonačelnika koalicije "Srcem za Zadar", Marko Vučetić, održali su završnu konferenciju za medije pred drugi krug nedjeljnih izbora. 

- Ova kampanja nikad nije bila korektna što se oporbe tiče. Koliko god jesmo različiti, mislim da je bilo puno uvažavanja jedno drugog i to je polučilo rezultat da prvi puta imate nezavisnog kandidata za župana u drugom krugu, kao i nestranačkog kandidata za gradonačelnika Zadra. To je veliki potez za ovaj grad i u zbog toga u nedjelju nećete imati izbore već referendum: želite li da sve bude po starom ili želite promjene? Ako želite promjene, onda smo nas dvojica nosioci promjene i zbog toga podržavam kolegu Vučetića za gradonačelnika, kazao je Žuvela dodajući kako se nada dobrom odazivu birača te fer i poštenoj borbi u drugom krugu. 

- Danas se okupila kompletna oporba, došli bi još neki, ali nisu mogli zbog radnih obveza i to je još jedan pokazatelj da je demokracija u Zadru evoluirala i da demokracija u Zadru prati želje građana. Građani su u prvom krugu dvotrećinskom većinom odlučili za promjene u Zadru, ali i za promjene u županiji. Promjena u županiji dolazi po nezavisnom Ivici Žuveli i po meni kao nestranačkom kandidatu za gradonačelnika. Grad Zadar je dosada bio monolitni grad koji je zagušen hadezeovskim strukturama. Mi smo pokazali da možemo djelovati drugačije, da možemo okupljati, uvažavati volju građana i da želimo biti oblikovani na demokratski način od demokratske volje građana, kazao je Vučetić očekivajući da građani u stopostotnoj izlasku na birališta u drugom krugu dovrše demokratski proces i da u Zadru započne evolucija.

- Ta evolucija nam je potrebna i u županiji. I grad i županija su se odlučili za promjene,ona je demokratska i odgovara dalmatinskom demokratskom proljeću jer se Dalmacija budi u inatu, ponosu i u afirmaciji demokratskog različitog života, a taj život nastupa od ove nedjelje, dodao je Vučetić pozivajući građane i žitelje da izađu na birališta i izaberu promjenu. 

A na ovoj konferenciji nije se moglo niti zaobići pitanje o Eniu Meštroviću i tome koga on podržava. 

- Meštrović je i bio na listi Ivice Žuvele i jasno je da pripada demokratskom dalmatinskom proljeću jer je i proljeće procvalo zahvaljujući njegovoj listi, istaknuo je Vučetić.

Crkva protiv Vučetićevog svećenika

A evo i što je Vučetić rekao i o misterioznom svećeniku kojeg, ako osvoji izbore, zadužiti za obrazovanje. Podsjetimo kako je Zadarska nadbiskupija u četvrtak objavila i priopćenje u kojem govore kako "je svećenicima izričito zabranjeno aktivno se uključivati i sudjelovati u političkim strankama i sindikatima". 

- To što je Crkva ovako brzo reagirala na moju najava da će jedan svećenik biti zadužen za jedan gradski resor, ne znači da me crkva ne podržava već ja to tumačim kao brzu podršku Crkve. Imajte na umu da je Crkva najavila da će napraviti kanonske izvide zbog svećenika na Dugom otoku koji je 10. travnja izvjesio zastavu, a to se još uvijek nije dogodilo. Sad su brzinski izašli s priopćenjem u kojem govore da svećenik ne može politički djelovati, što je istina, ali i ako svećenik bude djelovao u javnom životu da je moguće da mu prijeti suspenzija. to ne znači da taj svećenik neće djelovati nego to znači da taj svećenik ako bude djelovao da će moguće doživjeti sankcije od strane Crkve i upravo zbog toga ne želim izaći s njegovim imenom. Ako građane Zadra zanima tko je taj svećenik morat ćete glasati za njega, zaključio je Vučetić. 

25. travanj 2024 04:27