StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: CIJELI ZADAR NA NOGAMA ZA POMOĆ AZILU

Žedno ostalo 250 pasa, u roku od sat vremena građani masovno na Žmiriće počeli donositi boce, bačve i kante vode!

20. srpnja 2017. - 13:15
azil_psi-160507

Prije dva dana, u srcu ljeta, kada temperature dosežu vrtoglavih 40 Celzijevih stupnjeva, zadarski azil na svojim je stranicama objavio dramatičan apel.

U apelu je pisalo: "Molimo vas za donaciju vode, 1 ili 2 litre, bilo što... Ostali smo bez vode, vatrogasci, nažalost, gase požare. Molimo vas za pomoć, psi će uskoro biti žedni."

Azil koji se trenutno brine o 250 pasa vodom su do sada opskrbljivali vatrogasci cisternama, no u ponedjeljak to nije bilo moguće zbog požara koji su harali diljem Dalmacije. Reakcije koje su uslijedile nakon tog apela bile su nevjerojatne: u roku od sat vremena građani su masovno na Žmiriće počeli donositi boce, bačve i kante vode!

Bakmaz donirao cisternu

– Sada je sve u redu jer smo i posebnu pomoć dobili od momka Josipa Bakmaza koji je donirao cisternu od čak 8000 litara vode. Isto tako, preko puta našeg azila je građevinska tvrtka "Tegula" d.o.o. koja nam je uskočila u pomoć, vodu smo punili i kod njih. Od srca zahvaljujem svima, to je bilo nešto predivno, nemam riječi za ono što smo proživjeli – opisuje nam dramatični dan bez vode u azilu njegova voditeljica Marijana Mustać.

O neadekvatnim uvjetima u ovom prihvatilištu životinja već se puno govorilo. Problemi s kojima se svakodnevno bore su nedovoljan kapacitet prostora, nedovoljan budžet za sterilizaciju, kastraciju i cijepljenje pasa, čest izostanak hrane i vode, ali i prostor iz kojeg životinje lako mogu pobjeći, šetati ulicama grada i preplašiti građane. Zima je također sirova prema čovjekovu najboljem prijatelju smještenom na Žmirićima jer nema adekvatno sklonište od hladnoće, snijega i leda.

Nedavno je problem azila ponovno stavljen u središte zanimanja kada je vijećnik Mladen Meštrović (Most) na sjednici Županijske skupštine pitao na koji način se Županija misli uključiti u rješavanje problema necijepljenih pasa koji lutaju kvartom. Župan Božidar Longin na to je odgovorio kako se osobno uvjerio da je azil "jeza" i da je već o tome obavijestio gradonačelnika Branka Dukića.

Donirajte i hranu

– I sama sam svjesna da azil nije po pravilniku i, vjerujte mi, najviše bih voljela da jest! Župan je bio kod nas, baš nekako pred izbore. Došao je donirati hranu i vidio je tek nekoliko bokseva na početku, ne i cijeli prostor. Mi smo azil koji već 13 godina postoji zahvaljujući stranim donacijama, a ne novcu Grada Zadra. No, to nije do volontera ni do građana, nego do gradske vlasti – naglašava Marijana, te dodaje kako jedva čeka trenutak kada će s novoizabranom vlašću moći sjesti za stol i dogovoriti bolju suradnju jer su im potrebe ogromne.

Voda za pse je sada osigurana za otprilike četiri tjedna i sve bi trebalo biti u redu ako više ne bude požara. No problem azila i dalje ostaje otvoreno pitanje, ne samo grada Zadra, nego i čitave županije diljem koje se udomljavaju životinje s ulice. Ako i sami želite pomoći, prema riječima voditeljice, donacije hrane azilu uvijek su dobrodošle, a trenutačno im je najpotrebnija hrana za štence.

01. svibanj 2024 12:31