StoryEditorOCM
4 kantunaLAGANINI: MINISTAR MARIĆ U KRATKIM HLAČAMA ODRŽAO PRESICU

Želimo olakšati poduzetničku klimu u Hrvatskoj i staviti pod kontrolu zlouporabe!

18. kolovoza 2018. - 16:10
ministar_maric11-180818

- Želimo olakšati poduzetničku klimu u Hrvatskoj i staviti pod kontrolu zlouporabe koje smo uočili u proteklim godinama - rekao je u subotu u Zadru ministar Zdravko Marić nakon što je Ministarstvo financija u javnu raspravu uputilo paket od čak devet zakona kojima predlaže niz izmjena u području poreza i doprinosa. Ministar financija naglasio je na zadarskoj rivi gdje je bio s Grozdanom Perić, predsjednicom saborskog odbora za proračun i financije, te gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem, kako novim izmjenama treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo u Hrvatskoj.

- Rasprava o izmjenama će biti do 6.rujna. Dobili smo već nekoliko komentara - rekao je Marić u kratkim hlačama, te naglasio kako Vlada želi stimulirati, poticati i olakšavati poduzetništvo gdje god može.

- Danas je 175 tisuća članova uprava trgovačkih društava. Od njih svega 460 prijavljeno kao članovi uprave, a da nisu u radnom odnosu s tim poduzećem. S druge strane imamo oko 65 tisuća članova uprave koji jesu u radnom odnosu, a preko 100 tisuća su direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, obrtnici, paušalisti, OPG-ovci. Zakon se ne odnosi na one direktore koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, već ciljamo na druge pojavne oblike kad su se prijavljivali na mininalne plaće ili nepuno radno vrijeme.

Mi dolazimo ne do teoretske, već do vrlo praktične situacije da vi danas u Republici Hrvatskoj za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću odnosno 48 kuna mjesečno imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž. E, to je taj element na koji smo između ostaloga ciljali, jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika dohodaša u odnosu na ove poduzetnike odnosno članove uprave – rekao je.

Hoće li smanjenje stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće dovesti i do smanjenja uvoza tih proizvoda rekao je da će se to regulirati pravilnikom. Na pitanje hoće li trgovci umjesto pojeftinjenja proizvoda, razliku u smanjenju davanja stavljati sebi u džep odgovorio je da će tržište učiniti svoje.

- Tržište će učiniti svoje jer je poglavito u segmentu maloprodaje hrane poprilično konkurentno u Hrvatskoj  – zaključio je Marić u Zadru.

19. travanj 2024 18:42