StoryEditorOCM

ŽELJKO ROGIĆ NA ČELU (PO)NAJBOLJEG SUDA U HRVATSKOJ - Uskoro će predmeti iz Zagreba i Splita dolaziti u Zadar!

Piše PSD.
30. lipnja 2015. - 12:59
zeljko_rogic11-190413

U jednom od svojih medijski najeksponiranijih poteza, predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić svojedobno je odlučio pustiti bradu sve dok sud kojeg vodi ne bude imao manje od 10.000 neriješenih predmeta. Mada su njegovi protivnici smatrali da je riječ o populističkoj predstavi za javnost, Rogić je u jednom trenutku bio na samom "rubu brijanja": broj neriješenih predmeta sveden je na 10.135! A onda je u jednom jedinom danu, i to baš 1. travnja, brojka skočila na 15.383 neriješena predmeta.

- Radi se o reorganizaciji sudova kojom je nadležnost Općinskog suda u Zadru proširena na područja sudova iz Paga i Benkovca, pa su nam pribrojeni i njihovi neriješeni predmeti. Primjerice, tog smo dana u Zadru imali 133 neriješena zemljišno-knjižna predmeta, što je dnevni priliv, a samo iz Paga došlo nam je oko 1.500 neriješenih ZK predmeta, stotinjak iz Benkovca, desetak iz Obrovca. Broj neriješenih ZK predmeta u travnju i svibnju opet je skresan na 1.303 predmeta, objašnjava Rogić navodeći kako je naložio prekovremeni rad sudaca koji od 1. lipnja pa do 31. kolovoza rade na predmetima iz Paga dok ne budu svedeni na "dnevni priliv".

Rogić je itekako zadovoljan izvještajem Vrhovnog suda o radu hrvatskog pravosuđa u 2014. godini, jer zadarski sud po statističkim pokazateljima treću godinu zaredom spada u sam vrh hrvatskih sudova.

- Imali smo 35.080 zaprimljenih, a 39.010 riješenih predmeta. Važno je što nama, za razliku od nekih drugih sudova, u tu statistiku ulaze i ostavinske rasprave koje vode javni bilježnici, ali ti predmeti i dalje ostaju sudski predmeti. Zadovoljan sam jer se ovim ponavljanjem najboljih rezultata u državi pokazuje da nije riječ o slučajnosti, nego plodu dobre organizacije i rada svih naših sudaca, savjetnika, službenika i namještenika. Mi praktično svakodnevno pratimo vlastitu ažurnost i to je temelj uspjeha. Ne bih bio iznenađen da uskoro počnemo preuzimati predmeta iz Zagreba ili Splita, kaže Rogić.

Što je s takozvanim "starim predmetima", starijima od tri godine?

- Početkom 2014. smo ih imali 4.986, a početkom 2015. godine 3.648, što znači da smo tu brojku smanjili za 1.338 predmeta. Posebno me raduje što smo među najboljim sudovima u RH i po broju vraćenih presuda od strane sudova višeg reda, jer to znači da nismo izgubili na kvaliteti presuda, zaključuje Rogić.

Predrag Opačić

 

ŠTO JE S KATASTARSKOM IZMJEROM: Pet predmeta je na čekanju, 10 je u radu
- Što se katastarskih izmjera tiče, trenutno radimo na deset katastarskih općina, a pet je takvih predmeta na čekanju i mahom se radi ne o cijelim nego o dijelovima nekih katastarskih općina. Tu imamo problem manjka kadra. Ti predmeti ne ulaze u statistike, jer se radi o izvanrednom, a ne redovnom poslu sudova, ali čak i da ulaze u statistiku, opet bi se vidjelo da je OS u Zadru napravio daleko više od ostalih sudova u Hrvatskoj, kaže Željko Rogić.



PARNIČNA STATISTIKA IZ 2015. GODINE: Potvrđeno 449 odluka, 11 ukinuto
Po broju neriješenih kaznenih predmeta prvog stupnja i omjeru broja riješenih i primljenih predmeta Općinski sud u Zadru je među najboljim sudovima slične veličine u Hrvatskoj. Lani je zaprimljeno 734, a riješeno 867 predmeta ili 118.12 posto. Što se građanskih predmeta tiče, zaprimljeno ih je 12.743, a riješeno 15.802.
U prvih pet mjeseci ove godine 449 parničnih presuda je potvrđeno, 120 ih je preinačeno, a ukinuto je njih 111.


06. svibanj 2024 22:55