StoryEditorOCM
4 kantunaVJEROVALI ILI NE

Zgrada Zadarske županije na vrhu Poluotoka prelazi u ruke Zadarske nadbiskupije! Ništa od hotela, u nekadašnji Dom JNA uselit će crkvena knjižnica

Piše AVŠ
15. veljače 2022. - 11:13

U nekadašnji Dom JNA na vrhu Poluotoka, odakle će uskoro iseliti Zadarska županija, neće ni hotel ni drugi sličan sadržaj. 

Informaciju kako u taj rezidencijalni objekt prelazi u vlasništvo Zadarske nadbiskupije, kao obeštećenje za oduzetu crkvenu imovinu u Zadru, jutros su potvrdili iz same Nadbiskupije.

"Pregovori s Vladom RH kao i s nadležnim Ministarstvom su u tijeku i vode se u vidu obeštećenja za oduzetu imovinu Crkvi u Zadru.

Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Kad se dogovor postigne, javnost će biti obaviještena- stoji u odgovoru iz Nadbiskupije. 

Zadarska nadbiskupija bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu „Metropolitanu“.

"Spomenuta dva fonda, naime, nalaze se u neadekvatnim uvjetima i nisu prezentirani javnosti.

Prostor sadašnjeg Doma županije jamčio bi adekvatnije zbrinjavanje i prezentaciju spomenute građe, a to bi bilo znanstveno prikladnije. Dio zgrade mogao bi uz to služiti i za druge administrativne poslove Nadbiskupije- stoji u odgovoru iz Zadarske nadbiskupije. 

24. travanj 2024 22:14