StoryEditorOCM
4 kantunaLIJEPI, A OPASNI ZADARSKI BEDEMI

Živica ne jamči sigurnost od padova u parkovima, jedino rješenje je fiksna ograda!

Piše M. Kalajžić
20. veljače 2019. - 09:46
park1-150219

Prošle je godine došlo do tragedije u kojoj je poginuo 21- godišnji Nizozemac koji je noću, oko 1.30 sati pao s bedema Perivoja kraljice Jelene Madijevke.

Mladi Nizozemac s društvom se zabavljao u klubu "Ledana" u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, a pao je sa desetak metara visokog bedema u podnožje skladišta kojeg koristi gradska tvrtka "Nasadi". Tri godine prije došlo je do još jednog tragičnog pada s gradskih bedema. Oko 3,20 minuta zadarski su policajci dobili obavijest da se u podnožju gradskih bedema uz nekadašnji autobusni kolodvor nalazi teško ozlijeđena osoba, pa se pretpostavljalo da je do ozljeda došlo zbog pada s bedema. Ekipa Hitne pomoći prevezla ga je u Opću bolnicu Zadar, ali je ujutro iza šest sati mlađi državljanin Švicarske preminuo.

Iste godine građani su u podnožju gradskih zidina pronašli 32-godišnjeg Irca s otvorenim prijelomom noge i brojnim hematomima po tijelu. Sa zidina je iste godine pao i 27-godišnji Osječanin, 33-godišnji francuski državljanin, 23-godišnji državljanin Srbije te 24-godišnji Norvežanin. Teško je ozlijeđen i 16-godišnji zadarski srednjoškolac koji je pao sa bedema dok je bio u društvu sa još petero vršnjaka...

Zadarski su parkovi i bedemi lijepo mjesto za šetnju, ali i puni opasnih mjesta gdje se nepažnjom, uslijed alkoholiziranosti i prevelike opuštenosti, ali i pukim nesretnim slučajem, lako može pasti i poginuti. Da se ne spominje koliko su gradski parkovi opasni za djecu koje tete iz vrtića često vode u šetnju ili za turiste koji zaborave na opasnosti omamljeni ljepotama zadarskih vizura. Hoće li se i u kojoj mjeri obnavljati opasna mjesta u gradskim parkovima i bedemima, poput zida koji je popustio i urušio se u perivoju Vladimira Nazora pored uprave Nasada, pitali smo pročelnika Robertina Dujelu.

- Za zid koji se kod ulaza u Gimnaziju urušio uslijed poplava, mi smo osigurali to mjesto i odložili kamen, pohranili ga na palete te ga izmjestili. Trenutno je na poziciji Odjel za graditeljstvo da projektira i izvrši sanaciju toga zida. Tu se radi od dijelu javne površine koja je u nadležnosti Grada Zadra, a perivojima inače upravljaju Nasadi i to od 2011. godine. Sigurno je da treba spriječiti nesretne slučajeve postavljanjem ograde gdje god je to potrebno i to ne zelenom ogradom odnosno živicom već čvrstom ogradom. Ako će to biti na mjestu gdje će se mladost okupljati, onda to svakako treba biti fiksna i osigurana ograda - kazao je Dujela.

Direktor Nasada Lenko Ugrinić također se slaže da tzv. zelena ograda ne može biti sigurna za sprječavanje padova s gradskih bedema u perivojima.

U konkretnom slučaju, nesretni mladić mislio je da se iza zida visokog 1.10 nalazi ravna površina, a bila je rupa od pet metara. Doskočio je s obje noge na zid, ali kako se zaletio, produžio je naprijed i pao. Gdje god postoji živica mi je nadosađujemo, ali živica nije ograda, a bedemi su visoki po pet ili čak sedam metara. U perivoju iznad Ulice Kreše Ćosića, postavili smo metalnu ogradu u dužini od pet metara jer je zemlja na tom dijelu bedema lošija i slabije se razvija živica. Upravo da se noću netko ne bi išao zavlačiti po kantunima, najbolje je staviti ogradu. Doduše uvijek može netko pasti negdje s bedema, jer živica nije ograda. Treba se držati staza i putova i onda nitko neće pasti. Ali kad je bio koncert Manu Chao i drugih glazbenika na Đilu, svatko je pokušao naći bolje mjesto pa je bilo guranja uz sami rub bedema, pa je u takvim situacija uvijek rizik da netko padne. Ograda je ipak nabolja opcija, ali to nije naš dio posla. Mi brinemo o zelenim površinama. Imali smo sličnu situaciju na Karmi, pa na Punti Bajlo gdje su borovi gdje je također postavljena ograda. Gdje god se može, stavljaju se te ograde da se ne bi šetači noću prevarili pa pali. Ograde bi trebao postavljati Grad Zadar, a to je opet vezano sa novčanim sredstvima kojih je uvijek nedovoljno – zaključuje Ugrinić.

 

Nasadi su održavajući zelene površine zatražili da se popravi podlokani dio obale između bazena i Elektre. Tamo su nakrivljeni borovi i kamena plaža ispod parkića je devastirana.
Najlakše je ispilati borove, ali mi to ne želimo već želimo sanirati i sačuvati stabla. Ako već negdje moramo pilati, onda sadimo nova stabla. Kad je nevrijeme, nije se dobro zadržavati ispod takvih nagnutih stabala jer ih može udariti grom ili slomiti udar vjetra pa se na taj način može i stradati – upozorava Ugrinić.
24. travanj 2024 00:12