StoryEditorOCM
4 kantunaOBROVAČKI KOMUNALCI USRED SEZONE UŠLI U ŠTRAJK, S ULICA NITKO NE UKLANJA SMEĆE

Znamo da grad i Karin do srijede mogu izgledati kao Napulj, ali više nismo mogli trpjeti: nismo ni mi smeće i nismo tražili astronomske plaće!

24. lipnja 2019. - 21:59
obrovac10-081018

U ponedjeljak nitko nije kupio ni odvozio smeće na cijelom području Grada Obrovca jer su gotovo svi radnici tamošnjeg komunalnog poduzeća „Infra-grad“ ušli u štrajk! Još prije 15 dana održali su jednodnevni štrajk upozorenja, ali se ni Nadzorni odbor tvrtke, ni njen direktor ni gradonačelnik Ante Župan u ime Grada Obrovca kao stopostotnog vlasnika „Infra-grada“, nisu odazvali radničkim pozivima na razgovore oko zahtjeva koje su javno iznijeli. Zbog te „tišine“, radnici su danas bili u štrajku, ali najavljuju da će, ako se ništa ne promijeni, štrajk biti nastavljen i u srijedu.

- Još iza Nove godine smo tražili potpisivanje kolektivnog ugovora s definiranjem vrijednosti boda, povećanjem plaća i definiranjem regresa i božićnica. Dugi niz godina se prema nama ponašaju diskriminirajuće, kao da smo smeće. Radnici imaju plaću oko 3.300 kuna, ja sam vozač i imam 3.900 kuna, a svaki od naših radnika ne radi samo jedan nego više poslova, pa je omjer plaća i obavljenog posla nerealan. Nismo to mogli dalje trpjeti i odlučili smo ići u štrajk, kaže Mario Vrkić, predsjednik Štrajaškog odbora i predstavnik radnika u Nadzornom odboru.

- Nismo mi tražili neke astronomske plaće, ali mislimo da radnici zaslužuju oko 4.000 kuna s obzirom na sve što rade. Međutim, direktor Mate Karamarko nas je ignorirao, a taj čovjek sa 72 godine radi četiri sata. Osim mene, u NO sjede dva člana HDZ-a i dva člana SDSS-a koje je imenovao Grad i koje ne zanima što se događa u „Infra-gradu“, ali ni oni nisu reagirali, a predsjednik NO Joso Jurjević mi je rekao da je on „samo član“ što nije točno, jer kao predsjednik ima ovlasti sazivati NO i odrediti dnevni red. A gradonačelnik Župan nam je poručio da svoje probleme rješavamo u poduzeću i na Nadzornom odboru, navodi dalje Vrkić objašnjavajući kako je došlo do štrajka komunalaca na početku turističke sezone.

- U međuvremenu nam je direktor dao nekakvu svoju sistematizaciju, ali niti ju je stavio na oglasnu ploču, niti je vodio ikakve razgovore s predstavnicima sindikata i radnika. Nismo više mogli izdržati takav odnos prema nama, pa je u ponedjeljak od 17 zaposlenih njih 15 stupilo u štrajk, kaže Mario Vrkić.

U Štrajkaškom su odboru odlučili svoju akciju nastaviti i u srijedu, a kako je u utorak praznik, to znači da najmanje tri dana smeće nitko neće skupljati i odvoziti.

- Svjesni smo mi toga, znamo da je počela turistička sezona i da će najpogođeniji biti grad Obrovac i Karin koji bi do srijede mogao sličiti na Napulj! Znamo da naši građani i mještani okolnih mjesta nisu ništa krivi, ispričavamo im se za sve nevolje koje će imati za vrijeme štrajka, zbog toga nam je jako žao, ali mi više nismo mogli trpjeti ovakav odnos prema nama, zaključuje Mario Vrkić.

 

DOGRADONAČELNIK SLOBODAN JURJEVIĆ: Ovo je preradikalna mjera!

- Štrajk u turističkoj sezoni je preradikalna mjera, radnici i njihovi sindikalni predstavnici su bili nestrpljivi. Njihove plaće i sva ostala prava su regulirana pravilnicima, a kako je riječ o poduzeću s malim brojem zaposlenika, ne postoji zakonska obveza kolektivnog pregovaranja. Međutim, sjest ćemo i razgovarati, da vidimo što možemo učiniti, jer štrajk u sezoni nikome nije u interesu, a najmanje našim građanima i stanovnicima, kaže obrovački dogradonačelnik Slobodan Jurjević.

25. travanj 2024 07:24