StoryEditorOCM
4 kantuna"NEMA DOGOVARANJA"

Znanstvena knjižnica još uvijek čeka imenovanje vršitelja dužnosti. Radeta: Ako HDZ bude otezao s natječajem, tražit ćemo raspuštanje upravnog vijeća!

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. kolovoza 2021. - 21:08

Prošlo je točno 20 dana od povijesne sjednice gradskog vijeća, prve na kojoj HDZ nije imao većinu i prve na kojoj nije prošao prijedlog upravnog vijeća jedne gradske ustanove za izbor ravnatelja.

Marijana Senkić Klapan, zamjenica aktualnog ravnatelja Mira Grubića koji nije imao potrebne kvalifikacije za još jedan mandat, nije izabrana za novu ravnateljicu Znanstvene knjižnice unatoč tome što ju je na to mjesto predložilo upravno vijeće na čelu s Davorom Arasom.

Klapan je dobila deset glasova 'za', protiv nje je ruke podignulo 15 vijećnika dok suzdržanih nije bilo. Druga kandidatkinja, koja se javila na natječaj za ravnateljicu Znanstvene knjižnice, bila je dr.sc.Tatijana Petrić, nekadašnja ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. I upravo činjenica da njezin životopis, niti kvalifikacije, uopće nisu stigli do gradskih vijećnika, a kamoli da se o njoj raspravljalo kao o ravnopravnoj kandidatkinji, dovela je do toga da se natječaj proglasi namještenim i netransparentnim, te da gradski vijećnici traže poništenje tog natječaja.

- Ovo je povijesni dan nade za Zadar jer ova točka neće biti izglasana baš zbog vaše bahatosti u HDZ-u, koju ste ovdje prezentirali. Rezultati natječaja do sada su se dogovarali izvan institucija ovog grada. Sada se prvi put dogodilo da smo pokazali da natječaji za rukovodeća radna mjesta mogu biti stvarni, a ne napisani za nekoga. Biramo hoće li ovo biti natječaj ili ne, hoćemo li izabrati instituciju koja će biti mrtva i nepotrebna ili živa i potrebna ovom gradu. Mi imamo i zalažemo se za prave vrijednosti, biramo nadu. Ako odbijemo ovu kandidatkinju, otvorili smo nadu gradu Zadru i njegovoj djeci- kazao je tada novi predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i svojim nadahnutim govorom najavio kako je izbor ravnatelja Znanstvene knjižnice, ustanove koja je do sada godinama izvan bila izvan fokusa javnosti, postalo političko pitanje par exellence.

Točno 20 dana nakon te povijesne sjednice, novi je natječaj za ravnatelja na čekanju, a još uvijek nije izabran niti vršitelj dužnosti koji bi Znanstvenu trebao voditi do kraja tog izbora. Predsjednika upravnog vijeća, 88-godišnjeg Davora Arasa, jučer smo pitali kad će se ponovno sastati i odlučivati o imenovanju.

- Upravno vijeće predložit će Gradskom vijeću ime v.d. ravnatelja koje će biti prihvaćeno jer je tako predviđeno poslovnikom. Nakon imenovanja vršitelja dužnosti, imamo rok od godinu dana raspisati novi natječaj. Hoće li to biti za tri ili za šest mjeseci, nije važno jer će sigurno biti u zakonskom roku- kazao nam je Aras.

Na pitanje ima li upravo vijeće kandidata za vršitelja dužnosti, Aras kaže:

- To može biti svatko tko udovoljava uvjetima iz prvog natječaja. Dakle, to može biti ona kandidatkinja koja je prvi put predložena, ali nije prošla, a može biti i ona koja nije predložena, ali se kandidirala. U svakom slučaju, sadašnjem ravnatelju Grubiću mandat istječe sredinom studenog i do tada imamo vremena. Bitno je da brod nije bez kapetana- poručuje Aras.

Dugo čekanje na novi izbor i rastezanje priče do krajnjeg datuma, međutim, nije prihvatljivo SDP-ovom klubu vijećnika. Daniel Radeta, SDP-ovac koji je na čelu gradskog Odbora za izbor i imenovanja, kaže kako je procedura jasna, kao i rokovi, koji se ne mogu na silu mijenjati.

- Međutim, ukoliko se dogodi situacija da HDZ oteže s izborom kako bi se dobilo na vremenu, tražit ćemo poništenje ovog sastava upravnog vijeća. Jer očito u tom slučaju nije cilj izabrati najboljeg kandidata nego njima najboljeg kandidata. Ova priča još nije ni gotova ni konačna- kaže Radeta.

Iako se u kuloarima već spominje moguće rješenje iz struke, nepolitičko, koje bi zadovoljilo sve tri stane, a posebno Meštrovićev klub koji inzistira na potpunoj apolitičnosti u zamjenu za ruke svojih vijećnika, Radeta kaže kako se do sada ni s kime nije razgovaralo na ovu temu.

- Niti će u tom smislu, jer nas zanima samo izbor najboljeg kandidata. I bio bih najsretniji da se na natječaj javi njih 15, pa da odlučujemo čiji je životopis najbolji. Ako HDZ ima boljeg kandidata ili dobar prijedlog, ja nemam nikakav problem to podržati. Nema više dogovora među klubovima, niti razgovora ovakve vrste, nedavna priča s prirezom pokazuje u kojem smjeru ćemo raditi. Mi ćemo svoje prijedloge iznositi javno, na gradskom vijeću, i tamo će se o njima raspravljati, a ne se potajno dogovarati između klubova oko svojih interesa. Nismo više djeca u vrtiću, građani od nas puno više očekuju- poručuje Radeta.

19. travanj 2024 14:46