StoryEditorOCM
4 kantunaIZMJENA ULOGA U SLUČAJU PEGLANJA KARTICE U NP PAKLENICA: BIVŠI OPTUŽENIK POSTAO SVJEDOK OBRANE

Zoran Šikić: Novac sam trošio u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku! Državni odvjetnik Sokol opravdavao se zašto je odustao od progona Šikića!

3. lipnja 2019. - 22:40
presuda_sikic_marasovic1-100415

“Novac je potrošen u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku”, rekao je bivši ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica i bivši HDZ-ov državni tajnik za kulturu Zoran Šikić (55) na Županijskom sudu u Zadru gdje je u ponedjeljak svjedočio u istom postupku u kojem je prethodno bio optužen da je kao pomoćnik i državni tajnik u Ministarstvu kulture doktorirao “na račun” Nacionalnog parka Paklenica, te “peglao” njihovu karticu.

- Tim novcem nisam plaćao privatne troškove već sam lobirao za Paklenicu, za dovršene i započete projekte jer sam u to vrijeme bio član pregovaračkog tima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju - rekao je na sudu gdje se pojavio kao svjedok obrane tadašnje ravnateljice Paklenice Josipe Marasović (52) s kojom je bio na optuženičkoj klupi od podizanja optužnice 2013. godine.

Iz optužbe za krivnju Šikića je izbacilo tužiteljstvo koje je na prethodnom ročištu odustalo od njegovog progona zbog nedostatka dokaza.

- Što god neki mudraci u gradu Zadru mislili, s razlogom sam odustao od kaznenog progona. Kao profesionalac znam što mogu dokazati, zato sam i odustao - naveo je zastupnik optužbe Denis Sokol koji je osjetio potrebu za objašnjenjem jer se prethodno isto tužiteljstvo žalilo na prvostupanjsku osuđujuću presudu za Šikića i Marasović zbog preniskih kazni.

Presudom Županijskog suda u Zadru, Marasović je, naime, osuđena kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, dok je Šikić osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine.

Sokol je rekao kako je postupao sukladno odluci Vrhovnog suda koji je tu presudu ukinuo navodeći kako "Županijski sud nije utvrdio odlučne činjenice vezane uz poticanje Šikića na kazneno djelo prema Marasović".

Prethodno je ročištu zbog toga ponovno ispitao dvojicu svjedoka, djelatnike parka, Slavena Bušljetu i Gordana Lukača, koji su potvrdili da nemaju saznanja kako je Šikić utjecao na odluke Marasović u odnosu na zadržavanje kartice i sufinanciranje doktorata.

- Znam što mogu dokazati. Odustao sam od progona, no tražio sam oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od Šikića - rekao je Sokol, što je Šikić u međuvremenu odbio putem dopisa punomoćnika Ive Brkića.

- Nisam stekao nikakvu protupravnu imovinsku korist. Protivim se tom zahtjevu. Paklenica je tim novcem kojim sam lobirao dobila više od tri milijuna kuna. U dubrovačkom hotelu Argentina sam primjerice od Monaca dobio sredstva za razminiranje u visini od 150 tisuća kuna - posvjedočio je navodeći kako je smatrao da je jedino ispravno da je sve što je činio za park išlo sa računa parka, a ne Ministarstva kulture jer bi ti troškovi išli onda iz državnog proračuna i za njih bi smatrao da se troše nenamjenski.

- Nemam ništa dodati. Krivnju poričem - rekla je jučer Marasović koja je ostala jedina optužena u ovom postupku.

Podsjetimo, temeljem kaznene prijave također sada bivšeg ravnatelja parka Zlatka Marasovića, zadarsko ŽDO je prije šest godina podignulo optužnicu protiv Marasović i Šikića za stjecanje protupravne imovinske koristi na štetu NP Paklenica.

Prema optužnici, Marasović je na poticaj Šikića zloupotrijebila položaj i ovlasti tako da mu je kao bivšem ravnatelju NP Paklenica dala službenu kreditnu karticu parka koju je on koristio pet godina i sedam mjeseci, i to dok je bio na dužnosti pomoćnika (2005.-2007.), a potom i državnog tajnika (2007.-2011.) u Ministarstvu kulture, navodno za potrebe reprezentacije i lobiranja u interesu parka, a zapravo za osobne troškove po restoranima, trgovinama i hotelima.

Na taj je način Šikić potrošio 57.246,94 kune. Osim toga Marasović je Šikiću u razdoblju od 2007. do 2009. omogućila, također na njegov poticaj, sufinanciranje izrade doktorske disertacije u visini 24 tisuće kuna, čime je Šikić stekao protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 81.246,94 kune.

Nakon završetka mandata u Ministarstvu Šikić od 2012. godine radi na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Četiri godine u ministarstvu radio je kao državni tajnik za zaštitu prirode, a prije toga je kao pomoćnik dvije godine vodio Upravu za zaštitu prirode, bio je dakle izravno odgovoran za rad nacionalnih parkova i parkova prirode, pa tako i nadređen ravnateljici Josipi Marasović u NP Paklenica. Doktorirao je na temi iz ekologije na primjeru PP Vransko jezero.

Suđenje se nastavlja 4. srpnja kada će se iznijeti završni govori obrane i optužbe.

 

Šikić postavio Marasović za ravnateljicu

Na upit tužitelja Denisa Sokola je li bio svjestan da službenu kreditnu karticu parka mora vratiti najkasnije do 15.travnja 2005., Šikić je odgovorio da je “bio svjestan”, ali da ravnateljica može sama donijeti pisanu odluku da karticu i dalje koristi. Sokolu je odgovorio i da misli da nije bio u sukobu interesa kada je u tri navrata tražio sufinanciranje doktorata.
- Paklenica je imala osigurana sredstva za doškolovavanje i znanstveno istraživanje. Mislim da sam imao pravo zatražiti sufinanciranje doktorata jer nisam imao to pravo kao dužnosnik Ministarstva. Iz tih su istraživanja objavljeni međunarodni radovi - rekao je.
Zbog čega jednostavno troškove nije plaćao karticom Ministarstva, Sokolu je odgovorio kako je smatrao da ono što radi za park ne treba ići iz državnog proračuna.
Na upit sutkinje Sandre Radanović je li on postavio ravnateljicu Marasović na čelo parka, Šikić je odgovorio kako je jedino ona imala uvjete, ali da je on prethodno za ravnatelja predložio dr. Gordana Lukača.

26. travanj 2024 08:08