StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA SEZONA

Zračna luka Zadar ove će godine imati promet od 150 tisuća putnika. Lani ih je bilo 800 tisuća...

Piše AVŠ
14. srpnja 2020. - 17:33

Prošlog vikenda kroz Zračnu luku Zadar prošlo je 3870 putnika. U usporedbi s lanjskim, promet je manji za 70 posto, a ako je suditi po prognozama, te će se brojke preslikati i na cijeli sedmi mjesec. Naime, očekivani tjedni promet u srpnju je oko 60 komercijalnih zrakoplova, odnosno 120 rotacija, dok se tijekom kolovoza očekuje 70 komercijalnih zrakoplova ili 140 dolazaka i odlazaka.

- Iako je u ovom trenutku teško i nezahvalno davati bilo kakve prognoze, u srpnju očekujemo oko 33 tisuće putnika, a u kolovozu oko 60 tisuća. Do kraja godine ukupni promet trebao bi dostići brojku od oko 150 tisuća putnika, što je 19 posto prošlogodišnjeg rezultata – kažu u upravi Zračne luke Zadar o sezoni koja je, da se nije dogodila korona, po svemu trebala biti rekordna.

Prošle godine promet na zadarskom aerodromu porastao je za 30 posto u odnosu na 2018. godinu, a kraj godine dočekali su s preko 800 tisuća putnika. Na krilima tih rezultata, koji su bili najbolji u povijesti zadarskog aerodroma, ovo ljeto dočekivalo se još ambicioznije. Najbolje to ilustriraju projekcije najvećeg niskotarifnog prijevoznika na svijetu, irskog Ryanaira, koji je na početku 2020. godine najavljivao kako će na 30 linija i svojom bazom u Zadru ove sezone prevesti ukupno 670 tisuća putnika, čak 50 posto više nego godinu ranije. Umjesto toga, Ryanair trenutno leti na svega deset linija, a baza u kojoj su osam mjeseci trebala biti stacionirana tri zrakoplova s osobljem, odgođena je do ljeta 2021. godine.

Osim Ryanaira, čiji je udio u prometu daleko najveći s gotovo 70 posto, prema zadarskom aerodromu trenutno leti još deset zrakoplovnih kompanija koje Zemunik povezuju s 29 europskih destinacija. Hoće li se taj broj zadržati ili povećati u idućoj sezoni, trenutno nitko ne želi prognozirati. Jer teško je reći što će biti idući mjesec, a kamoli iduće ljeto.

25. travanj 2024 18:41