StoryEditor
4 kantunaGUSTA MAGLA NAPRAVILA KAOS NA ZADARSKOJ ZRAČNOJ LUCI

Zrakoplov koji nije mogao sletjeti na Zemunik vratio se s putnicima nazad u Njemačku!

Piše AVŠ
23. listopada 2019. - 17:00
EW_319_D-ABGK_ZAD_2017_ZAD

Gusta magla koja se spustila nad Zadrom u utorak navečer i srijedu ujutro izazvala je pravi kaos na zadarskoj zračnoj luci. Linija iz Pule je otkazana, Ryanairov zrakoplov koji je trebao sletjeti u srijedu rano ujutro sat je vremena zbog magle kružio nebom nad gradom, a najgore su prošli putnici Eurowingsa koji su u utorak navečer, umjesto planiranog slijetanja na Zemunik, vraćeni nazad u njemački grad Koln odakle su poletjeli sat i pol vremena ranije!

U zrakoplovu je bilo 50-ak putnika, među njima i 60-godišnja Zadranka koja se vraća kući iz Njemačke.

- Zrakoplov je već u polijetanju kasnio sat i 15 minuta, tako da smo iznad Zadra stigli kasnije nego je planirano, oko 22 sata i 40 minuta. Pilot je prvo pokušao sletjeti, ali magla je bila toliko gusta da je morao odustati. Nakon toga 20 je minuta kružio iznad grada i ponovno slijetanje pokušao oko 23 sata, a kad po drugi nije uspio, zaokružio je i vratio se nazad u Koln. Zašto nismo sletjeli na neku bližu zračnu luku u Hrvatskoj, Split ili Zagreb, nismo dobili nikakvo posebno objašnjenje- priča nam putnica.

Iako nam ni na zadarskom aerodromu nisu mogli dati odgovor na ovo pitanje, objašnjenje vjerojatno leži u činjenici da je njemački Koln, inače velika zračna luka, glavna baza Eurowingsa i da je avioprijevozniku ta varijanta bila najpovoljnija. Jer izvanredno prizemljenje zrakoplova na drugom aerodromu znači i izvanredni trošak za avio kompaniju. Po povratku u Koln putnicima je ponuđeno plaćanje troškova hotela i taksija. Dio putnika vratit će se u Zadar njihovim zrakoplovom iz Dusseldorfa u srijedu navačer, a drugi dio je odletio Ryanairovim letom iz Kolna odmah u srijedu ujutro.

Međutim, ni putovanje tim zrakoplovom nije prošlo bez problema zbog magle jer je zrakoplov letio iznad zadra gotovo sat vremena prije nego je uspio sletjeti. Kako nam je ispričala putnica koja je tim zrakoplovom stigla danas u Zadar, kabinsko osoblje ih je odmah pripremalo na to da su uvijeti za slijetanje na Zemunik jako loši, vidljivost nikakva i da postoji vrlo velika vjerojatnost da će produžiti za Pulu i tamo čekati dopuštenje za slijetanje.

- Zaista se ništa nije vidjelo, izgledalo je kao da je ispod nas gusta zavjesa. Ali, pilot nije želio odustati na prvu pa smo kružili 15-ak minuta i tražili odobrenje. Kad ga nismo dobili, ponovno smo kružili iznad grada 45 minuta. Tada smo dobili dopuštenje za slijetanje i sretno se prizemljili. Svaka čast pilotu na ustrajnosti i hrabrosti, gore iz naše pozicije nije izgledalo lijepo- kaže putnica.

Prije tog zrakoplova, zbog magle nije sletio ni avion Croatia Airlinesa iz Pule čiji je dolazak bio očekivan u 6 sati i 30 minuta.

Izdvojeno

08. ožujak 2021 09:20