StoryEditor
4 kantunaEKOLOŠKA KATASTROFA

Zrmanja i Novigradsko more zagađeni mazutom

Piše Edi Škovrlj/IMS/HRT
24. prosinca 2019. - 16:08
ZD-TVD2-Mazut_na_Zrmanji_IT-eskovrlj_frame_790_01.688x388_q85_crop_upscale (1)

 

U rijeku Zrmanju, nabujalu od kiše, dospio je mazut koji rijeka nosi sve do Novigradskog mora. Pretpostavlja se da mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Onečišćenje je veliko i prijeti jednoj od naših najljepših rijeka na kojoj cijeli taj kraj gradi turističku budućnost- javlja HRT.

Tek iz zraka otkrivaju se golemi razmjeri onečišćenja. Mazut pliva cijelom Zrmanjom, a zahvaljujući dronu točno je vidljivo na kojem mjestu izbija iz podzemlja. Podzemnom kanalima, usred velikih kiša, mazut iz, očito, aljkavo sanirane tvornice Glinice dospijeva u Zrmanju.

- Prilikom demontaže spremnika u njima je bilo metar mazuta. Spremnici su odnešeni mazut pušten u podzemlje, kaže Ante Nekić iz Maslenice. Novigradsko more nakon obilnih kiša ne samo da je onečišćeno nego je i opasno za plovidbu. Prekriveno je slojem mazuta. Kad puše jugo ugroženi su stanovnici Maslenice, a po buri mazut vjetar nosi u Novigrad.

I kontejner pun svijeća u Novigradsko more je doplutao sa Obrovačkog groblja udaljenog 11 kilometara. Nije ovo prvi put da mazut pliva Zrmanjom i morem. U posljednjih 20 godina nakon obilnih kiša, to je učestala pojava. No od mjerodavnih, nitko ni prstom da makne, kaže Joso Maruna.

Zrmanja i Novigradsko more skrivene su prirodne oaze koje turisti sve više otkrivaju i posjećuju. Želi li se ovaj prostor i dalje turistički razvijati, ovaj problem treba hitno riješiti.

Snimku možete pogledati ovdje.

item - id = 640092
related id = 0 -> 1140732
related id = 1 -> 1125317
30. studeni 2021 19:22