StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆINA PREKO

Zubčić: "Građevinska agresija se događa uz podršku HDZ-ovih lokalnih moćnika!" Župan Longin: "Ako sumnjate u nepravilnosti, prijavite!"

Piše Zadarski.hr
23. veljače 2023. - 12:20

- Župane, nedavno ste govorili o građevinskoj agresiji na prvom redu do mora. I složit ću se s vama, uistinu se radi o agresiji, ali o agresiji na koju vi i vaši stranački kolege uopće ne reagirate. A najbolji primjer je Općina Preko i LIOQA Resort na otoku Ugljanu - rekao je vijećnik Jure Zubčić (SDP) u četvrtak na Županijskoj skupštini.

- Ljoka Projekt kupuje 40 tisuća metara kvadratnih u uvali Guduće s kreditom Mariborske banke. Sutkinja Tina Grgas, nakon financijskih problema Ljoka projekta, provodi skraćeni stečajni postupak što je protivno zakonu jer se skraćeni stečajni postupak može provesti nad poduzećima koji nemaju zaposlenih i imovine, a Ljoka projekt ima nekretninu od 40 tisuća metara kvadratnih. Naknadno se utvrđuje postojanje tog terena u vlasništvu i ponovno se otvara stečajni postupak kojeg na postupanje dobiva kolega čovjeka koji je vodio i skraćeni stečajni postupak. Slučajnost na hrvatski način. Na javnoj dražbi zemljište kupuje Investment Group za 16,4 milijuna kuna Zatim saznajemo da Nova kreditna banka Maribor ustupa svoja potraživanja prema Ljoka projektu od 54 milijuna kuna poduzeću Sitno Holdingu. Znate što je slučajnost? Što je isti osnivač Sitno holdinga i Investment group-a.  Čovjek je dakle, dva puta platio istu stvar - kazao je Zubčić.

- A zatim Općina Preko na badnjak 2020. godine donosi urbanistički plan zone Ljoka, nakon što je iste godine prodala susjedno zemljište od 77 tisuća kvadrata istom tom Sitno holdingu. Naknadno Sitno Holding traži i dobiva izmjenu urbanističkog plana Mačjak - Šumljak kojim se umjesto jedinstvene katastarske čestice omogućava umjesto turističkog naselja parcelacija i izgradnja privatnih vila, dakle bez ikakvih pogodnosti za lokalno stanovništvo. Stoga, župane, građevinska agresija se uistinu događa uz podršku HDZ-ovih lokalnih moćnika koji im pogoduju, između ostalog izglasavanjem nepovoljnih urbanističkih planova na štetu građana. Zadarska županija ne poduzima ništa da sprječi ovu agresiju na obalu, dok investitor oglašava plažu sa "Truly private, truly yours". Znate li, župane, tko i s kojim interesom pogoduje slovačkim investitorima? - upitao je Zubčić na Aktualnom satu.

- Ako postoji sumnja u nepravilnosti, prijavite. Ne sumnjam u informacije koje ste iznijeli, no ja kao župan o tome nemam informaciju - vrlo kratko je odgovorio zadarski župan Božidar Longin.

25. travanj 2024 08:46