StoryEditorOCM
4 kantunaDJEČJI VRTIĆ SUNCE

Zubčić: Nedefiniranjem odabira članova Upravnog vijeća ostavljate prostor za manipulaciju; Nekić: Da je Zubčić gradonačelnik, ne bi imao primjedbi

Piše Iva Ivanac
9. studenog 2021. - 19:09

Županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić je propitao izbor članova Upravnog vijeća gradskog Dječjeg vrtića Sunce, a svoja je promišljanja i stavove objavio na službenoj Facebook stranici. Zubčić tvrdi da je u cijelom postupku odabira članova Upravnog vijeća ostavljen prostor za manipulaciju jer se, kako navodi, izbjegava glas predstavnika građana, odnosno gradskih vijećnika.

Jedan od razloga zbog kojeg je Zubčić i otvorio ovu temu je već realizirani odabir Mirjane Miočić, buduće ravnateljice DV Sunce, koju je potvrdilo Upravno vijeće i poslalo na odobrenje gradonačelniku što je zapravo čista forma jer da novu ravnateljicu DV-a Sunce potvrđuje Gradsko vijeće, vjerojatno bi na sjednicama Gradskog vijeća gledali reprizu odabira ravnatelja i članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice.

- Članak 34. Zakona o predškolskom odgoju kaže da će se Statutom dječjeg vrtića definirati način izbora članova Upravnog vijeća ispred osnivača odnosno Grada Zadra. Statutom DV Sunce nije definiran način izbora članova Upravnog vijeća ispred osnivača već je samo naznačeno da Grad Zadar pisanim putem obavještava dječji vrtić o izabranim ili opozvanim članovima. Tim nedefiniranjem su ostavili prostor za manipulaciju. Prostor koji je prirodan habitus pročelniku Nekiću. Tako oni vlastitim tumačenjem članove Upravnog vijeća biraju odlukom gradonačelnika, a ne gradskog vijeća. Zašto izbjegavaju glas predstavnika građana?, istaknuo je Zubčić u svojoj objavi dodajući kako se glas predstavnika građana izbjegava jer je "bitno da članovi Upravnog vijeća slijepo slijede pročelnika Nekića koji je glavni kadrovik iz sjene u sva tri vrtića, ujedno i ravnatelj iz sjene i odlučuje o svemu, a bez pravne odgovornosti".

- Izbor članova Upravnog vijeća kao i izbor ravnatelja treba demokratizirati i treba prepustiti da ih biraju predstavnici građana, a to su gradske vijećnice i vijećnici. Time će se demokratizirati i izbor najboljeg ravnatelja ili ravnateljice. Želim puno uspjeha u radu novoizabranoj ravnateljici, a prije svega da bude u potpunosti svjesna funkcije koje će preuzeti te da na njoj nije bitno ispunjavati želje Jose Nekića već raditi u najboljem interesu ustanove kao i djece, istaknuo je Zubčić, a evo što na njegove prozivke kaže Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.

- Statutom Grada Zadra, koji je donesen na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, navodi se kako gradonačelnik imenuje i razrješava predstavnike grada Zadra u tijelima javnih ustanova i drugih pravnih osoba kojima je Grad osnivač, osim ako posebnim zakonom to nije drugačije određeno, a Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju to nije određeno, istaknuo je Nekić dodajući kako Zubčić nije u pravu jer se ne radi o prostoru za manipulaciju nego o poštivanju propisa.

- Mislim da je to samo još jedan pokušaj moje diskvalifikacije bez uporišta. I da, ja uistinu svoj posao radim u najboljem interesu predškolskih ustanova kao i djece. Neka naša rješenja na području predškolskog odgoja i obrazovanja slijede i druge sredine, a više puta na različitim stručnim skupovima Zadar je istican kao primjer dobre prakse, kazao nam je Nekić dodajući kako Zubčić, kada bi kojim slučajem bio gradonačelnik ili pročelnik, zasigurno ne bi stavljao primjedbu na način izbora članova upravnog vijeća jer bi samo poštivao zakon i propise kojima je uređeno ovo pitanje.

25. travanj 2024 15:17